Oppskrifter
Fyll gazpacho på en termos og du har pikniken klar

Fyll gazpacho på en termos og du har pikniken klar

Gazpacho er genial i all sin enkelhet og anvendelighet. Prøv den som midtpunkt i et piknikmåltid på stranden eller i parken.
Aase E. Jacobsen
09 Juli 2018 - 10:13

Gazpacho er identisk med fattigmannssuppa som har fått et nytt og celebert liv hos verdens fremste kjøkkensjefer. Alle lovpriser nemlig denne smakfulle og supersunne suppa som nærmest er blitt symbolet på det sørspanske kjøkken.

Billig og godt

I Andalusia som er dens hjemsted, heter det at gazpacho aldri gir fordøyelsesbesvær, og det er lett å forstå når vi studerer ingredienslisten. Tomater, daggammelt brød, agurk, paprika, hvitløk, olivenolje, eddik og krydder.

Hver og en av ingrediensene må imidlertid være av beste kvalitet for å oppnå et godt resultat, særlig er det kritisk for tomatene, oljen og eddiken. Ikke nok med at suppa er laget av de sunneste råvarer, de samme serveres som tilbehør, skåret i små biter. Det antas derfor at navnet er avledet av det latinske for bit, nemlig caspa.

Gazpacho antas å ha røtter helt tilbake til maurertiden, men da måtte den være laget med andre ingredienser siden både tomater og paprika kom til Spania fra den nye verden.

Maskin gjør jobben

Selv om gazpacho også finnes som i varme utgaver, er det den kalde som er mest berømt. Med sommertemperaturer opp mot 40 er det ikke rart at den obligatoriske suppa måtte serveres kald. Gazpacho kalles også flytende salat siden ingrediensene alltid er ukokte.

Som for en rekke andre tradisjonelle spanske retter, lages gazpacho ved hjelp av en morter. Det vil si at alt knuses for hånd til fin mos. Det er tungt arbeid for oss moderne bymennesker som bare anstrenger oss når vi er i treningsstudio.

Men så trenger du heller ikke bruke en morter så lenge du har en blender eller food processor tilgjengelig. Det er umulig å oppnå like godt resultat for hånd, for en gazpacho er mest delikat når den er helt finmost.

Sykkel eller kollektiv

På samme måte som suppe er perfekt turmat om vinteren, er gazpacho perfekt som det sentrale element i en piknik, selvsagt medbrakt i termos.

Her er våre forslag til hva du kan ha med på pikniken

Vi nøyer oss imidlertid ikke bare med å servere tomat- og paprikabiter til, men fyller mye godt i praktiske plastbokser som arrangeres utover piknikpleddet:

Oliven av begge kulører, spekeskinke og chorizo eller annen spekepølse i terninger, brødterninger stekt i olje og hvitløk og hardkokt egg i båter. Saltmat er faktisk som skapt for gazpachoens kjølende friskhet.

På undersidene finner du det du trenger av oppskrift og drikkeforslag

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her