Dyrisk gode rieslinger

Dyrisk gode rieslinger

At denne produsenten regnes som en av de mest lovende tyske, dokumenteres gjennom vinene.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Scätzel Nietsteiner Pettenthal Riesling Trocken 2012 (92014) er noe av det beste jeg har smakt av tørr riesling på en god stund. Denne vinen har en enorm intensitet, kraft og frukt, uten at det blir pompøst. Strålende syrefriskhet og høy konsentrasjon. En vin som går mange grosses gewächser en høy gang. Grunnen til at den ikke har denne betegnelsen, er at produsenten ikke er medlem av VDP. Men 32-årige Kai Schätzel har absolutt potensial til å kunne bli et fullverdig medlem.

Høyt jerninnhold

Pettenthal er en av Rheinhessens beste vinmarker. Den ligger midt mellom Nierstein og Nackenheim og er nabo til Rothenberg i nord som har fått navn etter jordsmonnet. Den røde skiferen er kjennetegnet på jordsmonnet her. Pettenthal («froskedalen») er enda brattere og skrinnere enn Rothenberg og sørger for at vinstokkene må sende røttene enda lenger ned i grunnen for å hente næring. Dessuten er vinmarken østvendt og produserer en noe strammere vinstil siden den bare får morgensol. Men nærheten til elven gjør at sollyset reflekteres gjennom hele dagen og dermed kompenserer for mangelen på direkte sol.

Hele dette området som geologisk kalles Nierstein-formasjonen (eller Roten Hang) ble dannet for 280 millioner år siden og består av rød skifer, sandstein og leire, med innslag av kalk. Det høye jerninnholdet besørger den røde fargen, og til vinen gir jordsmonnet en tydelig jernkarakter samt krydder og parfymert frukt.

Gjenoppretter renomméet

Pettenthal er Schätzels toppvin. Tilgjengelig i Norge er også andre, deriblant Schätzel Niersteiner Heiligenbaum Riesling Trocken 2010 (53351) , som oppleves noe mer sødmefull (men faktisk er tørrere). Men takket være at denne vinmarken ligger lengst fra Rhinen av hele Roter Hang, og er sørøstvendt, er den blant de kjøligste. En annen morsom vin fra Schätzel er Schätzel Niersteiner Kabinett Riesling 2011 (92015) som henter sine druer fra flere parseller i Roten Hang, nemlig Pettenthal, Hipping, Ölberg og Heiligenbaum.

Dette er en prädikatsvin av «old school»-typen. Den gang Rhinområdet var berømt for sine halvtørre viner, og ikke «sukkervannet med litt alkohol» som ruinerte renomméet fra 60- og 70-tallet og utover. Det betyr at drueseleksjonen er streng, kun druene med høyt nok sukkerinnhold til å gi den ønskete stilen brukes. Dessuten får vinene gjære veldig lenge, gjerne 10 måneder eller mer. Det gir en naturlig kombinasjon av alkohol, restsødme og syre. I dette tilfellet er det snakk om 10,5 prosent, 25 gram restsukker og 7,6 gram syre.

Som oldefar

«Old school» er for øvrig kjennetegnet på all praksis hos Schätzel. Familien har laget vin i 650 år, og vinkjelleren er 800 år gammel. Den unge Kai har derfor litt å forsvare. Han valgte å gå mer enn 100 år tilbake i tid for å hente frem igjen metoder og praksis hans oldefar benyttet. Det innebærer en langsom spontangjæring i store (gamle) eikefat og langt opphold på bunnfallet for kompleksitetens og lagringspotensialets skyld. Riesling er en reduktiv drue som trenger oksygen under modningen. Alkoholnivået blir også moderat på denne måten. De tørre ligger på 12 prosent og dermed lavere enn de fleste andre viner på dette kvalitetsnivået.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Schätzel Nietsteiner Pettenthal Riesling Trocken 2012

Produsent:
Weingut Schätzel
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
372,50 kr
Varenummer:
9201401
92 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Schätzel Niersteiner Heiligenbaum Riesling Trocken 2012

Produsent:
Weingut Schätzel
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
277,80 kr
Varenummer:
5335101
91 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Schätzel Niersteiner Riesling Kabinett 2017

Produsent:
Weingut Schätzel
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
153,20 kr
Varenummer:
9201501
91 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen