Fantastiske viner for kjelleren

Fantastiske viner for kjelleren

Alt Gunter Künstler tar i blir til gull, eller riktigere gullgrønn vin med en intensitet og dybde i mineralkarakteren du skal lete lenge etter.

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Hans Künstler Hochheim Hölle Riesling Trocken Goldkapsel 2012 (6673) er rett og slett fantastisk med imponerende fylde og konsentrasjon. En vin som holder fint i 20 år, og om du skulle finne på å drikke den i dag, må den innom en karaffel et par timer.

Best av alle

At denne vinen har fått halehenget Goldkapsel er for å markere at Hölle-vinmarken ga noe helt spesielt i 2012. Vanligvis konkurrerer den med  Künstler Hochheim Kirchenstück Riesling Trocken GG 2012 (97551) om å være best fra Künstlers store portefølje av parseller i Rheingaus beste skråninger.

Men i 2012 er Hölle best av alle på toppnivå, altså Grosses Gewächs som er betegnelsen på de tørre vinene fra Grosse Lage, parallellen til franske grand cru, regisserte av VDP, en forening som samler knapt 200 vinprodusenter.

Trenger tid

Kjennetegnet for Hölle og for så vidt også Kirchenstück, er at viner herfra og på dette nivået trenger lang tid på å komme fram. Det gjelder for så vidt samtlige viner fra Künstler som alltid viser mer og mer mellom hver gang de smakes.

2012 er imidlertid overraskende sjenerøs, men det er nok mer et tegn på at i dette året klarer selv ikke Hölle å være reservert.

Forskjellen på de to vinmarkene er liten og er relatert til jordsmonnet. Mens den første har et tyngre mergeljordsmonn er den andres lettere på grunn av innslag av sand. Utover det er de naboer og den vesentlig mindre Kirchenstück ligger nordvest for Hölle, i denne nedre delen av skråningen mellom Hochheim og Flörsheim, tett på elven Main, som er en sideelv til Rhinen.

Kabinett for best pris

Det aller beste forholdet mellom kvalitet og pris byr de to tørre kabinett-utgavene fra disse to vinmarkene på. Både Künstler Hochheimer Hölle Riesling Kabinett Trocken 2013 (96750) og Künstler Hochheim Kirchenstück Riesling Kabinett Trocken 2012 (97554) er viner som er lekre i glasset nå og som vil utvikle seg videre i kjelleren i mange år. Men når Kirchenstück og Hölle heter kabinett trocken er de altså ikke Grosses Gewächs, eller GG på folkemunne. Kravene til utbytte er strengere for GG som i tillegg må ha minst spätlese-nivå.

Derfor er  Künstler Kirchenstück Riesling Auslese Trocken 2002 (4150) et ekstra godt kjøp all den tid den er laget av spesielt utvalgte druer (auslese) – og ikke minst er 11 år gammel. En flott vin til en lang rekke kjøttretter og som fortsatt holder i mange år.

Og  Künstler Hochheimer Hölle Riesling Auslese 2010 (1807) viser hvor lekker også en søt vin blir fra denne vinmarken. 2010s heftige syrer i kombinasjon med vinmarkens evne til å gi druer med høy modning kommer veldig godt til uttrykk gjennom denne vinen som kommer til å utvikle seg i sikkert 40 år i kjelleren, godt hjulpet av de ekstra syrene og sødmen.

Her kan du sammenligne alle vinene fra Kirchenstück

Og her er alle vinene fra Hölle

Denne skråningen har ytterligere tre toppvinmarker, Domdechaney, Königin-Victoriaberg og Stein. Men det er bare Kirchenstück og Hölle som så langt har kvalifisert til Grosses Gewächs som altså kommer fra Grosse Lage, men som tidligere het Erste Lage og ga Erstes Gewächs. Den høyst forvirrende begrepsbruken ble introdusert fra 2012-årgangene av VDP, foreningen som eier begrepene, og hvor Künstler er medlem. Min erfaring så langt er at selv medlemmene har problemer med å forklare den nye klassifiseringen.

Uendelig mange viner

I ytterkant ligger Stielweg og Herrnberg som Künstler også lager topp viner fra, men da i en helt annen prisklasse. Særlig er Künstler Hochheimer Stielweg Riesling trocken Alte Reben 2011 (96751) et kupp. De gamle vinstokkene sørger for mye kraft i denne vinen.

 

Künstler Hochheimer Herrnberg Riesling Trocken 2013 (96797) som er å få i mange polutsalg, er mer elegant og delikat i stilen. En ultraklassisk Rheingau-riesling med et fint potensial.

I henhold til VDPs kvalitetspyramide burde begge nå kvalifisere til Erste Lage som er nivået over Ortswein, altså village, som for disse vinene ville være Hochheim. Men VDP har glemt et nivå i sin franskinspirerte pyramide, og det er «lieu-dit», enkeltvinmark uten premier eller grand cru-status. Inntil videre får disse vinene leve uten klar VDP-identitet, men det gjør ikke noe så lenge vi kan glede oss over de gunstige prisene.

I god tysk tradisjon lager Künstler en nærmest uendelig lang rekke med viner, de aller fleste tørre, og samtlige veldig gode kjøp.

Her finner du alle vinene fra Künstler

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
Vinmarkfoto: Kay Gaensler
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Künstler Hochheim Hölle Riesling Trocken Goldkapsel 2013

Produsent:
Gunter Künstler
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheingau
Pris:
465,50 kr
Varenummer:
667301
93 Poeng
Les smaksnotatene »

Künstler Hochheim Kirchenstück Riesling Trocken GG 2019

Produsent:
Künstler
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheingau
Pris:
389,90 kr
Varenummer:
9755101
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Künstler Hochheimer Hölle Riesling Auslese 2010

Produsent:
Gunter Künstler
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheingau
Pris:
374,90 kr
Varenummer:
1807
94 Poeng
Les smaksnotatene »

Künstler Hochheimer Stielweg Riesling Alte Reben trocken 2017

Produsent:
Weing. Franz Künstler
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheingau
Pris:
229,80 kr
Varenummer:
9675101
89 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen