Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

En velsmakende start

Ved å legge litt flid i det du serverer gjestene dine som velkomst, kjøper du deg ekstra tid til å legge siste hånd på verket før alle går til bords. Og faktisk smaker det så godt at du rett og slett kan kombinere fordrinken med forretten.
Aase E. Jacobsen
02 Desember 2004 - 16:58

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

I stedet for å servere mer eller mindre usunn snacks til velkomstdrinken, kan du lage appetittvekkere som er så gode at gjestene ønsker at det hadde funnes mer. Fordelen er at den kan lages i stand i god tid på forhånd og derfor ikke konkurrerer med innsatsen du nødvendigvis må gjøre overfor kveldens hovedmåltid.

Interessant kombinasjon
Og gjør du som her, lar temaet fra appetittvekkeren fortsette over i forretten, og fortsatt med samme innhold i glasset, sparer du kanskje både penger og oppvask. Og tema er årets største overraskelse på eksportmarkedet, nemlig fenalår. Du har sikkert fått med deg at vår mat- og landbruksminister, Lars Sponheim, tidligere i år frontet et eksportfremstøt på det norditalienske gourmetmarkedet med vårt tradisjonsrike fenalår. Og på de kanter nytes dette smakskraftige produktet med den lokale musserende vinen som benevnes Franciacorta.

Siden ingenting er bedre egnet til å ønske velkommen med enn et glass med sprudlende innhold, er kombinasjonen fenalår og musserende interessant. Men også høyst mulig siden godt laget musserende vin er noe av det mest fleksible innen matviner. Siden fenalår er både kraftig, salt og av og til også røykt, trenger vi en musserende vin med god fylde, behagelig friskhet og ikke minst fruktsødme. Ikke det at den skal være søt, men fruktpreget må gå i den søtlige retningen.

Og det passer veldig bra for Franciacorta-vinene har ofte et innslag av søte gule epler og et snev av tropisk gul frukt. Fremstillingsmåten er identisk med den som benyttes for champagne men de klimatiske forholdene er annerledes samtidig som jordsmonnet også er har en annen sammensetning. Men på samme måte som for champagne setter det såkalte terroir'et (klima og jordsmonn i kombinasjon) sitt tydelige preg på vinene. Og Franciacorta er så langt det eneste området for musserende vin som har noen mulighet til å utfordre Champagnes posisjon. Derfor må du også være forberedt på å betale like mye som for en "ekte" champagne.

Fruktige bobler
Men ofte får du mer for pengene i en Franciacorta enn i en champagne. Som i de to utfordrerne Bonomi Tenuta Castellino Franciacorta Brut (47806) og Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut (33106). De er laget på omtrent samme måte og med omtrent samme druesammensetning, hvilket vil si chardonnay og pinot noir/pinot blanc. Forskjellen mellom de to er at førstnevnte har lengre lagring på bunnfallet (30 mot 18 måneder) som dannes under andregangsgjæringen som er så viktig for en musserende vins karakter.

Smaksmessig er Bonomi noe fastere i fisken enn Bellavista som til gjengjeld er ulidelig forførende. Den er også noe mer sødmefylt i frukten hvilket gjør at den skårer et hakk bedre overfor fenalåret i de tre ulike verjsonene enn Bonomi. Men det er altså snakk om svært marginale forskjeller. Så hva du velger er egentlig hipp som happ. Suksessen er sikret uavhengig av hvilke av de tre fenalårvariantene du serverer.

Men det er selvsagt fullt mulig å servere champagne, både med like godt resultat og faktisk til en lavere pris. Den rimeligste champagnen i polets basisliste, Comte de Noiron Coeur de Cuvée, Brut (14693) passer nemlig veldig godt til fenalåret. Årsaken er at den har et høyt innslag av røde druer (pinot noir) i blandingen og det gir i en ungdommelig champagne som dette (24 måneder på bunnfallet) en veldig fruktig rund stil.

Edelt norsk
Siden fenalår alltid vil være norsk i smaken, uansett hvor mye unorske ingredienser vi bruker i tilberedningen, er det ekstra morsomt å servere en helnorsk musserende til. Krunesider 2007 (46784) er riktignok ikke laget av druer, og ikke en musserende vin, men en sider laget av epler fra Hardanger, nærmere bestemt sortene Aroma, Torstein, Gravenstein, Discovery. Norske epler er som du sikkert har erfart både syrlige og smaksrike og derfor velegnet til å lage vin av. Krunesider er laget etter mønster fra nordfransk siderproduksjon med ett unntak og det er at det er tilsatt sukker hvilket er forbudt i Normandie. På samme måte som for en musserende vin gjennomgår eplevinen en andregangsgjæring i flaske. I denne fasen som varer minst fire måneder dannes kullsyre samtidig som alkoholnivået øker på bekostning av sukkeret. De to gjæringsprosessene foregår dypt inni Fløyfjellet i Bergen i Hansas anlegg hvor musikeren Njål Vindesnes har funnet ideelle forhold for sin siderproduksjon.

Det som er det spesielle med sideren er at gjærkulturen er rendyrket ut fra en hundre år gammel gjærstamme fra Hardanger. Et edelt norsk produkt med andre ord. Men et produkt som ikke kan sammenlignes med klassisk musserende vin.

Derfor er sideren definitivt ikke for vinsnobber. Til det minner aromaene for mye om bestemorgenerasjonens hjemmelagete vin - med en touch av sukkerøl/tomtebrygg. Eplepreget er lett oksidert og syltet men faktisk ikke så aller verst kompleks. I munnen er den sødmefylt men også ganske frisk. Den har ikke på langt nær like mye skum som en musserende vin, ei heller som øl, men det lille som er der hjelper til på opplevelsen av friskhet. Alene passer den best for de som liker det litt søte, men sammen med det kraftige fenalåret blir den renere i fruktigheten.

Denne sideren leder oss inn på det alkoholfri alternativet som enhver vert må ha for hånden, og det bør absolutt være en av de mange norske ferske eplejuicene som Balholm, Askim eller Lierne, gjerne frisket opp med litt kullsyreholdig kildevann.

Hvis ingen av de alkoholholdige forslagene er innenfor dine budsjettrammer, kan du velge en spansk musserende, eller cava som det heter der i gården. Codorníu Clasico, Brut (40915) fungerer faktisk veldig godt til fenalåret på grunn av den ekstra sødmen i form av restsukker. Men den er altså langt tørrere enn den norsk sideren. Og ikke like kompleks rent smaksmessig som champagnen og de to Franciacorta-vinene.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med engang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Fenalårtrio

original.jpg
Ingredienser

Fenalårtartar:
50 g fenalår i bittesmå terninger
1 ss limesaft
1 ss finhakket rødløk
1 ts flytende honning
1 ss olivenolje
1 ts finhakket koriander

Sprøstekt fenalår:
50 g tynne skiver av fenalår
1 ss olivenolje

Salat med ost:
3 dl assortert salat som red rhubarb, ruccola, feltsalat
50 g mozzarella (di bufala) i små terninger
4 soltørkete tomater
hvitvin/vann
1 ss grovhakket basilikum
1 ss ristede pinjekjerner
2 ss god olivenolje
1 ss sitronsaft
salt

Dampet fenalår:
50 g litt tykke skiver av røykt fenalår

Kålrotmos:
200 g kålrot
2 tørkede aprikoser i bittersmå terninger
¼ dl matfløte
½ ss smør
1 ss sitronsaft
salt og pepper
1 ss finhakket estragon

Fremgangsmåte

Fenalårtartar:
Legg rødløk i kaldt vann i 10 minutter. Hell av vannet og tørk løken. Bland alt sammen godt og sett kjølig til servering.

Sprøstekt fenalår:
Hvis skivene er store, kan du dele dem i to. Varm oljen i en panne og sprøstek fenalårskivene. Legg på et kjøkkenpapir for å dryppe av seg.

Salat med ost:
Hvis tomatene er veldig harde: Hell kokende hvitvin eller vann over og la stå i minst 10 minutter. Hell av væsken, klem ut overskytende væske og avkjøl. Kutt i terninger. Bland salat, tomater, ost og nøtter i en liten bolle. Pisk olje, sitronsaft og lit salt og ha i basilikum. Vend dressingen ned i salaten.

Dampet fenalår:
Skjær fenalårskivene i strimler. Kok opp vann i en kjele med rist og damp fenalåret i 30 sekunder. Ta opp og hold varmt.

Kålrotmos:
Skrell og skjær kålroten i terninger. Ha i en kjele og fyll opp med vann til det nesten dekker kålrotbitene. Kok til mørt. Hell av vannet og ha i matfløte. Bland i aprikosbitene og smak til med sitronsaft, salt og pepper samt estragon.

Anretting:
Hvis du velger å anrette de tre komposisjonene sammen, legger du en skje med fenalårtartar, alternativt kan du legge den i en liten skål eller oppå et salatblad. Sprøstekt fenalår anrettes ved siden av salaten og dampet fenalår på en skjefull med kålrotmos.

Du kan også servere tartaren først (fordel den på skjeer - det er lett å spise) ved velkomsten, og de to andre ved bordet som alternativ til forrett.
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Disse 1040 produktene kan du velge mellom fra fredag 5. mars

Kos deg med viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

UGB921-16x9.jpg
Godbiter i pollisten
Noe ekstra prisgunstig og solid til vinkjelleren.

Dette er et ypperlig alternativ når Burgund-pinot er for dyrt

En beaujolais fra en av de fremste cru-ene byr på fantastisk valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her