Dagens rett

Birria taco

Dette var fjorårets mest populære rett, ifølge Google

Dette var fjorårets mest populære rett, ifølge Google

Det er lett å forstå av denne har tatt verden med storm, for her er det masse smak og i en veldig trendy innpakning. Taco blir ikke det samme etter dette.
07 Januar 2022 - 00:00

Birria betyr (blant annet) unnskyldning på spansk, men du behøver slett ingen unnskyldning for å gå i gang med forberedelsene til denne retten. For den tar med tid enn den norske tacoen basert på kjøttdeig, men så får du så mye smak i retur at ventetiden er vel verd det. Det er bombesikkert. 

Retten stammer fra Jalisco i vestre Mexico, og der er den mer tradisjonsrik enn trendy. Det som kjennetegner denne tradisjonen er at den nyttiggjør seg kjøtt som ikke står øverst på attraksjonslisten som geitekjøtt, kuhoder og annet avskjær som trenger lang koketid for å bli spisemørt. 

Det sies at det finnes en birria-oppskrift for hver av de 125 underregionene i Jalisco - og sikkert en for hver kokk. Den korrekte kokemetoden er damping, altså at kjøttet skal legges på en rist over smakstilsetningene slik at kjøttet ikke er i kontakt med dem. Men det går fint å lage retten uten så lenge du passer på at gryta ikke koker tørr og at det ikke er for mye væske i bunnen.

Ingrediensene er i utgangspunktet ikke mange (bortsett fra krydderne), men du trenger mer enn en type chili (og ikke den vanlige røde) for å oppnå virkelig kompleksitet i smaken. 

Les mer om Mexicos sterke chilitradisjon

Det kan derfor lønne seg å oppsøke en butikk som har et godt utvalg av (tørket) chili. Eller sjekke hva du finner på nettet. Chiliklaus har godt utvalg.

At birria taco er blitt så trendy, skyldes nok en av måtene den kan serveres på. Nemlig pakket inn i tortilla og sprøstekt for så å dyppes i den intense kokekraften. 

Det er likevel enn annen meksikansk rett, nemlig tacos al pastor, som fortsatt er verdens beste matrett

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Birria taco

Birria taco

Fremgangsmåte

  1. Chilipastaen:
    Del opp chiliene og rist til pent brune. Fjern frøene og hinnene og legg dem i en bolle. Dekke med kokende vann. La stå i 15-30 minutter.
  2. Hell av vannet og ha chiliene i en blender med eddiken. Kjør til en pasta.
  3. Rub/marinade:
    Bland alle krydderne og gni dem inn i kjøttet.
  4. Dekk kjøttet med halvparten av chilipastaen.
  5. Ha kjøttet i en bolle med lokk og la stå i kjøleskapet over natten.
  6. Kjøttgryten:
    Varm ovnen til 175 grader.
  7. Ha vann, hakket løk, laurbær, hakket hvitløk og resten av chilipastaen i en gryte.
  8. Legg kjøttet oppi, legg på lokket og ovnsbak det hele i 4 timer. Sjekk underveis at det fortsatt er væske i bunnen av gryta.
  9. Tips:
    Den korrekte kokemetoden er damping, altså at kjøttet skal legges på en rist over smakstilsetningene slik at kjøttet ikke er i kontakt med dem. 
  10. Servering:
    Ta opp kjøttet av gryta og legg det på en skjærefjøl. Del opp i munnfuller.
  11. Fjern laurbærbladet.
  12. Som gryterett:
    Legg kjøttet i boller og topp med kraften som vannes ut til passe styrke. Hakket løk og koriander på toppen. Server med tortillas.
  13. Som taco:
    Dypp tortillaene på den ene siden i kraften og sprøstek i varm panne. Legg på kjøtt, hakket løk og koriander, topp med litt kraft, brett over tortillaen og snu den. Stek på andre siden. Smak til kokekraften (vann den ut eller kok den inn) og server den i en liten bolle for å dyppe tacoen i.

Her finner du mage flere taco-retter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her