Mat
Hva med Venus' navle?

Hva med Venus' navle?

Det var intet mindre enn kjærlighetsgudinnens navle som inspirerte formen på en av de mest kjente fylte pastatypene.
06 Februar 2009 - 15:15

Det å fylle pasta er en svært gammel tradisjon. Trolig like gammel som pastahistorien selv.

Her finner du oppskrifter på fylt pasta

Se hele pastaguiden

Agnolotti/mezzelune/pierogi
Fylt pasta som er halvmåneformet og avrundet. Lages av runde pastabiter og ved å legge fyllet på den ene siden og deretter brette den andre over og klemme godt sammen. Som all annen fylt pasta skal ikke disse serveres med annen saus enn olivenolje eller litt smeltet smør.

Capoletti
Denne hattelignende fylte pastaen er populær i den nordlige og sentrale delen av Italia. Den brettes omtrent som en serviett.

Girasole
Solsikkeformet ravioli.

Pansotti
Trekantet ravioli som betyr stor mage.

Ravioli
Den meste kjente av all fylt pasta er disse firkantete eller runde pastaputene som fylles med alt fra grønnsaker, ost, sjømat eller kjøtt. Ravioli som er knyttet til både ordet nepe og det å pakke inn, har en lang historie i Italia, helt tilbake til 1300-tallet. Til og med i Decameronen av Boccaccio (1313 - 1375) er ravioli nevnt. Men den eldste oppskriften er faktisk fra et nordfransk dokument fra 1290. Ravioli lages også på Malta hvor den heter ravjul. Hvilket gjør det lett å anta at fylt pasta stammer fra arabernes inntreden i det vestlige Middelhavet.

Tortellini
Tortellini er kanskje enda mer kjent enn ravioli. I hvert fall er det en av de mest klassiske pastarettene fra Emilia-Romagna og Bologna. Her serveres imidlertid tortellinien ikke med olje men derimot i en klar kraftsuppe. Det er knyttet en legende til tortellini, nemlig at da gudinnen Venus en gang oppholdt seg i et vertshus utenfor Bolognas byporter, spionerte eieren på henne gjennom nøkkelhullet. Han fikk imidlertid bare se navlen hennes. Det var imidlertid nok til å inspirere ham til å gjenskape den i form av en pasta. Tenk på det neste gang du spiser tortellini.

Tortelloni
En litt større utgave av tortellini.

Se hele pastaguiden

Her er pastaguidens syv artikler:
 
Pastafavoritten
Lang tynn pasta er mer enn spaghetti. Her er oversikten over de ulike sortene.
 
Den populære båndpastaen
Etter at båndpasta ble tilgjengelig i fersk form, er det stadig flere som foretrekker denne typen. Men den har sine klare bruksområder.
 
Pastaplater
Pastaplatene har nok en lengre historie enn de fleste er klare over. Den får du her.
 
Fra skruer til prestekvelere
Den mest fantasifulle pastaen finner vi utvilsomt blant de korte typene som dessuten er det mest omfangsrike kategorien.
 
Stjerner og fingerbøl
En ekstra minestrone blir ikke den samme uten de små dekorative pastaene.
 
Hva med Venus' navle?
Det var intet mindre enn kjærlighetsgudinnens navle som inspirerte formen på en av de mest kjente fylte pastatypene.
 
Ikke bare cannelloni
Hvis du har lurt på hva du skal gjøre med de store konkylieformete pastaskjellene, finner du svaret her.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du ceviche på ekte peruansk vis
Dagens rett
Ceviche de rocoto med glasert søtpotet

Slik lager du ceviche på ekte peruansk vis

Ceviche er en veldig populær rett, som det finnes mange forskjellige forslag til tilberedning. Denne oppskriften er hentet fra den peruanske restauranten Aymara i Oslo.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Syltete grønnsaker er ikke bare knallgodt, men veldig lurt
Guide
Sylting av grønnsaker

Syltete grønnsaker er ikke bare knallgodt, men veldig lurt

Dermed har du alltid noe godt på lur. Eller noe veldig fornuftig å gi bort i gave. Vi gir deg oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kveite stortrives med sensommerlige ingredienser - vær forberedt på avhengighetsskapende smaker
Dagens rett
Pannestekt kveite med braisert fennikel, grønne bønner- og erte-sauté, chimichurri

Kveite stortrives med sensommerlige ingredienser - vær forberedt på avhengighetsskapende smaker

Fennikel, bønner og erter fra nærmeste reko-leverandør, er på sitt beste akkurat nå. De fortjener å få følge av det beste fra havet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik mikser du den originale margaritaen
Ukens drink
Margarita

Slik mikser du den originale margaritaen

Margarita en av de aller mest kjente og myteomspunne drinkene. Om du lurer på hvorfor drinken har fått dette navnet, les videre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du ceviche på ekte peruansk vis
Dagens rett
Ceviche de rocoto med glasert søtpotet

Slik lager du ceviche på ekte peruansk vis

Ceviche er en veldig populær rett, som det finnes mange forskjellige forslag til tilberedning. Denne oppskriften er hentet fra den peruanske restauranten Aymara i Oslo.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Syltete grønnsaker er ikke bare knallgodt, men veldig lurt
Guide
Sylting av grønnsaker

Syltete grønnsaker er ikke bare knallgodt, men veldig lurt

Dermed har du alltid noe godt på lur. Eller noe veldig fornuftig å gi bort i gave. Vi gir deg oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Invitasjon til California-vinsmaking og eksklusive seminarer
Annonse
Vinsmaking Horeca

Invitasjon til California-vinsmaking og eksklusive seminarer

Vi inviterer deg til å møte våre vinprodusenter og smake på et bredt utvalg viner fra blant annet Napa Valley, Sonoma County, Santa Barbara, Lodi, Paso Robles og Monterey.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Mandag er pastadag - du må prøve denne vrien
Dagens rett
Pasta med kjøttboller og frisk tomatsaus

Mandag er pastadag - du må prøve denne vrien

Pasta med tomatsaus er en norsk familiefavoritt. Prøv dagens oppskrift med hjemmelagede kjøttboller. Det bør bli suksess.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er utrolig hvor lite som skal til for å lage god smak
Dagens rett
Grønnsaksgryte med eple og hodekål

Det er utrolig hvor lite som skal til for å lage god smak

Kål, gulrøtter og løk kickes opp med litt karri. Det er klart for en kjøttfri middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kveite stortrives med sensommerlige ingredienser - vær forberedt på avhengighetsskapende smaker
Dagens rett
Pannestekt kveite med braisert fennikel, grønne bønner- og erte-sauté, chimichurri

Kveite stortrives med sensommerlige ingredienser - vær forberedt på avhengighetsskapende smaker

Fennikel, bønner og erter fra nærmeste reko-leverandør, er på sitt beste akkurat nå. De fortjener å få følge av det beste fra havet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her