Drikke
Et spennende alternativ til burgunderen

Et spennende alternativ til burgunderen

Grillo er Sicilias svar på chardonnay og det mineralsterke jordsmonnet yter druen stor rettferdighet.
Aase E. Jacobsen
07 August 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Hvordan er det mulig å lage syrefrisk hvitvin i et landskap som ligger omtrent på havnivå, er det første spørsmålet jeg stiller meg når jeg ser ut på vinprodusenten Marco de Bartolis vinmarker rett utenfor Marsala by, på Sicilias vestkyst.

Les mer om Marco de Bartoli

For det strider mot all erfaring med viner fra tilsvarende klimaer. Svaret er å finne i den konstante sterke vinden, det skrinne kalkjordsmonnet og tidspunktet for innhøstning.

Gir svært holdbar vin

Og vinen, Marco de Bartoli Grappoli del Grillo 2012 (94080), snakker for seg selv. Den har klare sentralburgundske trekk, men sødmen i frukten avslører herkomsten. Og sødmen balanseres av god konsentrasjon og fin syre. Vi snakker om en vin som er himmelsk til grillet sjømat i dag, og som vil utvikle seg videre i minst fem år.

For råvaren grillo har gjennom århundrer dokumentert sin holdbarhet. Den er nemlig den edleste ingrediensen i marsala.

Her får du vite alt om denne tradisjonsrike vintypen

Derimot ikke rød marsala som anbefales brukt i matlaging, men den ekte utgaven som er gyllenbrun i fargen, ganske tørr og preget av et langt opphold i fat.

Kalkjordsmonnet gir fuktighet

Marco de Bartoli er den fremst ambassadøren for grillo, både for tørr bordvin og for marsala, både innenfor og utenfor DOC-et.

Dette er de Bartolis viner av marsalatypen

Druene til bordutgaven kommer fra 3500 vinstokker plantet i 1996 i et jordsmonn med et veldig tynt jordlag oppå kalksteinen. Dermed kommer plantene i direkte kontakt med den kjølige og fukttransportende kalksteinen. Utbyttet er på fattige 35 hl/ha.

Også med bobler

Ved å plukke druene i slutten av august – mot slutten av september/begynnelsen av oktober for grillo til marsala – beholdes mest mulig syrefriskhet i druene. Samtidig som de ikke blir overmodne og for sukkerholdig. En bordvin skal jo ikke ha for høy alkohol. Derfor holder Grappoli del Grillo 13,5 prosent som er akseptabelt.

Hos de Bartoli følger man naturlige vinmakingsprinsipper, blant annet er det druenes egne gjærsopper som gjør jobben. Modningen finner sted i fransk eik i 8-12 måneder og med omrøring (batonnage), uten at eikepreget eller fedmen er veldig uttalt av den grunn.

Marco gikk bort for tre år siden i en alder av 66 år, og nå er det barna, Renato, Sebastiano og Gipi som viderefører tradisjonen.

Renato har ansvaret for å ha introdusert en musserende grillovin i porteføljen, visstnok til farens store irritasjon, men Terzavia er svært overbevisende, men ikke i salg i Norge.

Tørr, kul og sommerlig moscato

Det er heller ikke deres eneste rødvin, Rosso di Marco, laget av den lokale druen pignatello og den eneste bruken de Bartoli gjør av den. Det må sies å være et fornuftig valg siden dette er en særpreget rødvin og bra matvin med behagelige 12 prosent alkohol. Men den må du til Sicilia for å smake.

De Bartoli har siden 1984 delt oppmerksomheten mellom Marsala og Pantellaria hvor det er druen zibibbo som regjerer og som gir de fantastiske moscato di pantelleria-vinene.

Sjekk ut disse vinene her

Også her valgte de Bartoli å gå egne veier, ved å lage en tørr hvitvin av ferske druer.

Marco de Bartoli Pietranera 2012 (8827)er en ytterst morsom og veldig lite siciliansk vin all den tid den bare har 11,5 prosent alkohol. Perfekt til sommermat eller som terrassevin.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif) og importør.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her