Gi kjøttbollene nytt liv

Hvis ungene er hekta på bøkene og filmene om Tzatziki og etter hvert også Retsina, og familien har Hellas på ferieagendaen til sommeren, kan du utnytte dette faktum til å gi dem en ny smak på kjøttbollene. Samtidig skaper du ekte gresk stemning rundt middagsbordet.

Barn liker stort sett alltid den milde smaken av kjøttboller. Men hjemme hos Tzatziki og Retsina, kjent fra både bøker og filmer og dermed med heltestatus også hos norske barn, går det neppe i tråkiga svenske köttbullar. Med bittelitt mer smak i kjøttbolledeigen kan også dere få til skikkelig gresk stemning hjemme. Om ungene nekter å spise tzatziki til, som jo er litt voksen i smaken, vil de garantert like tomatsausen. Hvis alle trår til, er dette en smal sak å få til selv på en travel hverdag. For at det smaker godt kommer hele familien til å samstemme i.

Frisk og saftig
Når tror kanskje mange at greske kjøttboller skal inneholde masse krydder som er fremmede for familiens kjøttbollekultur, men det er ikke riktig selv om det også finnes litt mer spicy versjoner med opprinnelse fra Lille-Asia laget av malt lammekjøtt. Keftedakia som er de små bollene og keftedes som er litt større er overhodet ikke fremmedartete tilsmakt som de er med kjente urter som persille, oregano og basilikum samt salt og pepper. De er bare mye saftigere og det skyldes at de er stekt i masser av god olivenolje, og ikke tilnærmet tørrstekt i panne i bittelitt margarin som mange har for (u)vane med kjøttboller og -kaker.

Mange serverer av prinsipp ikke vin til kjøttkaker eller -boller og det er helt greit, vann eller øl er helt greit, men skulle familiens voksne ønske seg en ekstra spiss på måltidet er det lett å finne vin til ukens kjøttboller. Den eneste utfordringen er tzatzikien men heller ikke den skaper de helt store problemene. For vi må nødvendigvis satse på en ikke for kraftig vin, enten den er hvit, rød eller rosé må den være frisk og saftig.

Til nød
Utvalget av greske viner er miserabelt i polets fullsortiment. Kun to røde viner hvorav en halvtørr (!). Dioni 2000 (6904) er for så vidt en grei vin, ungdommelig i bærpreget og fin friskhet men den ender altså halvtørt og det er nok bare familiens eldste som liker den stilen.

Den andre; Mediterranean Red (13257) er laget av Domaine Skouras, en av Hellas desidert beste produsenter men denne er veldig langt fra hva vi forbinder med denne produsenten. Vinen er uten årgang, bærpreget, frisk og ganske enkel og lett i stilen, men den kan til nød gå til retten.

Da er det noe mer fylde i Boutari Nemea 2000 (33280) fra samme område som de to andre, nemlig Peloponnes, som ligger sør for Athen. Her er det druen agioritiko som gir viner med preg av røde bær, noe syltetøy, jordsmonn og skogbunn. Slik er da også denne vinen som er signert Boutari, den ene av Hellas' to vingiganter (den andre er Tsantalis), men som størrelsen til tross lager viner med karakter og jevn kvalitet. Den fungerer da også godt til retten.

Bløt nok
En alternativ rød vin finner vi i Spania, fra området innenfor byen Valencia, Marqués de Chivé Tempranillo Crianza 2003 (11248) , som passer like godt som Nemea'en. En enkel men likevel vellaget vin som er bløt nok til å gå fint mot tzatzikien.

Rosévin er et perfekt alternativ til rødvin i den varme årstiden (men kan likevel nytes med norsk apriltemperatur utendørs). En god løsning er den relativt rimelige sørfranske Domaine Lascours Syrah 2003 (13698) som har mye av syrahdruens gode bær- og krydderpreg.

Foretrekker du hvitvin bør du i stedet for retsina prøve Santorini 1999 (33304) også den signert Boutari men hvor selve vinen er produsert på den utrolig sjarmerende, og manges favoritt, øya Santorini. Dette er en frisk, smaksrik og lett krydret hvitvin som er utmerket til mat så vel av kjøtt, fortrinnsvis av det lyse slaget, og fisk og skalldyr.

Keftedakia - Greske kjøttboller

Fremgangsmåte

Varm opp olje i en stor panne og fres løken til den er blank. Bland kjøtt, egg, krydder og urter. Tilsett løken. Ha alt i en food processor og kjør til det er blitt en smidig masse. Ha i brødkrumme, olje og eddik. Smak til med litt salt.

Form små boller og stek dem i extra virgin olivenolje i stekepannen alternativt frityrstek dem i slik olivenolje. Hvis du bruker en liten kasserolle, trenger du ikke mer enn 3-5 dl olje. Smaken blir helt klart mye bedre. Server med tomatsaus, tzatziki, grønn salat og ovnsstekte poteter (skjær poteter i båter, hell over olivenolje, dryss over salt og pepper samt litt rosmarin og steik i ovnen ved 180 grader i 30 minutter) eller potetmos.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tzatziki

Fremgangsmåte

Riv agurken, dryss over litt salt og ha i et dørslag.

La stå i en halvtime.

Hell yoghurten i kaffefilteret og la stå i en halv time.

Bland yoghurt, agurk, hvitløk, mynte og smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Her er flere retter med tzatziki

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

God tomatsaus

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Min Kokebok
Visste du at du nå kan legge alle dine gode oppskrifter ut på nettet? I Apéritifs nye tjeneste; Min Kokebok kan du opprette din egen profil der du samler alle de gode oppskriftene du har liggende i skap og skuffer hjemme. Har du tilgang på nett, ja da har du tilgang til dine oppskrifter - 24 timer i døgnet - uansett hvor du befinner deg.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Har du allerede registrert deg, kan du logge deg inn her .

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen