Disse rosevinene smaker enda bedre nå i høst

Disse rosevinene smaker enda bedre nå i høst

Vi har virkelig fått smaken på rosevin, og det er ingen grunn til å slutte å nyte de rosa dråpene selv om vi skriver oktober.

Best av alle og så langt unna «sukkertøyroséen» du kan komme, er Frank Cornelissen Susucaru Rosato 2014. En kompleks og konsentrert rosévin med flott syre og fasthet. En vin for lagring eller for gode retter med lam, elg eller ovnsstekt kylling.

Den er laget av Frank Cornelissen som for noen år siden var Etnas enfant terrible med alle sine mer eller mindre vellykkete eksperimenter, men som nå lager viner «alle» kan like.

Slik laget Frank Cornelissen vin da jeg besøkt ham i 2008

Denne roséen er et godt bevis på det. Den er langt unna alt som heter oksidativ karakter, noe som kan være spennende i en seriøs rosévin, men som også er en risikosport.

En annen seriøs rosévin som holder langt utover høsten er Copain Tous Ensemble Pinot Noir Rosé 2014. Den har tydelig preg av jordsmonn, i retning røyk, god frukt med noe sødme og ikke minst fin fasthet gjør at den fungerer utmerket til høstens lammeretter. Den er sublim til lammefilet og er å finne i mange polhyller.

Dens røde parallell, Copain Tous Ensemble Pinot Noir 2013, nok en hyllevare, er forresten også et veldig godt stykke pinot noir-arbeid. Deler av vinen har vært innom ny fransk eik, men fatet er veldig godt integrert. Den er av åpenbare grunner ett år eldre, og er beregnet for å tåle noe mer lagring enn den rosa.

En morsom og litt annerledes rosé med potensial er Valli Unite Rosatea 2014. Den kommer fra et annerledestenkende kooperativ i Piemonte som i denne spalten har fgurert flere ganger, blant annet med sin usvovlete boksvin.

Les mer om hvorfor dette kooperativet ikke er som andre

Denne roseen er selvsagt også laget på samme naturlige vis som de andre Valli Unite-vinene. En fast og konsentrert rose med mye frukt og god friskhet. Topp til kylling, svin og lam. Men prøv den gjerne også til elg.

En annen og veldig prisgunstig lagringsrosé er portugisiske Quinta do Perdigão Rosé 2014. Inntil for noen årganger siden ble den alltid lansert mot slutten av rosésesongen, men på grunn av den store etterspørselen etter «blodfersk» rosé, har produsenten eller importøren valgt å framskynde lanseringstidspunkt. Muligens er selve vinframstillingen tilpasset dette faktum. Den virket mer «medgjørlig» da den var nytappet nå enn hva tilfellet hva tidligere.

Les om hvordan denne produsenten jobber

Men uansett er det nå den smaker best. En så kraftig og tanninpreget rosé trenger faktisk en del tid. Hell den gjerne i en karaffel og nyt den til lam, storfe eller et senhøstlig grillmåltid.

 

Cornelissen Susucaru Rosato 2019

Produsent:
Az. Agr. Frank Cornelissen
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Sicilia
Pris:
289,90 kr
Varenummer:
529401
90 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Copain Tous Ensemble Pinot Noir Rosé 2014

Produsent:
Copain
Utvalg:
Partiutvalget
Volum:
0.750l
Land:
USA
Område:
California
Pris:
229,80 kr
Varenummer:
2665101
89 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Valli Unite Rosatea 2016

Produsent:
Valli Unite
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte, Colli Tortonesi
Pris:
210,00 kr
Varenummer:
9752201
88 Poeng
Les smaksnotatene »

 

 

Quinta do Perdigão Rosé 2015

Produsent:
Quinta do Perdigão
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Beiras, Dão
Pris:
195,00 kr
Varenummer:
5673901
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen