Ta den en skikkelig dansk - en lille en

Mens nordmenn først og fremst sverger til den fatlagrede brune akevitten, står Aalborg Taffel Akvavit alene for 15 prosent av all sprit som omsettes i Danmark.
Redaksjonen
05 September 2001 - 14:22

Danisco Distillers som har produsert Aalborg Akvavit siden 1830, kan med sitt store utvalg av akevitter og snapser skryte av en markedsandel på 90 prosent i Danmark. Danisco har dermed en tilsvarende stilling som Arcus Produkter i Norge. En posisjon som danskene sikkert er fristet av å rokke ved. Derfor kommer stadig flere av Daniscos akevitter og snapser over Kattegat.

Nesten verdens beste
Under kåringen av Verdens beste akevitt 1999 i Drammen, kom to akevitter fra Danisco Distillers som nummer to og tre i klassen Mest lovende nyskapning 1999. Den første av disse var Aalborg Pro Mille (!), en spesialdesignet akevitt beregnet på festlighetene i slutten av desember. Styrken er på hele 47 prosent og den anbefales servert litt mer temperert enn de andre akevittene.

Ung og lovende er Aalborg Dild Aquavit. Akevitten har en ren og frisk dillaroma med en lett aniskarakter og noe sødme i ettersmaken. Dette er det nyeste skuddet på stammen hos Danisco og den anbefales servert kjølig. Akevitten passer godt til fisk og skalldyr - også retter som laksetartar, råmarinert fisk og sushi. Styrken ligger på 38 prosent.

Aalborg Extra Akvavit er ingen nykommer (siden 1988), men den fortjener likevel å bli nevnt. Denne akevittens smak av honningmettede blomster med en anelse frukt i retning plomme kommer best til sin rett ved romtemperatur. Da kommer det også frem aromaer av hasselnøtter, tre og karamell. Akevitten holder 40 prosent.

Aalborg Jubilæums Akvavit er kanskje den som er best kjent her hjemme - selvsagt sammen med Aalborg Taffel. Jubileumsakevitten så dagens lys i 1946 som en hyldest til bestselgerens hundreårsjubileum. Jubilæums Akvavit er en gylden og elegant akevitt med få og enkle aromaer der dill og koriander er de mest framtredende. En anelse stjerneanis og sitrus ligger også igjen på tungen og ettersmaken domineres av karamell. Akevitten passer til stekt, fet fisk, men den kommer også til sin rett sammen med fjærkre som and og kylling. Aalborg Jubilæums Akvavit har en styrke på 42 prosent, og akevittelskeren kan gjerne nyte den romtemperert.

Pors og sitrus
Dersom en til slutt skulle nevne et par snapser som absolutt burde få et forsøk i Vinmonopolets bestillingsutvalg, faller valget på Aalborg Havstryger og Aalborg Porse Snaps. Aalborg Havstryger er en snaps der sitrusfrukter som appelsin og grapefrukt dominerer samken sammen med dill og karve. Smak av lakris og sukker kan også kjennes på tungen, og Daniscos destillatør anbefaler denne snapsen til gravlaks. Den passer også til grønnsaksretter og lunet Snøfrisk. Aalborg Havstryger kom på markedet i 1978 og har en styrke på 40 prosent. Den anbefales servert i avkjølt tilstand, men undertegnede kan også anbefale den romtemperert.

Både i Norge og Danmark har vi tradisjon for å bruke pors som smakstilsetning i akevitt. Arcus markedsfører Gammel Porsgrund mens den danske Aalborg Porse Snaps har en noe annen karakter. Snapsen så dagens lys i 1965 og karakteriseres av den bitre smaken av pors. Ettersmaken inneholder imidlertid både lakris og brente nøtter i retning karamell. Snapsen serveres romtemperert til ost, men passer også til gåselever eller rosmarinkrydret lam eller kylling. Den holder en styrke på 40 prosent. Og skulle ikke akevittene og snapsene falle i smak, så har Danisco også en annen kjenning; Gammel Dansk.

Siden 1830
Selv om Aalborg-destilleriet bare er 170 år gammel, har danskene destillert sprit og laget sin egen snaps i flere hundre år. Også etter at en lov som i 1689 forbød hjemmebrenning for "ikke-priviligerede". Loven virket - selvsagt - ikke etter intensjonen, og i 1843 ble det gjort et nytt framstøt for å avskaffe hjemmebrenning gjennom å gi hjemmeprodusentene mulighet til å levere inn brennevinsapparatene - uten å bli tiltalt. Resultatet ble 11.000 apparater - noe som etter hvert banet veien for mer kommersiell produksjon uten lokale konkurrenter.

Aalborg Taffel Akvavit - eller "Rød Aalborg" som den kalles i Danmark - kom på markedet i 1846. Bak produktet sto Isidor Henius. I 1881 solgte han brenneriet til Aktieselskabet De Danske Spritfabrikker (DDSF) - som i 1995 endret navn til Danisco Distillers. Fabrikken ligger fortsatt godt synlig i Strandvejen i Aalborg med 14 forskjellige snapser og akevitter i produktporteføljen.

Snaps eller akevitt?
Betegnelsene snaps og akevitt går om hverandre, men betydningen er litt forskjellig. Mens snaps kommer av det tyske snapps eller Schnaps og rett og slett betyr et lite glass brennevin, kommer akevitt fra det latinske aqua vitae, livets vann. Akevitt lages av nøytral sprit tilsatt uttrekk av forskjellige aromastoffer der karve er en av de mer framtredende.
Ølbein på Sevel kro
For mange nordmenn er Danmark synonymt med god mat og drikke på en lokal kro. Langs Snapseruten rundt Limfjorden på Jylland driver ekteparet Ruth og Hans Kurt Nielsen den kongelige priviligerte kro fra 1802, Sevel Kro i Vinderup. I en meny der mye av kjøttet stammer fra fransk Limousine-kveg, finner vi også husets svinekjøttspesialitet. Retten kalles Øl-bien (øl-bein) og blir laget etter en gammel jydsk oppskrift fra 1760.

Hans Kurt Nielsen forteller at han lar kjøtt av tykkribbe koke i en buljong med øl, laurbærblad, timian og hel pepper til kjøttet slipper beinet. Deretter brunes kjøttstykkene i panne. Retten serveres med stuet grønnkål og brunede glaserte poteter.

- Hvilken drikke anbefales til øl-bein?
- Jeg drikker selvsagt øl, gjerne sammen med Aalborg Kummenaqvavit. Denne akevitten er Aalborgfamiliens eldste medlem og har en diskret karvesmak samt et streif av kanel, forteller Nielsen, som gjerne framfører øl-beinoppskriften på klingende jydsk:
"Hier foer i rewlsbien å grønkål å broun kartofler. Æ rewlsbien er en bette grån sålt. De er kowt i øl å buljon mæ løw å laurbjærblåe å timian å hiel piwer. Så ær æ bien bløwn stæit o æ pan. Det wil æt skår æ bien, hwis do tå'r lidt øl å jen kop brænwin te.
Wallbekom!"
 
Foto av Nielsen: Lars Ole Ørjasæter
Matfoto: Danisco
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her