Dagens rett

Birria taco

Dette var fjorårets mest populære rett, ifølge Google

Dette var fjorårets mest populære rett, ifølge Google

Det er lett å forstå av denne har tatt verden med storm, for her er det masse smak og i en veldig trendy innpakning. Taco blir ikke det samme etter dette.
07 Januar 2022 - 01:00

Birria betyr (blant annet) unnskyldning på spansk, men du behøver slett ingen unnskyldning for å gå i gang med forberedelsene til denne retten. For den tar med tid enn den norske tacoen basert på kjøttdeig, men så får du så mye smak i retur at ventetiden er vel verd det. Det er bombesikkert. 

Retten stammer fra Jalisco i vestre Mexico, og der er den mer tradisjonsrik enn trendy. Det som kjennetegner denne tradisjonen er at den nyttiggjør seg kjøtt som ikke står øverst på attraksjonslisten som geitekjøtt, kuhoder og annet avskjær som trenger lang koketid for å bli spisemørt. 

Det sies at det finnes en birria-oppskrift for hver av de 125 underregionene i Jalisco - og sikkert en for hver kokk. Den korrekte kokemetoden er damping, altså at kjøttet skal legges på en rist over smakstilsetningene slik at kjøttet ikke er i kontakt med dem. Men det går fint å lage retten uten så lenge du passer på at gryta ikke koker tørr og at det ikke er for mye væske i bunnen.

Ingrediensene er i utgangspunktet ikke mange (bortsett fra krydderne), men du trenger mer enn en type chili (og ikke den vanlige røde) for å oppnå virkelig kompleksitet i smaken. 

Les mer om Mexicos sterke chilitradisjon

Det kan derfor lønne seg å oppsøke en butikk som har et godt utvalg av (tørket) chili. Eller sjekke hva du finner på nettet. Chiliklaus har godt utvalg.

At birria taco er blitt så trendy, skyldes nok en av måtene den kan serveres på. Nemlig pakket inn i tortilla og sprøstekt for så å dyppes i den intense kokekraften. 

Det er likevel enn annen meksikansk rett, nemlig tacos al pastor, som fortsatt er verdens beste matrett

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Birria taco

Birria taco

Fremgangsmåte

  1. Chilipastaen:
    Del opp chiliene og rist til pent brune. Fjern frøene og hinnene og legg dem i en bolle. Dekke med kokende vann. La stå i 15-30 minutter.
  2. Hell av vannet og ha chiliene i en blender med eddiken. Kjør til en pasta.
  3. Rub/marinade:
    Bland alle krydderne og gni dem inn i kjøttet.
  4. Dekk kjøttet med halvparten av chilipastaen.
  5. Ha kjøttet i en bolle med lokk og la stå i kjøleskapet over natten.
  6. Kjøttgryten:
    Varm ovnen til 175 grader.
  7. Ha vann, hakket løk, laurbær, hakket hvitløk og resten av chilipastaen i en gryte.
  8. Legg kjøttet oppi, legg på lokket og ovnsbak det hele i 4 timer. Sjekk underveis at det fortsatt er væske i bunnen av gryta.
  9. Tips:
    Den korrekte kokemetoden er damping, altså at kjøttet skal legges på en rist over smakstilsetningene slik at kjøttet ikke er i kontakt med dem. 
  10. Servering:
    Ta opp kjøttet av gryta og legg det på en skjærefjøl. Del opp i munnfuller.
  11. Fjern laurbærbladet.
  12. Som gryterett:
    Legg kjøttet i boller og topp med kraften som vannes ut til passe styrke. Hakket løk og koriander på toppen. Server med tortillas.
  13. Som taco:
    Dypp tortillaene på den ene siden i kraften og sprøstek i varm panne. Legg på kjøtt, hakket løk og koriander, topp med litt kraft, brett over tortillaen og snu den. Stek på andre siden. Smak til kokekraften (vann den ut eller kok den inn) og server den i en liten bolle for å dyppe tacoen i.

Her finner du mage flere taco-retter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret
Dagens rett

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret

Kylling smaker relativt lite i seg selv, så en marinade er ofte en smaksbærende faktor. Men ikke nok, for tilbehøret må også ha mye smak - som her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her