Godbiter i pollisten
Disse rieslingene bør du sikre deg for kjelleren. De er ekstra gode kjøp

Disse rieslingene bør du sikre deg for kjelleren. De er ekstra gode kjøp

Auslese og spätlese på dette nivået bør finnes i en hver vinkjeller. Investeringen er dessuten ikke særlig stor.
Aase E. Jacobsen
28 Februar 2018 - 14:45

K. H. Schneider med brødrene Andi og Christoph Schneider i front er en av Nahes fremadstormende produsenter.

Les alt vi har skrevet om Nahe her

Det er vinene deres som selges i Norge supre bevis på. Først og fremst imponerende K.H. Schneider Sobernheimer Marbach Riesling Auslese 2015 som holder lengre enn de fleste av oss – minst 20 år. Trolig mye mer. For den har det som skal til av konsentrasjon og syre. Allerede bærer den bud om et tydelig jordsmonnsavtrykk, men det kommer mer, bare vent, og ikke minst vær tålmodig. Jo lengre den får ligge, jo mer viser den fram samt jo tørrere vil den oppleves. Det er fordi frukten og sødmen blir mindre yppig med alderen, mens syren holder seg framtredende. Akkurat som med oss mennesker. Auslese på dette nivået smaker imidlertid aldri virkelig tørt.

Christoph (tv) og Andi Schneider tar seg av henholdvis vinmarkene og vinkjelleren i familiebedriften.

Det gjør derimot spätlese når den får ligge lenge nok (la oss si 20 år og mer) siden den i utgangspunktet har omtrent halvparten så mye restsukker. K. H. Schneider har to utgaver av denne svært så anvendelige vinstilen og de er tilgjengelig i større antall enn auslesen. K.H. Schneider Domberg Riesling Spätlese 2015 og K.H. Schneider Marbach Riesling Spätlese 2015. Forskjellen på de to er vinmarkenes beskaffenhet. I det første tilfellet er det snakk om et steinete jordsmonn med skifer og kvartsitt og i den andre et dypere jernholdig avleiringsjordsmonn. Og det enda de er naboer i den samme bratte sørvendte skråningen mellom Monzingen og Sobernheim.

Marbach-vinmarken.
Også bestefar har et ord med i laget. Barnebarnet Andi til høyre.

Det gir seg uttrykk i form av en strammere mineralsk stil for Domberg-vinen og en mer parfymert og røykaktig karakter for Marbach-vinen. Begge deler 2015-årgangens kjøttfulle frukt. Og begge er gode matviner. Mens Domberg trives sammen med asiatisk mat eller kremet ost, har Marbach enda flere strenger å spille på. Den tåler en del krydder samtidig som tørrere oster fungerer utmerket samt ikke minst lam eller lyst kjøtt. Matkombinasjoner som absolutt bør prøves, og du blir garantert overrasket over hvor godt disse søte vinene gjør det.

Ikke bare god riesling der i gården, nei.

Brødrene tenker også på de av oss som vil ha det (nesten) helt tørt i glasset. Både gjennom mineralske K.H. Schneider Schlossböckelheim Vulkanstein Riesling trocken 2014 og den mer aromatiske K.H. Schneider Sobernheim Sauvignon Blanc Trocken 2015 som altså er et helt annet drueuttrykk.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her