Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Mat
Har du prøvd å lage lasagne av poteter?

Har du prøvd å lage lasagne av poteter?

La poteten overta for pasta denne gangen og server en smaksrik potetlasagne med drikke etter hva lommeboken tåler.
Aase E. Jacobsen
11 September 2014 - 11:00

Poteten brukes som bilde på alt som er fleksibelt. Og det med god grunn, for det er knapt noen råvarer som kan dukke opp i så mange forskjellige forkledninger, og alltid smake like godt.

Helst ikke rå

Så lenge du unngår å servere den rå, for det er definitivt ikke godt. Eller bare kokt. For heller det er ikke veldig spennende selv om mange nordmenn med et tvangspreget forhold til mat fortsatt insisterer på å spise kokte poteter til alt.

Poteter er noe av det rimeligste du kan gå til innkjøp av. På denne tiden av året når de norske avlingene kommer for fullt ut på markedet, er den nesten gratis.
Hva kvalitet angår, så er det fortsatt et langt lerret å bleke, for evnen og viljen til å sortere i kvalitetskategorier har vært svært liten i produsent- og grossistleddet. Derfor har vi måttet ta til takke med mye avfall opp gjennom årene.

Se gjennom vinduet

Bildet er noe bedre, men fortsatt er det et stykke fram før vi trygt kan ta en pose fra butikken og være helt sikker på at dette er 100 prosent topp kvalitet.

Les om potetens grand cru her

Derfor må du sjekke nøye gjennom "vinduet" i potetposen og se om det ser ut som om de har det bra der inne før du velger.

Denne gangen lar vi poteten overta som måltidets karbohydratelement, en arena som pasta i stor grad har okkupert i det norske hjem. Lasagne er blitt hverdagskost i løpet av de 25-30 årene denne retten har vært kjent på

våre breddegrader.

Enkel, rask og billig

Ukens potelasagne er virkelig enkel og rask å lage, og vanvittig god og selvsagt billig. Dessuten er den fleksibel for den kan forandres i det uendelige, fra å være rent vegetarisk til også å inneholde enten fisk eller kjøtt.

Som hverdagsmat, eller til en liten hyggestund midt i uka med stearinlys på bordet, ønsker de færreste å investere for mye i drikkevarene til.
Det smaker veldig godt med en kald pilsner til eller en ikke for komplisert vin. Det viktigste kravet er at den er saftig, med fine syrer og bløte tanniner.

Perfekt pastavin

Budsjettvinen denne uken er Saladini Pilastri Rosso Piceno 2013 (44465).

For her får du den perfekte pastavin. Saftig og rund, behagelig frisk og uten påtrengende tanniner. Super til potetlasagnen enten du velger den vegetariske vrien, med ansjos, salami eller skinke.

Ønsker du noe mer kompleksitet, kan du legge på noen tiere og få en annen sangiovesebasert italiener fra litt lenge nord, nemlig Lundadoro Rosso di Montepulciano Primosenso 2011 (56624).

For her får du mer av alt, mer kjøttfull bærfylde i så vel duft som smak, tydelig jordsmonnspreg, fin syrlighet, litt men ikke tøffe tanniner, deilig ettersmak med bærsødme og jordlige aromaer. En fleksibel vin som går fint til potelasagnen men er enda mer perfekt hvis du serverer den som grønnsakstilbehør til eksempelvis grillet kylling eller svin.

Vi må ikke glemme de hvite vinene for de er ideelt sett uovertrufne til denne type mat Villa Chiòpris Pinot Grigio 2013 (80071) er perfekt til denne type retter.

Potetlasagne med salami

Potetlasagne med salami

Fremgangsmåte

Skjær poteter, tomater og auberginer i tynne (2-3 mm) skiver. Stek auberginen i olje til den er pent brun.
 
Legges lagvis med salt, pepper og finhakket hvitløk samt evt. finhakket ansjos, salami eller spekeskinke i strimler mellom lagene i en ildfast form. Bruk gjerne en springform, da blir det lettere å få den helskinnet ut av formen.
 
Dryss ost på toppen. Stek ved 180 grader i en drøy time til potetene er myke.
 
La lasagnen få hvile i 10 minutter til den får satt seg. Løsne langs kanten på formen og ta av sidedelen.
 
Skjær så i pene stykker og server sammen med en salat som du blander av romanosalatblader, ekebladssalat, en avocado i terninger og en dressing av 1 ss god eddik eller sitronsaft, 3 ss god olivenolje, 1 ts fransk sennep, salt og pepper samt litt finhakkete friske urter.
 

Godt brød til er en selvfølge.

Her er alt du trenger å vite om pasta

Fristende internasjonale retter

Her finner du 25 flotte vegetaroppskrifter

Hvis du er på jakt etter enda flere ligger de her

Grønnsaker er en av de sterkeste trendene akkurat nå

Les mer om raw food

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol april 2021

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg

Tiden er kommet for nytt slipp i Vinmonopolets spesialutvalg, og her er det mye å glede seg over! På toppen troner en herlig, balansert mjød.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Varm opp til grillsesongen med kylling satay
+
Klubbkokken serverer
Kylling satay med peanøttsaus og agurksalat

Varm opp til grillsesongen med kylling satay

Enten du går for kullgrill, gassgrill, engangsgrill eller grillpanne er disse sprøstekte kyllingspiddene i fyldig peanøttsaus en sikker vinner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her