Godbiter i pollisten
Disse vinene er beviset på muscadets storhet

Disse vinene er beviset på muscadets storhet

Og ikke minst hvor latterlig billige disse vinene er. Denne produsenten er min yndling akkurat nå.
Aase E. Jacobsen
13 September 2017 - 13:45

Vincent Caillé Terre de Gneiss 2015 er en lekkerbisken som konkurrerer med de beste chabliser som kanskje er det letteste å sammenligne muscadet med. Både fordi det er en veldig jordsmonnsnær vinstil og ikke minst fordi den er så utrolig lagringsdyktig, også for «enklere» viner.

Vincent Caillés måte å jobbe på er i tillegg svært naturnær, men uten at vi er over i naturvinverdenen av den grunn. Han dyrker druene etter biodynamiske metoder men er sertifisert økologisk, bruker spontangjæring og et «svangerskap» på bunnfallet etter gjæringen i sementegg. Dette er en av toppcuvéene fra eiendommen som går under navnet Domaine le Fay d’Homme. Som navnet antyder er det gneissjordsmonn druene kommer fra.

Finnes i 60 polutsalg

Hans sjokkerende prisgunstige Le Fief Seigneur Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie 2016 får også druer fra samme type jordsmonn og fra vinplanter som er eldre enn 60 år, men er et samarbeid med flere produsenter som jobber på samme måte som Vincent. Vinen er spontangjæret men ikke i sementeggene. Den har likevel en kompleksitet som ikke står mye tilbake for Terre de Gneiss.

Mens den første kun finnes i mikrokvanta i Norge (den lages heller ikke mange av), er den rimelige bedre tilgang på. Den er nemlig på plass i 60 polutsalg, men den partiet er fortsatt ikke uendelig. Og når ny årgang kommer med de klimatiske problemene regionen opplevde i 2017 i bakhodet, kommer det neppe til å bli en overflod av vin. Og prisene må jo nødvendigvis opp. Betalingsviljen for muscadet er svakt på vei oppover.

Kjærlighetsvinen

Vincents tredje vin har ikke bare et uberkult navn, Je t'aime mais j'ai soif 2016 – som betyr «jeg elsker deg, men jeg er tørst» - som om det skulle være et problem å kombinere. Selv gjør jeg det hver dag. Dette er altså en vin å bli forelsket i, mer rock’n roll enn forrige, så er det heller ingen klassisk muscadet siden muscadetdruen  melon de bourgogne bare utgjør en åttedel av druemiksen. Resten er alle mulige druesorter som selvsagt gjør at den skiller seg ut, men du verden for en fin måte å være annerledes på.

Ekstra kompleksitet har den fått fra seks måneder på bunnfallet. Den lave prisen skyldes at den ikke er noe annet «vin de France» og er laget på en lite kostnadskrevende måte, kun gjæring etter ett døgn klaring av mosten, og deretter i flaske. I Frankrike selges denne vinen dessuten som fem liters bag-in-boks – det hadde vært noe å ha i kjøleskapet. Det hadde i alle fall sørget for non stop-kjærlighet.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mango gjør susen i denne wokoppskriften
Dagens rett
Wok med mango

Mango gjør susen i denne wokoppskriften

Men også det lille kicket fra chili setter et umiskjennelig preg. La det bli en hot torsdag og den kan godt bli kjøttfri om du ønsker det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her