Det lages en rekke kokebÞker av meget hÞy standard her til lands, og for tredje gang kÄrer nÄ Apéritif og Norli "Beste norske kokebok 2010".
Â
Slutten pÄ en epoke
Den 21. desember 2009 markerte slutten pÄ en Êra i det Eyvind HellstrÞm serverte sitt siste mÄltid pÄ tostjernersrestauranten Bagatelle i BygdÞy allé.

Gjennom boken
Bagatelle - HellstrÞms siste mÄltid  gir Eyvind HellstrÞm oss fÞlelsen av Ä vÊre tilstede pÄ denne historiske siste kvelden og forteller muntert om Bagatelles historie gjennom 30 Är.
Â
Boken er illustrert av flere av Norges fremste fotografer, som Trygve Inderlid og Sune Eriksen.
KompromisslĂžst
Historien om Bagatelle er ogsÄ historien til mesterkokken som i alle Är har jaktet pÄ det kompromisslÞse kjÞkken og som har fÞrt et «korstog for den fantastiske smak».
Â
Her kan du lese om HellstrÞms signaturoppskrifter og gastronomi, Michelin-inspektÞrene, intrigene, de gode gjestene og de krevende gjestene, klager og skryt, jakten pÄ det ypperste av hva havet og jorden kan frambringe, inspirasjonskildene og alt det merkelige og morsomme som skjedde underveis.
Â
Gjennom HellstrÞms personlige betraktninger fÄr vi innblikk i hva som er drivkraften bak anstrengelsene og jakten pÄ det beste, hva som skal til for Ä servere et perfekt mÄltid og tilfredsstille alle gjestene, hva som trengs for Ä drive en stjernerestaurant. Og hvorfor det gikk som det gikk.
 Nedenfor gjengis én av oppskriftene fra Bagatelle - HellstrÞms siste mÄltid.
Â
av Eyvind HellstrĂžm
ISBN: 9788203238451
Veil. pris: 499,-
Â
Les mer om konkurransen Beste norske kokebok 2010 FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Kokebok"> under oppskriften .
Â
Â
FremgangsmÄte
- Del lammeryggen i to slik at du har 4 like stykker. SkjÊr rutemÞnster pÄ fettsiden med en skarp kniv.
- Del hvitlĂžken i to og gni kjĂžttet inn med denne samt finhakket frisk timian og grovkvernet svart pepper.
- Stek kjÞttet i tÞrr panne med fettsiden ned. La kjÞttet fÄ en sprÞ skorpe fÞr det vendes i pannen. Tilsett hele hvitlÞkfedd og litt av smÞret.
- Stek videre i ovn i ca. 10 minutter pÄ 180 grader. Ta deretter kjÞttet ut av pannen.
- Kok ut pannen med 2 kopper vann og soyasausen. Sil sjyen og press hvilĂžkfeddene gjennom silen. Kok inn til god konsistens og tilsett 2 ss olivenolje.
Potetkake:
- Skrell potetene og hÞvle dem pÄ mandolin i tynne skiver. SkjÊr sÄ potetskivene i tynne strimler med en stor kniv.
- Varm en teflonpanne med olje og smĂžr, og fordel potetstrimlene som en potetkake. Bland inn den finhakkete sjalottlĂžken. Salte og pepre.
- La dette steke pÄ middels varme i ca. 10 minutter. Snu potetkaken ved hjelp av en tallerken og stek videre noen minutter til den er gyllen og sprÞ pÄ begge sider.
KÄlen:
- Del kÄlen i 2 og skjÊr bort roten. Del opp i passende store stykker.
- SmÞrdamp kÄlen med en kopp vann og 50 gram smÞr under stadig omrÞring i ca. 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
Legg opp pÄ varme tallerkener.
Sendt inn av
Eyvind HellstrĂžm
Drikke som passer til denne oppskriften
-
Volum: 0.75 l Pris: 319.90 kr Bestillingsutvalget
92
POENG
-
Volum: 0.75 l Pris: 841.10 kr Bestillingsutvalget
91
POENG
-
Volum: 0.75 l Pris: 595.00 kr Uten utvalg
91
POENG
-
Volum: 0.75 l Pris: 279.90 kr Bestillingsutvalget
89
POENG
-
Volum: 0.75 l Pris: 449.90 kr Bestillingsutvalget
89
POENG
-
Volum: 0.75 l Pris: 209.90 kr Basisutvalget
88
POENG