Dagens rett
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Foto: (tenkende)

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.
29 Mars 2024 - 00:00

Svart hvitløk er en kinesisk tradisjon for å gjøre fersk hvitløk mer holdbar, men enda mer for å utvikle smaken. Den er rett og slett hvitløk som er varmebehandlet ved jevnt lav temperatur over flere uker. Tørkingen gjør at fuktighet slipper ut og karamellisering (Maillard-reaksjonen) starter. Hvitløksfeddene går fra å være hvite til svarte. 

Slik bringes umami-karakteren fram, ikke ulikt det som skjer ved fermentering. Men det er ingen tradisjonell gjæringsprosess involvert.  

Svart hvitløk forbindes også med helseeffekter, og selges som helsekost i tablettform, men til matlaging er det enten hele hvitløk eller pasta som gjelder - den siste er det smarteste for en som ikke bruker denne ingrediensen hyppig. 

Å lage svart hvitløk selv er tidkrevende og ikke minst må du leve med hvitløkslukta i flere uker, med mindre du har en egen "black garlic fermenter". 

Derfor er ferdigkjøpt svart hvitløk en god start. Jeg fant en med hele hvitløk på Meny, men Gutta på haugen har vakuumerte fedd med god holdbarhet også etter at pakken er åpnet. Butikker som selger asiatiske spesialiteter er selvsagt også et alternativ.

Som alle andre umami-ingredienser er den vanedannende. Mange foretrekker dessuten svart hvitløk framfor fersk hvitløk siden den ikke gir (like) dårlig ånde. 

Black garlic er dessuten populær i vegetarretter hvor den gir ekstra dybde i smaken.

Prøv denne vegetaroppskriften med black garlic

Kjøttgryte med sopp og svart hvitløk

Kjøttgryte med sopp og svart hvitløk

Fremgangsmåte

  1. Skjær kjøttet i terninger. Ta vare på evt bein, de gir god smak til gryta.
  2. Varm olje i en gryte og stek kuttet løk myk og tilsett begge typer finhakket hvitløk.
  3. Ta opp og legg til side.
  4. Stek soppen i samme panne.
  5. Legg soppen sammen med løken.
  6. Skru varmen på pannen litt opp, tilsett med olje/smør og brun kjøttet på alle sider.
  7. Hell over kjøttkraft og kok opp. 
  8. Tilsett løk og soppblandingen samt timiankvastene og laurbærbladet, og la småkoke i 1,5 timer eller til kjøttet er mørt. 
  9. Ta ut laurbærblad og timiankvaster og dryss over friske urter før servering.
  10. Server med potetmos eller pasta. Godt brød hører også med.

Flere deilige kjøttgryter du må  prøve

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Norgesrekord i kokebokssalg

Eyvind Hellstrøms Grunnboka har snart solgt 200.000 eksemplarer på knappe tre måneder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her