Dette er høstens kuleste rødvin

Dette er høstens kuleste rødvin

Fra samme produsent som lager en av de beste boksvinene kommer en superkul og annerledes dolcetto.

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Mens enkelte barberaer på grunn av de økende temperaturene kryper over 15 prosent og nærmer seg hetvin, holder de fleste dolcettoene seg innenfor det som er akseptable verdier. Og Principiano Dosset 2013 (17579) er i en klasse for seg.

Super matvin

Og nærmest en diametral motsats all den tid den bare holder 10,5 prosent. Noe som kanskje kan høres ut som en vits, men faktum er at det også er en virkelig god vin som passer perfekt til høstlige pastaretter, til alt av kylling og svin, og sågar en rekke lammeretter.

De aller beste dolcettoene kan du lese om her

Den moderate alkoholen er et resultat av vinmarkens kjølige beliggenhet som forlenger syklusen til den normalt tidlig modne dolcetto. Det er tradisjon for å plante dolcetto nettopp i slike vinmarker hvor den sentmodnende nebbiolo og den varmehungrige barbera ikke modner tilstrekkelig. Dosset er forresten en gammel betegnelse for dolcetto.

Naturgjær, lite eller ingen svovel

Men det er ytterst sjelden at dolcetto ender på så lave verdier. 2013 som årgang kjennetegnes av moderat varme og høye syrer. Dessuten av ekstra lang vekstsyklus på grunn av utfordringer underveis. Det flotte været som begunstiget nebbiolo i innspurten fikk ikke dolcetto (og barbera) noen glede av, hvilket kan være en forklaring på både alkoholnivået og friskheten i vinen.

Det samme kan sies om boksen Principiano Piemonte Barbera 2013 (7231) som i 2013-utgave er laget av druer fra en litt varmere del av Piemonte, nemlig Gavi.

Les mer om denne boksen og produsentens andre flotte viner

Begge vinene har det til felles at de er gjæret med naturlig gjær. Flasken er heller ikke tilsatt svovel, mens det for boksen er brukt minimalt med svovel.

Produktfoto: Roger Kolbu (Apéritif)

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Principiano Dosset 2019

Produsent:
Ferdinando Principiano
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
179,90 kr
Varenummer:
1757901
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Principiano Piemonte Barbera 2013

Produsent:
Ferdinando Principiano
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
3.000l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
389,90 kr
Varenummer:
723101
85 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen