DrĂžmmer om epler

Bedan, Diot Roux, Avrolles og Germaine sier deg kanskje ikke noe. Men dette er eplesorter som er viktige bestanddeler i calvadosen fra familiebedriften Boulard. Som har ikke mindre enn 35.000 epletrĂŠr.
Redaksjonen
25 September 2009 - 12:00

Du mÞter Boulard i de fleste taxfreebutikker, noe som har gjort calvadosmerket svÊrt sÄ kjent blant menigmann - ja sÄ kjent at selskapet i dag er stÞrste calvadoseksportÞr med sine Ärlige 1,7 millioner flasker og 62 land pÄ «kundelisten».

StÞrrelsen til tross har Vincent Boulard, femte generasjon Boulard, et noe «uÞkonomisk» Þnske om Ä ikke ta markedsandeler fra konkurrentene.

- Vi Ăžnsker snarere at totalmarkedet for calvados skal Ăžke til glede for alle, sier Vincent som poengterer at calvadosprodusentene i Normandie ikke selger sprit.

- Vi selger gleder og drÞmmer, noe vi er umÄtelig stolte av, sier Vincent.

Sentralt i disse drĂžmmene er for oss nordmenn ukjente epleslag som Bedan, Diot Roux, Avrolles og Germaine. Boulard-familien som holder til i hjertet av Pays d'Auge i Normandie - nĂŠrmere bestemt i Coquainvilliers sĂžr for den noe mer kjente kystbyen Deauville, har til sammen 35.000 trĂŠr med disse eplene.

Epler og pĂŠrer
Skal du telle bÞr du holde epler og pÊrer fra hverandre, men dersom du lager calvados hÞrer det ofte med en og annen pÊre. Hos Boulard er pÊreandelen pÄ fem prosent mens resten av rÄvarene fordeler seg pÄ 15 prosent sÞte epler, 30 prosent av de bitre, 40 prosent bitter-sÞte og ti prosent syrlige. I Normandie finnes mer enn 700 eplesorter, og 120 av disse er representert i den boulardske elpehagen som rekker til rundt 20 prosent av selskapets totalproduksjon.

Mange produsenter holder seg kun til epler, men Vincent forteller at de har forsket seg fram til at syren i pÊrene gir en egen friskhet som stÄr godt til syren i eplene.
EplehÞsten starter i oktober og avsluttes ved juletider og det er viktig at de forskjellige eplesortene hÞstes pÄ rett tidspunkt. Deretter presses eplene, og sideren fÄr godgjÞre seg fra en til tre mÄneder.

- Eplesideren gjĂŠres uten tilsetning av fremmedgjĂŠr, noe som gir et svĂŠrt naturlig produksjon, sier Vincent.

NÄr nyttÄrsfyrverkeriet er over, starter destillasjonen, og Boulard har Ätte panner - eller «l'alambic charentais» som det heter pÄ de kanter.

12 kilo epler
Det trengs fra Ätte til 12 kilo epler for Ä lage en flaske calvados - samt et visst hÄndlag. Hver panne fylles med 2000 liter sider, og ut kommer i fÞrste omgang «petite eau» som holder fra 30 til 32 prosent alkohol. Hode og hale i destillasjonen gÄr tilbake til sidertanken.
Ved neste destillasjonstrinn stiger alkoholinnholdet til 68 til 72 prosent og resultatet kalles i fÞrste omgang «eau de vie» - livets vann.

- Det er i omrÄdet 68 til 72 prosent vi finner de interessante komponentene som gjÞr calvados til et unikt produkt, sier Vincent.

SÄ legges livets vann basert pÄ epler inn pÄ eikefat som rommer 400 liter - og ventetiden tar til. Hos Boulard ventes det ikke sÄ lenge, og etter noen mÄneder blindtestes fatene.

- Dette er en test utfÞrt av Institut National des Appellations d'Origine (INAO) for Ä slÄ fast at det du finner pÄ fatet er calvados. Testen har vÊrt gjennomfÞrt i Pays d'Auge de siste 20 Ärene, og det er fÞrst nÄr INAO har godkjent produktet at det kan selges, sier Vincent.

SÄ fÄr calvadosen atter roe seg i fatene som er laget av spesielt utvalgt eik. Det mest kjente eikeskogene i Frankrike er Tronçais og Limousin, men det finnes ogsÄ eik som kan foredle brennevin i Nevers og Vosges.

- Vi Þnsker eik med fine porer. Dette finner vi fÞrst og fremst i eika fra Tronçais og Nevers. Eik fra Vosges brukes ogsÄ, men Limousin-eik gir altfor mye tanniner som dekker til fruktsmaken. Vi vil ha vanillin, forteller Vincent Boulard som ogsÄ gir fatene en lett til medium «toast» fÞr bruk.

Eple pÄ flaske
To varianter av Boulard er for tiden tilgjengelig i Norge. Boulard Grand Solage Calvados har ogsÄ kommet pÄ halvliters flaske og er en calvados med fruktig aroma av eple og vanilje. De samme komponentene kommer tilbake i smaken som holder lenge. Grand Solage er en blend av calvados som er lagret fra tre til fem Är.
 
Selv om nordmenn stort sett nyter en calvados samme med kaffe, anbefales Grand Solage ogsÄ sammen med mÄltidet som «le trou normand» - «det normanniske hull». Hullet skapes av et lite glass calvados for Ä gjÞre plass til mer mat. Alternativt kan Grand Solage nytes som apéritif med tonic eller en isbit.
 
Boulard X.O. TrÚs Grande Fine Calvados har en harmonisk duft av eple og vanilje med et elegant hint av eik. En kan ogsÄ finne hint av lÊr og tobakk i duftbildet. Smaken domineres av modne epler, krydder samt ristede mandler og nÞtter. Den lange ettersmaken er dominert av krydder.
 
Boulard X.O. er satt sammen av calvados som er fatlagret pÄ fat fra Nevers og Vosges fra Ätte til 15 Är eller mer - og snittet ligger rundt 12 Är. Boulard X.O. nytes gjerne etter mÄltidet i et romslig glass.

Heit Normanner - Normand Hot Drink

Heit Normanner - Normand Hot Drink

FremgangsmÄte

Bland kaffe, eplemost og calvados i et stettglass som tĂ„ler varme. Pisk kremflĂžten halvstiv og legg den som et lokk oppĂ„. 

Dryss over en blanding av kanel og brunt sukker. Server gjerne med en kanelstang.

RĂ„varer: Her ser du utvalget av calvados pĂ„ polet

Se alt det andre du kan bruke calvados til

Bli abonnent pĂ„ aperitif +  og oppnĂ„ store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved Ă„ legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

FĂ„ dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Flamberte scampi med calvados

Flamberte scampi med calvados

FremgangsmÄte

StrÞ salt og pepper pÄ scampiene. Brun scampiene i en stor panne med halvparten av smÞret og all olivenoljen i fem til seks minutter.

Tilsett calvados og timian. Flamber.

Tilsett resten av smĂžret og la scampiene surre i tre til fire minutter.

Pynt med persille fĂžr servering. 

Flere retter med scampi du mÄ prÞve

Her fÄr du svÊrt sÄ praktiske kokketips

Her kan du sĂžke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved Ă„ legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent pÄ Apéritifs Mat & vinklubb og oppnÄ store fordeler samtidig

FĂ„ dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Boulard Tonic

FremgangsmÄte

Hell ingrediensene i et High Ball-glass. Ha i is etter behag og pynt med en skive sitron.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svÊrt pÄlitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primÊrt bordeauxdruer og er riktig sÄ vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets 10 beste norske vinkart er kĂ„ret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober

Her finner du bÄde Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svÊrt pÄlitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primÊrt bordeauxdruer og er riktig sÄ vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Med denne fÄr du en solid smak av Nord-RhÎne for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne fÄr du en solid smak av Nord-RhÎne for en liten sum

Fra samme produsent kommer ogsÄ strÄlende utgaver fra de beste terroirene i Nord-RhÎne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

BĂ„de den rĂžde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens hĂ„ndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

NĂ„ skal du overbevises: Lapskaus er skikkelig god mat
Dagens rett

NĂ„ skal du overbevises: Lapskaus er skikkelig god mat

God hjemmelaget lapskaus er ikke hverdagskost lenger. Og det er synd, for det er svÊrt enkelt og godt om du fÞlger vÄre rÄd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

Årets 10 beste norske vinkart er kĂ„ret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her