Drikke
Ekstra gode rieslingkjøp fra Ruwer

Ekstra gode rieslingkjøp fra Ruwer

Vinene til Maximin Grünhaus har alltid stått i en særstilling blant vinene fra det sørlige Mosel.
Aase E. Jacobsen
06 Februar 2014 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Saar og Ruwer gir en lettere, mer delikat og elegant rieslingstil enn Midt-Mosel. Men sku ikke hunden på hårene, for lagringspotensialet til vinene herfra er ikke mindre bra av den grunn.

Uttalt mineralsk stil

Noen av Tysklands mest ettertraktete og høyest betalte viner stammer fra de trange dalene som de to sideelvene til Mosel danner.

Les mer om Moseldalen

Produsenten med det lange navnet C. von Schubert'sche Gutsverwaltung Maximin Grünhaus, til daglig Maxi Grünhaus, holder til i Ruwer og kjennetegnes av en uttalt mineralsk vinstil. Spesielt gjelder det vinene fra Abstberg, vinmarken produsenten har monopol på.

Les mer om Ruwer

Den sørøstvendte og ekstremt bratte vinmarken med skrint skiferjordsmonn teller 14,5 hektar, men utgjør likevel en betydelig andel av Ruwers beskjedne totalareal på 250 hektar.    

Fantastisk potensial

Navnet forteller om en gloriøs historie. Vinene herfra var den gangen det var munker som dyrket druene, reservert abbeden, klostersjefen med andre ord.

Også i dag ville en slik høytstående person vært såre fornøyd med mulighetene til å drikke disse vinene, for så vel Maximin Grünhaüser Abtsberg Riesling Qba trocken 2010 (96737)som den enda mer mineralske Maximin Grünhaüser Abtsberg Riesling Alte Reben Trocken 2010 (96855)og den halvtørre Maximin Grünhauser Abtsberg Riesling Spätlese 2011 (1256)demonstrerer vinmarkens fantastiske potensial.

Disse vinenes eminente egenskaper på matbordet er ubestrudte. De er perfekte følger til klassiske retter med sjømat eller også lyst kjøtt servert med smørsaus eller kremet saus.

Finn gode retter til disse vinene

Dette er viner du med trygghet kan legge i kjelleren. Skal du nyte dem i dag, og det er altså fullt mulig, bør du gi dem en god runde i karaffelen, minst et par timer. Først på den måten får du fram det som er mulig på et så tidlig tidspunkt som knapt to og et halvt år i flaske jo er.

Tørr, men ikke helt

Vinene fra Ruwer kjennetegnes av veldig høy syre, og spesielt i år som 2010. Derfor er de tørre ikke helt tørre. Men de 8,5 grammene restsukker i de to tørre utgavene merkes overhodet ikke på grunn av stålsyra. Og de 77 grammene i den halvtørre ville i en vin fra en annen region føltes mye søtere. Maximin Grünhaus lager også en mellomting mellom en tørr og en halvtørr vin, såkalt feinherb, Maximin Grünhaüser Riesling Qba Feinherb 2012 (96738), med 19 gram restsukker. En intenst eplefruktig syrefrisk vin med integrert sødme. Perfekt til full sushipakke og annen asiatisk mat.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her