Drikke
En drink som sparker fra

En drink som sparker fra

En klassisk dry martini er alltid passende, også som oppkjøring før helgens VM-kamper.
27 Juni 2014 - 13:00

Få Ukens drink som nyhetsbrev

At dry martini også er et yndet følge til sjømat, er kanskje mindre kjent. Utgaven med en østers oppi blir kanskje litt vel vågal for de fleste, det samme med salige Hroar Deges Aquatini, som ble skapt for snart fem ti år siden. Den er en miks av Simers Taffel og en dash Noilly Prat, servert i et martiniglass garnert med en akevittmarinert reke med hode!

Gjør som Gatsby

Jeg foreslår heller å servere sjømaten ved siden av og mikse en überklassisk utgave av dry martini. Akkurat som i filmen The Great Gatsby.

Så hvem var egentlig den første til å mikse drinken som for alltid er knyttet til James Bond? Det finnes hele fire ulike teorier. En er at den ble laget av «professor» Jerry Thomas, en av verdens mest anerkjente bartendere gjennom historien. Hans cocktailmanual «The Bar-Tenders Guide» fra 1887 inneholder Martinez cocktail som Thomas hevder å ha oppfunnet da han jobbet på San Fransisco Occidental Hotel.

Se våre andre oppskrifter på dry martini

Men det finnes noen problemer med historien – denne utgaven av boken ble utgitt to år etter Thomas sin død. Og Martinez er mer en fjern slektning med mye søt vermut (ikke tørr), bitters, sitron og maraschinolikør, så teorien virker usannsynlig.

Også Rockefellers favoritt

Mange som tror på Martinez-versjonen tar den også lengre. De hevder at drinken ble oppfunnet i byen Martinez, California, hvor en prosjektleder hadde funnet gull og skulle feire med en passende drink for anledningen.

Noen mener at navnet Martini stammer fra Martini & Rossi, den mest kjente vermutprodusenten av alle.

Slik blir hvitvin til vermut

Siste teori er at den ble laget første gang ved Knickerbocker Hotel i New York tidlig på 1900-tallet. Bartenderen var Martini di Arma di Taggia som brukte London dry gin, Noilly Prat vermut og orange bitters. Dette ble John. D Rockefellers favorittdrink. Umulig å vite om dette var den første virkelig tørre martini, men sannsynligheten er stor.

Foto: iStockphoto

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender . Les mer om det lengre ned på siden.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Dry martini

Dry martini

Fremgangsmåte

En dry martini skal røres, ikke shakes. Uansett hvor mye det hevdes det motsatte av dry martini-ambassadør nummer én, James Bond.

Avkjøl et martini- eller coupetteglass. Hell ingrediensene i et røreglass med isbiter. Hell over i det avkjølte glasset. Pynt med en sitrontwist.

Tips:
– Bytt ut gin med ulagret akevitt, gjerne Simers Taffel – fantastisk for sommeren.

– Orange Bitters er veldig viktig for å løfte smaken et par hakk.

– Dersom du ønsker en tørrere vermut, bruk Carpano eller Dolin Dry Vermouth.

– Glasset kan godt kjøles ned i fryseren. Det er ekstra lurt på varme dager.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her