Hellstrøm til hverdags

Hellstrøm til hverdags

Selv etter en lang rekke kokebokutgivelser klarer Eyvind Hellstrøm å fornye seg.
Aase E. Jacobsen
23 November 2013 - 20:46

Med kokeboka Bare mat fra mitt kjøkken viser landets kanskje aller mest kjente kokk at han behersker folkelig mat. Husmannskost har ikke vært Eyvind Hellstrøms signatur på noe tidspunkt (selv om enhver god kokk behersker det også).

For grønnskollinger?

I klassisk Hellstrøm-stil skal han ha uttalt at «dette ikke er noe for grønnskollinger» da han ga ut sin første kokebok Bagateller i 2000.

Det er et stykke mellom tiden med to Michelin-stjerner og fjorårets Hellstrøm Jr som ble kåret til Beste Norske Kokebok 2012, enn si årets utgivelse.

Les om fjorårets beste kokebok

Om Bare mat fra mitt kjøkken er en kokebok for grønnskollinger, gjenstår å se, i alle fall er den fylt med lettlagete retter, fristende presentert.

Du kan selv teste Hellstrøms egne versjon av en klassiker som kålruletter som du finner nederst på denne siden.

Kålruletter på fransk

Dette mener juryen om Hellstrøms foreløpig siste på kokebokfronten:

Eyvind Hellstrøm, Bare mat fra mitt kjøkken
Endelig lager mesteren folkelig mat, men selv oppskriften på kålruletter har fått en dose fransk raffinement. Det som preger boken er en gjennomtenkt kombinasjon av profesjonalitet, estetikk og pedagogisk fremstilling. Oppskriftene er av en egen, bunnsolid type: gjennomførbare, appetittvekkende og lærerike. En hendig, flott bok.

Dette er de øvrige finalistene

Om Hellstrøm blir Beste Norske Kokebok i 2013 også, avsløres den 9. desember på Det Norske Teatret.

Hellstrøms kålruletter

Hellstrøms kålruletter

Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 200°C.
  2. Ta forsiktig av bladene på savoykålen, skjær av stilken. Kok opp saltet vann i en stor kjele og kok kålbladene i 5–6 minutter. Avkjøl kålbladene i kaldt vann. Tørk kålbladene når de er avkjølt.
  3. Varm smør i en stekepanne på middels varme. Tilsett hakket løk og hakket hvitløk. La det surre til den er blank og myk, cirka 3–4 minutter. Avkjøl.
  4. Pisk egg i en bolle, tilsett den avkjølte løken, kjøttdeig, fløte, brødkrumme, rosmarin, karve og salt. Bland godt. 
  5. Rull 8 kjøttboller av deigen og pakk dem inn i den kokte kålen. Legg skjøten ned på en tallerken. Sett kaldt mens du forbereder sausen og tilbehøret.
  6. Varm rapsolje i en stekepanne på middels sterk varme. Tilsett stjerneløk, gulrot, selleri, løk og hvitløk og litt salt. Fres grønnsakene i cirka 3 minutter til de har fått litt farge.
  7. Tilsett tomatpuré og stek videre i 2 minutter. Tilsett rødvin og la det koke inn til pannen nesten er tørr.
  8. Tilsett kyllingkraft og kok opp. Sil kraften fra grønnsakene, ta vare på grønnsakene.
  9. La kraften koke videre og tilsett laurbærblad, karve og timian. Sett ned varmen og la det småkoke i cirka 45 minutter, helt til sausen tykner. Smak til med salt.
  10. Smør en ildfast form med litt mykt smør. Legg de innpakkede kålrulettene utover i formen, legg grønnsakene rundt. Hell over sausen.
  11. Dekk med aluminiumsfolie og sett formen inn i ovnen på 200 grader i 20 minutter.
  12. Ta av aluminiumsfolien og stek videre i 25 minutter, øs saus over kålrulettene underveis, med en skje.

Server kålruletter rett fra formen med hjemmelaget potetmos.

Se våre andre oppskrifter på kålruletter

Her finner du over 30 oppskrifter laget av Eyvind Hellstrøm

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Oppskriften er hentet fra Bare Mat, finalist i Beste Norske Kokebok 2013, signert Eyvind Hellstrøm . 

Sendt inn av Eyvind Hellstrøm

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Noen ganger trenger vi en lett start på uka
Dagens rett

Noen ganger trenger vi en lett start på uka

Når du har dårlig tid, eller bare ikke har lyst til å bruke lang tid over komfyren er omeletter perfekte å lage. Prøv bare denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her