Lurer du på hvordan du skal fornye ditt hjemlige julebord i år, er tipset å lage din egen røykte og gravete fisk og kjøtt. Graving har du kanskje allerede begitt deg ut på, mens røyking høres litt for vanskelig ut? Da er det på tide å revurdere for hjemmerøykt fisk og kjøtt er lettvintere enn du tror og i høyeste grad gjennomførbart selv i det trangeste kjøkken. Det var inntil nylig bare å kjøpe en såkalt røykepose på sportsbutikken og følge bruksanvisningen. Nå viser det seg at disse posene som ble produsert i Finland ikke er så lett å få tak i. Men alle sportsbutikker har den svært anvendelig Abu-røk.
Røykingen kan også gjøres med en kasserolle. Da må du først en tur i skogen og få tak i einer og noen kvister for å lage røykeflis. Røykeflis kan for øvrig kjøpes i sportsbutikken. Aromaene blir mer rustikke med grytemetoden siden du får med mer røyk- og einerpreg. Den geniale røykeposen som altså ikke lenger er blant oss, og for så vidt også Abu-røken er sikrere for den uerfarne.
Det lønner seg å satse på ikke for mange, gjerne bare to lett tilgjengelige råvarer, ørret på fiskesiden og eksempelvis elg på kjøttsiden. Hvis elg eller annet vilt ikke er å oppdrive, er oksekjøtt et godt alternativ. Siden dette ikke er gjort i en fei, må du nødvendigvis starte prosessen tidlig i uka. Setter du av et par timer to kvelder er du i mål. Synes du røykingen blir for mye bryderi, kan du også begrense deg til gravingen. Det blir ikke mindre vellykket av den grunn. Det viktigste at gleden ikke drepes av for mange detaljer på en gang og den påfølgende oppvasken.
Røykt og gravet fisk og kjøtt er allsidig når det gjelder tilbehør, stuete og moste grønnsaker passer til alt. Selv om hver type har fått et eget forslag, er det ingen ting i veien for å foreta partnerbytte under måltidets gang. Det er imidlertid ikke like lett å finne drikke som er like allsidig. Det er nemlig stor forskjell på aromaene i en røykt og en gravet fisk, og mellom fisk og kjøtt. Men øl og dram er lettest å hanskes med hvis du ønsker ett alternativ.


Førstnevnte er heftigere enn den andre og blir derfor litt voldsom til den gravete ørreten, og litt skarp til det røykte kjøttet. Og her viser Faun seg fra en langt bedre side. Til det gravete kjøttet og til den røykte ørreten er imidlertid Urtedrammen helt topp. Men hvis du må velge en, kan det egentlig bli hipp som happ. Urtedrammen er nok for mer viderekomne enn Faun.
Har du lyst å overraske gjestene stort, skal du helle en skotsk whisky i glassene. Highland Queen (2903) er nemlig en svært velvillig partner til de røykte aromaene i så vel fisken som kjøttet. Og til de gravete variantene går den også fint siden den er svært fruktig og bløt og med dempet røykpreg. Men det forutsetter imidlertid at alle liker whisky.
Når det gjelder øl, er det fornuftig å holde seg til en type, og en som tåler møtet med urtedrammene. Vi velger uansett bort de kraftigste juleølene og satser på Hansa Juleøl til Akevitt som er et godt og friskt øl med dempet krydderinnslag og som kjører elegant slalåm mellom de ulike variantene. Det gjør også det middels mørke ølet Haakon fra Mack.


La Gitana Manzanilla (30878) (for halvflaske) er ikke bare perfekt til alle fire slagene, så vel fisk som kjøtt, men har dessuten en praktisk flaskestørrelse siden ikke alle er helt fortrolig med denne type vin. Da kan det være lurt å ha en fruktig hvitvin i tillegg. Og en som gjør rent bord overfor de to fiskene og dessuten en ganske bra jobb til det gravete kjøttet er Thanisch Riesling Classic 2007 (14451).
Da behøver du bare en rødvin i tillegg og der er en god gammel kjenning som Marqués de Cáceres Crianza 2011 (1372) helt uovertruffen. Dens bløthet, saftighet og lett utviklede bærpreg kombinert med lette fataromaer er perfekt til ikke bare det gravete og det røykte kjøttet men sågar til den røykte fisken.