Finalist 5: Bagatelle - HellstrÞms siste mÄltid

Den siste finalisten i kokebokprisen er tre tiÄr med historier og oppskrifter fra Bagatelle som har blitt samlet i ett verk fÞrt i pennen av kokkenestoren Eyvind HellstrÞm.
Redaksjonen
17 November 2010 - 15:13
Det lages en rekke kokebÞker av meget hÞy standard her til lands, og for tredje gang kÄrer nÄ Apéritif og Norli "Beste norske kokebok 2010".
 
Slutten pÄ en epoke
Den 21. desember 2009 markerte slutten pÄ en Êra i det Eyvind HellstrÞm serverte sitt siste mÄltid pÄ tostjernersrestauranten Bagatelle i BygdÞy allé.
Gjennom boken Bagatelle - HellstrÞms siste mÄltid  gir Eyvind HellstrÞm oss fÞlelsen av Ä vÊre tilstede pÄ denne historiske siste kvelden og forteller muntert om Bagatelles historie gjennom 30 Är.
 
Boken er illustrert av flere av Norges fremste fotografer, som Trygve Inderlid og Sune Eriksen.
KompromisslĂžst
Historien om Bagatelle er ogsÄ historien til mesterkokken som i alle Är har jaktet pÄ det kompromisslÞse kjÞkken og som har fÞrt et «korstog for den fantastiske smak».
 
Her kan du lese om HellstrÞms signaturoppskrifter og gastronomi, Michelin-inspektÞrene, intrigene, de gode gjestene og de krevende gjestene, klager og skryt, jakten pÄ det ypperste av hva havet og jorden kan frambringe, inspirasjonskildene og alt det merkelige og morsomme som skjedde underveis.
 
Gjennom HellstrÞms personlige betraktninger fÄr vi innblikk i hva som er drivkraften bak anstrengelsene og jakten pÄ det beste, hva som skal til for Ä servere et perfekt mÄltid og tilfredsstille alle gjestene, hva som trengs for Ä drive en stjernerestaurant. Og hvorfor det gikk som det gikk.
 Nedenfor gjengis én av oppskriftene fra Bagatelle - HellstrÞms siste mÄltid.
 
av Eyvind HellstrĂžm
ISBN: 9788203238451
Veil. pris: 499,-
 
Les mer om konkurransen Beste norske kokebok 2010 FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Kokebok"> under oppskriften .
 
Se alle artikler om Beste norske kokebok 2010 her (klikk).
 

HellstrÞms lammerygg med kÄl

HellstrÞms lammerygg med kÄl

FremgangsmÄte

  1. Del lammeryggen i to slik at du har 4 like stykker. SkjÊr rutemÞnster pÄ fettsiden med en skarp kniv.
  2. Del hvitlĂžken i to og gni kjĂžttet inn med denne samt finhakket frisk timian og grovkvernet svart pepper.
  3. Stek kjÞttet i tÞrr panne med fettsiden ned. La kjÞttet fÄ en sprÞ skorpe fÞr det vendes i pannen. Tilsett hele hvitlÞkfedd og litt av smÞret.
  4. Stek videre i ovn i ca. 10 minutter pÄ 180 grader. Ta deretter kjÞttet ut av pannen.
  5. Kok ut pannen med 2 kopper vann og soyasausen. Sil sjyen og press hvilĂžkfeddene gjennom silen. Kok inn til god konsistens og tilsett 2 ss olivenolje.
Potetkake:
  1. Skrell potetene og hÞvle dem pÄ mandolin i tynne skiver. SkjÊr sÄ potetskivene i tynne strimler med en stor kniv.
  2. Varm en teflonpanne med olje og smĂžr, og fordel potetstrimlene som en potetkake. Bland inn den finhakkete sjalottlĂžken. Salte og pepre.
  3. La dette steke pÄ middels varme i ca. 10 minutter. Snu potetkaken ved hjelp av en tallerken og stek videre noen minutter til den er gyllen og sprÞ pÄ begge sider.
KÄlen:
  1. Del kÄlen i 2 og skjÊr bort roten. Del opp i passende store stykker.
  2. SmÞrdamp kÄlen med en kopp vann og 50 gram smÞr under stadig omrÞring i ca. 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
Legg opp pÄ varme tallerkener.
 
Oppskriften er hentet fra Bagatelle - HellstrĂžms siste mĂ„ltid   av Eyvind HellstrĂžm som er finalist til Beste norske kokebok 2010.

Sendt inn av Eyvind HellstrĂžm

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primÊrt bordeauxdruer og er riktig sÄ vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets 10 beste norske vinkart er kĂ„ret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober

Her finner du bÄde Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrÞnnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrÞnnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften fÄr du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primÊrt bordeauxdruer og er riktig sÄ vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Årets 10 beste norske vinkart er kĂ„ret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Med denne fÄr du en solid smak av Nord-RhÎne for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne fÄr du en solid smak av Nord-RhÎne for en liten sum

Fra samme produsent kommer ogsÄ strÄlende utgaver fra de beste terroirene i Nord-RhÎne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

BĂ„de den rĂžde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens hĂ„ndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley

PĂ„ BEINSPIRED 2026 har du mulighet til Ă„ smake 5 deilige spanske viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober

Her finner du bÄde Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her