Dette er en bordeaux som alle har råd til

Dette er en bordeaux som alle har råd til

Den gunstige prisen til tross har den likevel veldig godt lagringspotensial. Og smaker fortreffelig allerede.

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Ch. Les Ormes Sorbet 2010 (57219) er en trøst for alle som ser sin yndlingsviner øke i pris som følge av svekket kronekurs. Den koster nemlig ikke mer enn i fjor høst. Og er billigere enn da 2005-årgangen var i salg. Dermed er den et veldig godt kjøp som likevel finnes i mengder som gjør at «alle får».

Både klassisk og rik

Vi snakker om en veldig klassisk ung bordeaux med hovedvekt av cabernet sauvignon i druemiksen. Derfor er det solbær i rikt monn samt innslag av cedertre og blyantspiss. I munnen er den fyldig og god med fine faste tanniner. En vin som er skapt for å lagres i 10 år, men som garantert holder lengre enn det.

2010 er et knallgodt år for den som liker kombinasjonen av klassisk stil med rikdom. Året før – 2009 er bare rikt og litt voldsomt etter min smak og med høy alkohol. 2011 på sin side er bare klassisk på grensen til «grønt», det vil si med litt vel mye av de karakteristiske paprikatonene forårsaket av pyraziner, som gjerne oppstår i cabernetviner når det er for mye nedbør – eller for dårlig drenering.

På spesialpolet er det nå 2011 som gjelder

Samme vin i 2009, Ch. Les Ormes Sorbet 2009 (59579) , har klart seg rimelig godt, vil jeg si, litt varm og moden i frukten, men likevel en vin med et mellomlangt lagringspotensial.

Unntaket fra regelen

Dette slottet ligger i Nord-Médoc, et område som fortsatt byr på veldig god vinvaluta og som kanskje er det som har tjent mest på temperaturøkningene. Beliggenheten nesten helt ut mot Atlanteren har sine utfordringer – mange viner herfra kjennetegnes av å være svært robuste og jordlige. Og onde tunger vil ha det til at dette ikke er vinland siden vinene aldri vil nå samme nivå som lengre sør på denne landtungen.

Les mer om denne delen av Médoc

Les Ormes Sorbet er derfor en liten perle og et nesepek til kritikerne.

Her er et annet veldig godt slott i samme område

 

Jordsmonnet på den 20 hektar store eiendommen har nemlig en gunstig kombinasjon av kalkholdig grunn med sand og leire på toppen. Det sikrer viner med god syre, frukt og fine (i motsetning til områdets ofte grove) tanniner.

Slottet har vært i én families eie, nemlig Boivert, gjennom ni generasjoner. I dag er det Hélène Boivert og hennes sto sønner Vincent og Franço som styrer, etter at mannen og faren Jean døde uventet i 2004. Det er han som tillegges æren for å ha løftet slottet til dagens kvalitetsnivå.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Ch. Les Ormes Sorbet 2008

Produsent:
Ch. Les Ormes Sorbet
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Bordeaux
Pris:
319,90 kr
Varenummer:
5721901
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Ch. Les Ormes Sorbet 2011

Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Bordeaux
Pris:
319,90 kr
Varenummer:
5957901
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen