Godbiter i pollisten
Disse rosevinene smaker enda bedre nå i høst

Disse rosevinene smaker enda bedre nå i høst

Vi har virkelig fått smaken på rosevin, og det er ingen grunn til å slutte å nyte de rosa dråpene selv om vi skriver oktober.
Aase E. Jacobsen
09 Oktober 2015 - 23:24

Best av alle og så langt unna «sukkertøyroséen» du kan komme, er Frank Cornelissen Susucaru Rosato 2014. En kompleks og konsentrert rosévin med flott syre og fasthet. En vin for lagring eller for gode retter med lam, elg eller ovnsstekt kylling.

Den er laget av Frank Cornelissen som for noen år siden var Etnas enfant terrible med alle sine mer eller mindre vellykkete eksperimenter, men som nå lager viner «alle» kan like.

Slik laget Frank Cornelissen vin da jeg besøkt ham i 2008

Denne roséen er et godt bevis på det. Den er langt unna alt som heter oksidativ karakter, noe som kan være spennende i en seriøs rosévin, men som også er en risikosport.

En annen seriøs rosévin som holder langt utover høsten er Copain Tous Ensemble Pinot Noir Rosé 2014. Den har tydelig preg av jordsmonn, i retning røyk, god frukt med noe sødme og ikke minst fin fasthet gjør at den fungerer utmerket til høstens lammeretter. Den er sublim til lammefilet og er å finne i mange polhyller.

Dens røde parallell, Copain Tous Ensemble Pinot Noir 2013, nok en hyllevare, er forresten også et veldig godt stykke pinot noir-arbeid. Deler av vinen har vært innom ny fransk eik, men fatet er veldig godt integrert. Den er av åpenbare grunner ett år eldre, og er beregnet for å tåle noe mer lagring enn den rosa.

En morsom og litt annerledes rosé med potensial er Valli Unite Rosatea 2014. Den kommer fra et annerledestenkende kooperativ i Piemonte som i denne spalten har fgurert flere ganger, blant annet med sin usvovlete boksvin.

Les mer om hvorfor dette kooperativet ikke er som andre

Denne roseen er selvsagt også laget på samme naturlige vis som de andre Valli Unite-vinene. En fast og konsentrert rose med mye frukt og god friskhet. Topp til kylling, svin og lam. Men prøv den gjerne også til elg.

En annen og veldig prisgunstig lagringsrosé er portugisiske Quinta do Perdigão Rosé 2014. Inntil for noen årganger siden ble den alltid lansert mot slutten av rosésesongen, men på grunn av den store etterspørselen etter «blodfersk» rosé, har produsenten eller importøren valgt å framskynde lanseringstidspunkt. Muligens er selve vinframstillingen tilpasset dette faktum. Den virket mer «medgjørlig» da den var nytappet nå enn hva tilfellet hva tidligere.

Les om hvordan denne produsenten jobber

Men uansett er det nå den smaker best. En så kraftig og tanninpreget rosé trenger faktisk en del tid. Hell den gjerne i en karaffel og nyt den til lam, storfe eller et senhøstlig grillmåltid.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her