Helstekt kalvefilet

Det delikate kalvekjøttet er noe som virkelig smaker nå på denne tiden av året, hvor det som oftest er kjølig og vi lengter etter varme og hygge. Og det får vi innfridd med denne oppskriften, for her er tilbehøret samt vin av en minst like høy klasse som selve kjøttet.

Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.

Helstekt kalvefilet, bakt tomat og sellrerirot, lime-potetpurré, calvadossaus med søte rosiner

Fremgangsmåte

Kalvefileten renskjæres for sener. Smør og olje brunes lett i panna. Krydre fileten med salt og pepper, og brun den på alle sider. Sett tilside og la den hvile.

Tomatene snittes i bunnen og i toppen. Legg dem i kokende vann i 1 minutt, og så over i isvann. Flå av skallet. Skjær av bunnen på tomatene og ta ut kjernen. Ha over litt olje, salt og pepper, og bak i ovnen i ca 20 minuter på 150 grader. Rens selleriroten, og skjær i en tykk skive på ca 3 cm. Brun i panna med litt olje, og bak i ovnen med kraft/buljong som dekker ¾ opp på selleriroten. La stå i ovnen på 150 grader i ca 45 minutter. Når sellerien er ferdig, legg denne inn i tomaten, og sett tilbake i ovnen i noen minutter like før servering.

Potetene skrelles og kokes i vann uten salt. Sil av vannet og damp dem tørre. Press så limesaften i, tilsettt fløte/melk og smør, og rør godt sammen til en fin glatt potetpurré. Smak til med salt og pepper like før servering.

Eplene deles i to, behold skallet på. Stek dem i smør på begge sider. Ha over i en ildfast form, dryss over sukker og balsamicoeddik. Bak i ovnen på 180oC i ca 30 minutter til eplene er møre.

For å lage sausen, så start med sjalottløk og salvie, som freses med olje i panna, tilsett så Calvados, og la denne bli varm, tenn så på , og brenn av til flammen slokner av seg selv. Tilsett rødvin og kok ned til en " marmelade" Ha så i kraften/buljongen og kok opp. Smak til, og jevn med maisennamel til sausen får en fin konsistens. Like før servering røres 2 ss kaldt smør inn i sausen.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Dessert:

Hvit sjokolademousse med grapefrukt

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

2 timer og 10 minutter

Ingredienser

Hvit sjokolademousse
0.5 dl
TINE Crème Fraîche
Grapefruktsaus
2 ts
Karamellisert filodeig

Fremgangsmåte

Hvit sjokolademousse:
Finhakk sjokoladen og smelt den i vannbad.

Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i ca. 5 minutter. Varm melk og crème fraîche til kokepunktet. Ta kjelen av platen. Kryst vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme væsken. Slå den varme væsken over sjokoladen og pisk det godt sammen med en håndvisp. Rør inn eggeplommene. Sett massen til avkjøling så den blir lunken.

Pisk eggehviter og sukker til marengs. Vend 1/3 av marengsen i sjokoladeblandingen. Vend så inn resten.

Fyll moussen i en bolle eller i et glass og sett den i kjøleskapet til den stivner. Det tar ca. 2 timer.

Grapefruktsaus:
Skjær skallet av en grapefrukt og skjær ut filetene mellom de naturlige skillelinjene. Etter at filetene er skåret ut, presser du ut saften av det som er igjen. Del den andre grapefrukten i to og press ut juicen. Du får ca. 2 dl grapefruktsaft.

Kok opp grapefruktsaften og sukkeret. Visp inn den utrørte maisennaen. La blandingen småkoke i ca. 1/2 minutt. Sett sausen til avkjøling. Smak den til med gin når den er blitt kald.

Legg grapefruktfiletene på toppen av moussen. Hell på litt saus og server.

Karamellisert filodeig:
Forvarm stekeovnen til 200 ºC.

Ta et flak filodeig og pensle det med smør. Dryss det lett med melis. Legg et flak filodeig oppå og press flakene lett sammen. Pensle oversiden med smør og dryss med melis. Stek det doble filoflaket i ovnen til det blir gyllent, og melisen karamelliser. Det tar 2-3 minutter. Avkjøl filloflaket og brekk det i biter.

Her finner du veldig mange kakeoppskrifter

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Min Kokebok
Visste du at du nå kan legge alle dine gode oppskrifter ut på nettet? I Apéritifs tjeneste; Min Kokebok kan du opprette din egen profil der du samler alle de gode oppskriftene du har liggende i skap og skuffer hjemme. Har du tilgang på nett, ja da har du tilgang til dine oppskrifter - 24 timer i døgnet - uansett hvor du befinner deg.

Let etter dine nye favorittoppskrifter blant de flere tusen oppskrifter du finner hos Apéritif.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Har du allerede registrert deg, kan du logge deg inn her .

Dagens rett på MMS
Skriv Dagens og send til 2004 , og du mottar Dagens rett fra mandag til fredag. Tjenesten koster 5 kroner pr oppskrift.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Dagens stop og sender til 2004 .

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen