Ukens vin
Gå for gresk vin i dag

Gå for gresk vin i dag

Det er lett, for disse to hvitvinene er knallgode og allerede på fast plass i polhyllene.
Aase E. Jacobsen
29 August 2015 - 20:33

Druen er assyrtiko, gresk vinverdens hvite juvel, som konkurrerer i verdenstoppen når det kommer til mineralpreg.

Rimeligst er Mediterra Assyrtiko 2014, en super introduksjon til både druen og til gresk kvalitetshvitvin. Den er nemlig langt unna de billigste hvitvinene som både mangler frukt og friskhet. Her er det tydelig mineralkarakter, god syre og fin fedme. En super vin til alt av sjømat.

Luftig beliggende vinmarker

Druene kommer fra vinmarker som ligger ved 450 meters høyde og med kalkholdig leirjordsmonn. Rundt 20 kilometer inn i landet fra Heraklion, i underområdet Katalagari, mellom vinområdene Archanes og Peza.

 

Her er landskapet langt mer vindutsatt og dermed behageligere for hvitvinsdruer enn nede ved kysten hvor solturistene steker seg.

Les mer om vin fra Kreta

Denne hvitvinen er laget med moderne metoder og hjelpemidler som kalduttrekk ved 7-8 grader før gjæring som skjer med kjøpegjær og temperaturkontroll i ståltanker.

Smaker av Santorini

Kreta er imidlertid ikke hjem for assyrtiko, men er hentet inn i senere tid, vinstokkene er 10-12 år gamle, trolig på grunn av denne druens høyere status (enn de lokale og ganske så ukjente kretiske druetypene).

Kreta har mye mer enn sol og vin å by på

Det er derimot Santorini som har en helt spesiell status i gresk vinverden. Kontrasten er relativt stor fra Kreta-utgaven til Gaia Assyrtiko Wild Ferment 2014. Vekstforholdene på Santorini smaker du helt ut i glasset i denne vinen.

Krever matfølge med mye smak

Den er salt- og jodaktig så det holder og med svært høy konsentrasjon. Framstillingsmetoden er også helt annerledes med spontangjæring (kun druenes egen gjær), delvis fatgjæring og i flere forskjellige typer trevirke, fransk og amerikansk eik samt fat av akasietre.

Les mer om hvor denne vinen kommer fra

Dette er ikke en vin du serverer på terrassen eller til rekene, men derimot når du har kraftigere og mer forseggjort sjømat på menyen.

Fra samme produsent som for øvrig tilhører Hellas' aller beste, kommer den fantastiske søtvinen, Gaia Vin Santo 2004.

Møt Hellas' fremste vinekspert og se hva han anbefaler av gresk vin

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her