Guide
Fra skruer til prestekvelere

Fra skruer til prestekvelere

Den mest fantasifulle pastaen finner vi utvilsomt blant de korte typene.
05 Februar 2009 - 09:26

Hver pastatype har sin helt klare historie og bruksområde. Men det er sjelden det gjenspeiles i navnet. De korte typene har nesten alltid fått navn etter selve formen, altså hva de ligner på.

Her finner du oppskrifter med kort pasta

Se hele pastaguiden

Campanelle/gigli/riccioli
Denne artistiske pastaen som er formet som en klokkeblomst er en god sausefanger.

Capunti
En spesialpasta fra Puglia som ser ut som en åpen ertebelg.
Casarecci
Navnet betyr hjemmelaget og innebærer omlag fem cm lange snurrer. Typisk for Puglia hvor denne type pasta brukes til mange type sauser, ref. orechetti.
Cavatelli
En av de tre mest klassiske formene fra Puglia som ser ut som et ruglete pølsebrød.

Conchiglie
Konkylieformet pasta som finnes i en lang rekke størrelser. Formen er velegnet for å samle opp sausen. De største skjellene som er vanlige i sør fylles gjerne.
Corzetti
Myntlignende flat og rund pasta som kommer fra Liguria hvor den servers med alt fra pesto til kjøttsaus.
Elicoidali
En rigatoni med ekstra dype rifler.
Farfalle
Sommerfuglformet (derav navnet) pasta som oppstod en gang på 1500-tallert i Lombardia og Emilia-Romagna. De er veldig anvendelig siden de er dekorative i salater, i supper og utmerket med de fleste sauser. Du lager dem selv ved å skjære ut små rektangler som klemmes sammen på midten.

Fusilli
Skrueformet pasta som kommer i alle tenkelige lengder. De korteste er perfekt for supper og salater, mens de lengste er gode sausfangere.
Galletti
Hanekamformet pasta som både er dekorative og gode sausfangere.
Gemelli
Tvillingpasta er to tynne pastastrimler som er snurret sammen. Gode sausfangere som brukes sammen så vel tomat- som fløtesauser.
Gnocchetti
Det eneste denne pastatypen har til felles med gnocchi, er utseendet. Store gnocchettis heter gnocchi, men er altså fortsatt laget uten poteter.
Gnocchi
Eneste pastatypen som inkluderer stivelse fra poteter (også søtpoteter). Selv om mange forbinder gnocchi med Nord-Italia har de vært like vanlige i sør de siste drøyt hundre årene. Etter koking er det ikke uvanlig å panne- eller frityrsteike dem.
Maccheroni
Selv om de fleste nordmenn synes macaroni høres svært så italiensk ut, er det maccheroni eller maccharoni som er den riktige stavemåten. Selve ordet stammer fra pastamakerne på Sicilia sin måte å lage pastadeigen på, nemlig ved hjelp av mye kraft. De fleste forbinder makaroni med den bøyde formen, og den mest bøyde er såkalt albuemakaroni (se bildet). Men penne er også en makaroni. Dessuten finnes det makaronier som ikke er rørformete.
Malloreddus
Utseendet kan kanskje skremme siden denne typiske sardinske pastaen har et utseende som minner om åmer. Men de byr på veldig god tyggemotstand og passer like godt med litt olivenolje som med en ikke altfor tykk saus.
Mostaccioli
Denne mustasjeformete om lag fem cm lange pastaen stammer fra Campania hvor de brukes på samme måte som penne, altså til de fleste pastasauser.

Occhi di Lupo
Ulveøyne kalles denne store, men korte rettkuttete rørpastaen. Fanger godt opp saus av typen tomat eller fløte.
Orechetti
Øreformet pasta som stammer fra Puglia hvor den brukes til tykke sauser, gjerne grønnsaksbaserte.

Paccheri/Mezzipacchieri
En sjelden type som knyttes nært til Napoli hvor disse rette og uriflete pastarørene (rigatoni) serveres med tykke grønnsakssauser eller sammen med blekksprut. De korte utgavene kalles mezzipacchieri.

Penne
Den mest populære rørpastaen som også finnes i mange varianter. Og som har fått navnet fordi den skråkuttete formen gjør at den ligner på en pennespiss. Betegnelsen rigate som ofte knyttes til penne viser til at de er riflete, noe som gjør de enda mer velegnet til å holde på sausen. Penne brukes dessuten til så vel sauser som til gratinering. Penne all'Arrabbiata, med en skikkelig "sint" saus, er en klassiker.
Radiatore
Rimelig selvforklarende, for denne pastatypen ser ut som små radiatorer. Bruksområdet er gjerne i gryter, salater eller supper.

Rigatoni
Denne kommer du ikke utenom i den sørlige delen av Italia hvor den alltid finnes på menyen. Ordet betyr rett og viser til måten de er kuttet på (i motsetning til penne som er skråkuttet). De er også ofte lett bøyd men ikke så mye som makaroni gjerne er. Dessuten er diameteren mye større. Samtidig som overflaten er riflete. På den måten fanger pastaen opp saus både på inn- og utsiden.
Ruote
Dette er pastahjul rett og slett. Velegnet for supper og salater. Og selvsagt ekstra populær blant barn.
Strozzapreti/Stranglolapreti
Denne snurrete pastatypen har en herlig bakgrunnshistorie. Den henter navnet prestekveler fra den tiden det var vanlig å la prestene spise gratis i både vertshus og private hjem. Ikke alle satte like stor pris på denne (u)vanen og fant opp en pastaform som forhåpentligvis ville kvele presten før han kom til den mer kostbare delen av måltidet, altså kjøttet eller fisken. Denne pastaen lages for hånd ved å legge en kvadratisk pastabit i den ene håndflaten og legge den andre over mens du drar i motsatt retning. Krever litt trening før de blir perfekte!
Torchietti
Lommelyktformet pasta som stammer fra Campania. Brukes vanligvis med en enkel tomatsaus.
Trenne
Dette er en nyere utvikling av penne med en trekantet profil. Brukes til samme retter som penne.
Trofie
En håndrullet pastatype som gir ekstragod tyggemotstand. Den er typisk for Liguria og Sardinia. Trofie og pesto er en klassiker. Trofiette kalles de ekstra tynne utgavene.

Trottole
En ekstra kreativ versjon hvor pastaen snurres i ring rundt den ene enden. Mest brukt i salater og supper.

Ventagli
En vifteformet pastatype som er korte bånd med bølgekant på den ene langsiden. Brukes både i salater, supper og gryter.

Se hele pastaguiden

Her er pastaguidens syv artikler:
 
Pastafavoritten
Lang tynn pasta er mer enn spaghetti. Her er oversikten over de ulike sortene.
 
Den populære båndpastaen
Etter at båndpasta ble tilgjengelig i fersk form, er det stadig flere som foretrekker denne typen. Men den har sine klare bruksområder.
 
Pastaplater
Pastaplatene har nok en lengre historie enn de fleste er klare over. Den får du her.
 
Fra skruer til prestekvelere
Den mest fantasifulle pastaen finner vi utvilsomt blant de korte typene som dessuten er det mest omfangsrike kategorien.
 
Stjerner og fingerbøl
En ekstra minestrone blir ikke den samme uten de små dekorative pastaene.
 
Hva med Venus' navle?
Det var intet mindre enn kjærlighetsgudinnens navle som inspirerte formen på en av de mest kjente fylte pastatypene.
 
Ikke bare cannelloni
Hvis du har lurt på hva du skal gjøre med de store konkylieformete pastaskjellene, finner du svaret her.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Rester etter lutefiskmiddagen blir et nytt festmåltid
Dagens rett

Rester etter lutefiskmiddagen blir et nytt festmåltid

Det gjør ingenting om du beregner for mye lutefisk når restene kan bli noe så godt som denne ertesuppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her