Ukens vin
Gå for gresk vin i dag

Gå for gresk vin i dag

Det er lett, for disse to hvitvinene er knallgode og allerede på fast plass i polhyllene.
Aase E. Jacobsen
29 August 2015 - 20:33

Druen er assyrtiko, gresk vinverdens hvite juvel, som konkurrerer i verdenstoppen når det kommer til mineralpreg.

Rimeligst er Mediterra Assyrtiko 2014, en super introduksjon til både druen og til gresk kvalitetshvitvin. Den er nemlig langt unna de billigste hvitvinene som både mangler frukt og friskhet. Her er det tydelig mineralkarakter, god syre og fin fedme. En super vin til alt av sjømat.

Luftig beliggende vinmarker

Druene kommer fra vinmarker som ligger ved 450 meters høyde og med kalkholdig leirjordsmonn. Rundt 20 kilometer inn i landet fra Heraklion, i underområdet Katalagari, mellom vinområdene Archanes og Peza.

 

Her er landskapet langt mer vindutsatt og dermed behageligere for hvitvinsdruer enn nede ved kysten hvor solturistene steker seg.

Les mer om vin fra Kreta

Denne hvitvinen er laget med moderne metoder og hjelpemidler som kalduttrekk ved 7-8 grader før gjæring som skjer med kjøpegjær og temperaturkontroll i ståltanker.

Smaker av Santorini

Kreta er imidlertid ikke hjem for assyrtiko, men er hentet inn i senere tid, vinstokkene er 10-12 år gamle, trolig på grunn av denne druens høyere status (enn de lokale og ganske så ukjente kretiske druetypene).

Kreta har mye mer enn sol og vin å by på

Det er derimot Santorini som har en helt spesiell status i gresk vinverden. Kontrasten er relativt stor fra Kreta-utgaven til Gaia Assyrtiko Wild Ferment 2014. Vekstforholdene på Santorini smaker du helt ut i glasset i denne vinen.

Krever matfølge med mye smak

Den er salt- og jodaktig så det holder og med svært høy konsentrasjon. Framstillingsmetoden er også helt annerledes med spontangjæring (kun druenes egen gjær), delvis fatgjæring og i flere forskjellige typer trevirke, fransk og amerikansk eik samt fat av akasietre.

Les mer om hvor denne vinen kommer fra

Dette er ikke en vin du serverer på terrassen eller til rekene, men derimot når du har kraftigere og mer forseggjort sjømat på menyen.

Fra samme produsent som for øvrig tilhører Hellas' aller beste, kommer den fantastiske søtvinen, Gaia Vin Santo 2004.

Møt Hellas' fremste vinekspert og se hva han anbefaler av gresk vin

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her