En krydret ostekake som denne blir populær

En krydret ostekake som denne blir populær

Ukens kake er bokstavelig talt spritet opp, men den smaker veldig godt uten den ekstra ingrediensen. Oppskriften må prøves.

Få Ukens kake som nyhetsbrev

Fireball er en underlig miks av whisky, kanel, chili og sukker som er for intens til å nytes bar (selv om sikkert mange gjør det). Men i varme eller kalde drinker gjør den jobben, og nå også i en kake.

Bak denne whiskyen står en av de beste bourbonprodusentene

Denne krydrete likøren setter nemlig fart på en ostekake som denne – og gjør at fristelsen for å ta et stykke til er stor.

Vi har mange andre oppskrifter på ostekake

Om du er redd for å servere et slikt kakestykke til non som skal kjøre bil eller ikke skal ha alkohol, er mengden så liten at det ikke er noen grunn til frykten. Dessuten fordamper så å si all alkoholen under steking og koking.

Men om du vil være på den sikre side, er det bare å droppe denne likøren. For kaken smaker fortreffelig også uten.

TIPS: Om du ønsker å lage kaken helt uten likør, men vil ha kanelsmak, kan du tilsette 1/2 ts kanel i både fyll og saus. Se flere nyttige kokketips

Het ostekake med karamellokk

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

Bunn
150 stk
gram knust grov kjeks (Kornmo)
Fyll
900 g
4 stk
3 stk
Fireball
(kan utelates)
Karamellsaus
1.5 dl
2.25 dl
1 stk
Fireball
(kan utelates)

Fremgangsmåte

Bunn:

Bland knust kjeks og smeltet smør. Trykk blandingen ned i en liten kakeform (24 cm). Stek ved 175 grader i 15 minutter. Avkjøl.

Fyll:

Ha kremost og sukker i en blender eller miksmaster og kjør på lav hastighet til jevn. Tilsett likøren og bland ytterligere noen sekunder. Ha i ett egg av gangen og bland til deigen er jevn og luftig.

Hell over kakebunnen og stek ved 175 grader i 45 minutter. Ta ut og avkjøl på et lunt sted til den har romtemperatur. Deretter settes den kaldt.

Krydret karamellsaus:

Kok opp vann og sukker i en kjele som tar 3 liter, uten omrøring. La koke til gyllen farge oppnås. Ta av platen og rør inn smøret. Når smøret er smeltet inn i sukkerlaken, tilsettes fløten forsiktig og under jevn omrøring. Set tilbake på platen men pass på at den ikke er altfor varm. Karamellen skal ikke bli brent. La koke under jevn omrøring i noen minutter til sausen har pen brunfarge og tykkelse. Du kan sjekke tykkelsen med dråpeprøven: Drypp litt saus oppi kaldt vann. Dråpen blir til en karamellkule som skal kunne formes.

Når sausen er passe tykk, helles den raskt over ostekaken. Jevn den ut med en kniv du dypper i kokende vann. Sett deretter kaken i kjøleskap igjen til karamelltoppen er stiv nok til at du kan skjære i kaken.

Hvis du synes dette er tungvint, kan du godt gjøre sausen litt tynnere og servere den som på bildet.

Tips:

Dryss over fingersalt. Det gir en ekstra spennende smaksopplevelse.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ukens kake som nyhetsbrev:
Hver torsdag får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen