Du mÞter Boulard i de fleste taxfreebutikker, noe som har gjort calvadosmerket svÊrt sÄ kjent blant menigmann - ja sÄ kjent at selskapet i dag er stÞrste calvadoseksportÞr med sine Ärlige 1,7 millioner flasker og 62 land pÄ «kundelisten».
StÞrrelsen til tross har Vincent Boulard, femte generasjon Boulard, et noe «uÞkonomisk» Þnske om Ä ikke ta markedsandeler fra konkurrentene.
- Vi Ăžnsker snarere at totalmarkedet for calvados skal Ăžke til glede for alle, sier Vincent som poengterer at calvadosprodusentene i Normandie ikke selger sprit.
- Vi selger gleder og drÞmmer, noe vi er umÄtelig stolte av, sier Vincent.
Sentralt i disse drĂžmmene er for oss nordmenn ukjente epleslag som Bedan, Diot Roux, Avrolles og Germaine. Boulard-familien som holder til i hjertet av Pays d'Auge i Normandie - nĂŠrmere bestemt i Coquainvilliers sĂžr for den noe mer kjente kystbyen Deauville, har til sammen 35.000 trĂŠr med disse eplene.
Epler og pĂŠrer
Skal du telle bÞr du holde epler og pÊrer fra hverandre, men dersom du lager calvados hÞrer det ofte med en og annen pÊre. Hos Boulard er pÊreandelen pÄ fem prosent mens resten av rÄvarene fordeler seg pÄ 15 prosent sÞte epler, 30 prosent av de bitre, 40 prosent bitter-sÞte og ti prosent syrlige. I Normandie finnes mer enn 700 eplesorter, og 120 av disse er representert i den boulardske elpehagen som rekker til rundt 20 prosent av selskapets totalproduksjon.
Mange produsenter holder seg kun til epler, men Vincent forteller at de har forsket seg fram til at syren i pÊrene gir en egen friskhet som stÄr godt til syren i eplene.
EplehÞsten starter i oktober og avsluttes ved juletider og det er viktig at de forskjellige eplesortene hÞstes pÄ rett tidspunkt. Deretter presses eplene, og sideren fÄr godgjÞre seg fra en til tre mÄneder.
- Eplesideren gjĂŠres uten tilsetning av fremmedgjĂŠr, noe som gir et svĂŠrt naturlig produksjon, sier Vincent.
NÄr nyttÄrsfyrverkeriet er over, starter destillasjonen, og Boulard har Ätte panner - eller «l'alambic charentais» som det heter pÄ de kanter.
12 kilo epler
Det trengs fra Ätte til 12 kilo epler for Ä lage en flaske calvados - samt et visst hÄndlag. Hver panne fylles med 2000 liter sider, og ut kommer i fÞrste omgang «petite eau» som holder fra 30 til 32 prosent alkohol. Hode og hale i destillasjonen gÄr tilbake til sidertanken.
Ved neste destillasjonstrinn stiger alkoholinnholdet til 68 til 72 prosent og resultatet kalles i fÞrste omgang «eau de vie» - livets vann.
- Det er i omrÄdet 68 til 72 prosent vi finner de interessante komponentene som gjÞr calvados til et unikt produkt, sier Vincent.
SÄ legges livets vann basert pÄ epler inn pÄ eikefat som rommer 400 liter - og ventetiden tar til. Hos Boulard ventes det ikke sÄ lenge, og etter noen mÄneder blindtestes fatene.
- Dette er en test utfÞrt av Institut National des Appellations d'Origine (INAO) for Ä slÄ fast at det du finner pÄ fatet er calvados. Testen har vÊrt gjennomfÞrt i Pays d'Auge de siste 20 Ärene, og det er fÞrst nÄr INAO har godkjent produktet at det kan selges, sier Vincent.
SÄ fÄr calvadosen atter roe seg i fatene som er laget av spesielt utvalgt eik. Det mest kjente eikeskogene i Frankrike er Tronçais og Limousin, men det finnes ogsÄ eik som kan foredle brennevin i Nevers og Vosges.
- Vi Þnsker eik med fine porer. Dette finner vi fÞrst og fremst i eika fra Tronçais og Nevers. Eik fra Vosges brukes ogsÄ, men Limousin-eik gir altfor mye tanniner som dekker til fruktsmaken. Vi vil ha vanillin, forteller Vincent Boulard som ogsÄ gir fatene en lett til medium «toast» fÞr bruk.
Eple pÄ flaskeTo varianter av Boulard er for tiden tilgjengelig i Norge. Boulard Grand Solage Calvados har ogsÄ kommet pÄ halvliters flaske og er en calvados med fruktig aroma av eple og vanilje. De samme komponentene kommer tilbake i smaken som holder lenge. Grand Solage er en blend av calvados som er lagret fra tre til fem Är.
Â
Selv om nordmenn stort sett nyter en calvados samme med kaffe, anbefales Grand Solage ogsÄ sammen med mÄltidet som «le trou normand» - «det normanniske hull». Hullet skapes av et lite glass calvados for Ä gjÞre plass til mer mat. Alternativt kan Grand Solage nytes som apéritif med tonic eller en isbit.
Â
Boulard X.O. TrÚs Grande Fine Calvados har en harmonisk duft av eple og vanilje med et elegant hint av eik. En kan ogsÄ finne hint av lÊr og tobakk i duftbildet. Smaken domineres av modne epler, krydder samt ristede mandler og nÞtter. Den lange ettersmaken er dominert av krydder.
Â
Boulard X.O. er satt sammen av calvados som er fatlagret pÄ fat fra Nevers og Vosges fra Ätte til 15 Är eller mer - og snittet ligger rundt 12 Är. Boulard X.O. nytes gjerne etter mÄltidet i et romslig glass.