Fyll gazpacho på en termos og du har pikniken klar

Fyll gazpacho på en termos og du har pikniken klar

Gazpacho er genial i all sin enkelhet og anvendelighet. Prøv den som midtpunkt i et piknikmåltid på stranden eller i parken.

Gazpacho er identisk med fattigmannssuppa som har fått et nytt og celebert liv hos verdens fremste kjøkkensjefer. Alle lovpriser nemlig denne smakfulle og supersunne suppa som nærmest er blitt symbolet på det sørspanske kjøkken.

Billig og godt

I Andalusia som er dens hjemsted, heter det at gazpacho aldri gir fordøyelsesbesvær, og det er lett å forstå når vi studerer ingredienslisten. Tomater, daggammelt brød, agurk, paprika, hvitløk, olivenolje, eddik og krydder.

Hver og en av ingrediensene må imidlertid være av beste kvalitet for å oppnå et godt resultat, særlig er det kritisk for tomatene, oljen og eddiken. Ikke nok med at suppa er laget av de sunneste råvarer, de samme serveres som tilbehør, skåret i små biter. Det antas derfor at navnet er avledet av det latinske for bit, nemlig caspa.

Gazpacho antas å ha røtter helt tilbake til maurertiden, men da måtte den være laget med andre ingredienser siden både tomater og paprika kom til Spania fra den nye verden.

Maskin gjør jobben

Selv om gazpacho også finnes som i varme utgaver, er det den kalde som er mest berømt. Med sommertemperaturer opp mot 40 er det ikke rart at den obligatoriske suppa måtte serveres kald. Gazpacho kalles også flytende salat siden ingrediensene alltid er ukokte.

Som for en rekke andre tradisjonelle spanske retter, lages gazpacho ved hjelp av en morter. Det vil si at alt knuses for hånd til fin mos. Det er tungt arbeid for oss moderne bymennesker som bare anstrenger oss når vi er i treningsstudio.

Men så trenger du heller ikke bruke en morter så lenge du har en blender eller food processor tilgjengelig. Det er umulig å oppnå like godt resultat for hånd, for en gazpacho er mest delikat når den er helt finmost.

Sykkel eller kollektiv

På samme måte som suppe er perfekt turmat om vinteren, er gazpacho perfekt som det sentrale element i en piknik, selvsagt medbrakt i termos.

Her er våre forslag til hva du kan ha med på pikniken

Vi nøyer oss imidlertid ikke bare med å servere tomat- og paprikabiter til, men fyller mye godt i praktiske plastbokser som arrangeres utover piknikpleddet:

Oliven av begge kulører, spekeskinke og chorizo eller annen spekepølse i terninger, brødterninger stekt i olje og hvitløk og hardkokt egg i båter. Saltmat er faktisk som skapt for gazpachoens kjølende friskhet.

På undersidene finner du det du trenger av oppskrift og drikkeforslag

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen