Drikke
Dette er en bordeaux som alle har råd til

Dette er en bordeaux som alle har råd til

Den gunstige prisen til tross har den likevel veldig godt lagringspotensial. Og smaker fortreffelig allerede.
Aase E. Jacobsen
22 Januar 2015 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Ch. Les Ormes Sorbet 2010 (57219)er en trøst for alle som ser sin yndlingsviner øke i pris som følge av svekket kronekurs. Den koster nemlig ikke mer enn i fjor høst. Og er billigere enn da 2005-årgangen var i salg. Dermed er den et veldig godt kjøp som likevel finnes i mengder som gjør at «alle får».

Både klassisk og rik

Vi snakker om en veldig klassisk ung bordeaux med hovedvekt av cabernet sauvignon i druemiksen. Derfor er det solbær i rikt monn samt innslag av cedertre og blyantspiss. I munnen er den fyldig og god med fine faste tanniner. En vin som er skapt for å lagres i 10 år, men som garantert holder lengre enn det.

2010 er et knallgodt år for den som liker kombinasjonen av klassisk stil med rikdom. Året før – 2009 er bare rikt og litt voldsomt etter min smak og med høy alkohol. 2011 på sin side er bare klassisk på grensen til «grønt», det vil si med litt vel mye av de karakteristiske paprikatonene forårsaket av pyraziner, som gjerne oppstår i cabernetviner når det er for mye nedbør – eller for dårlig drenering.

På spesialpolet er det nå 2011 som gjelder

Samme vin i 2009, Ch. Les Ormes Sorbet 2009 (59579), har klart seg rimelig godt, vil jeg si, litt varm og moden i frukten, men likevel en vin med et mellomlangt lagringspotensial.

Unntaket fra regelen

Dette slottet ligger i Nord-Médoc, et område som fortsatt byr på veldig god vinvaluta og som kanskje er det som har tjent mest på temperaturøkningene. Beliggenheten nesten helt ut mot Atlanteren har sine utfordringer – mange viner herfra kjennetegnes av å være svært robuste og jordlige. Og onde tunger vil ha det til at dette ikke er vinland siden vinene aldri vil nå samme nivå som lengre sør på denne landtungen.

Les mer om denne delen av Médoc

Les Ormes Sorbet er derfor en liten perle og et nesepek til kritikerne.

Her er et annet veldig godt slott i samme område

 

Jordsmonnet på den 20 hektar store eiendommen har nemlig en gunstig kombinasjon av kalkholdig grunn med sand og leire på toppen. Det sikrer viner med god syre, frukt og fine (i motsetning til områdets ofte grove) tanniner.

Slottet har vært i én families eie, nemlig Boivert, gjennom ni generasjoner. I dag er det Hélène Boivert og hennes sto sønner Vincent og Franço som styrer, etter at mannen og faren Jean døde uventet i 2004. Det er han som tillegges æren for å ha løftet slottet til dagens kvalitetsnivå.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her