Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
Her får du utrolig mye smak og moderat alkohol

Her får du utrolig mye smak og moderat alkohol

Det er essensen i denne krydrete lekkerbiskenen av en rødvin fra Etna og Sicilia.
Aase E. Jacobsen
03 Januar 2018 - 14:45
Bilde: 

I Custodi Pistus Etna Rosso 2013 er en deilig og krydret rødvin som har med seg mye karakter fra «hjemstedet» som er under vulkanen Etna på Sicilia. Nærmere bestemt Moganazzi på nordsiden av Etna. Her vokser druene litt i skjul for den intense solsteken på disse breddegrader samtidig som det vulkanske jordsmonnet magasinerer varme slik at druene får en lang og jevn modning. Og ikke minst at vinmarkene ligger høyt, ved 650 m.o.h. Her er det alltid et lite kjølig drag. Dermed blir også alkoholpotensialet i druene moderat. I Pistus er det snakk om 12,5 prosent. Og det kler den utrolig godt. Det gjør også de fine tanninene og syrefriskheten. Alt i alt en super matvin til det meste av kjøtt, også smaksrike retter.

Les mer om Etnas viner her

Vinmark i Moganazzi.

Tåler en støyt gjør også dens hvite parallell, I Custodi Ante Etna Bianco 2014, som har de samme trekkene, bare i hvitvinsdrakt. Den kommer fra enda mer høyere beliggende vinmarker, opp mot 1200 m.o.h., i Nave, på nordvestsiden og Puntalazzo, på nordøstsiden av Etna.

Vinen har en besnærende fersk fruktkarakter med stor intensitet. En lekker matvin til så vel smaksrik sjømat som grønnsaksretter.  

Salvo Foti Bilde: Docusud

Produsenten I Custodi delle Vigne dell’Etna har bare 10 års historie, men initiativtaker Mario Paoluzi fikk med seg Etna-guru Salvo Foti og hans gruppe av vinbønder I Vigneri, og disponerer i dag 13 hektar tett beplantet vinmark fordelt på tre adresser. I Custodi betyr forresten «vaktmesterne» og ideen bak er å ta vare på denne unike skatten som Etnas vinmarker er.

Innhøstning i vinmarken Centenaria med mer enn 100 år gamle vinplanter.
Bilde: 

Selv om I Custodi Ætneus Etna Rosso 2010 ikke sjarmerte meg like mye som de to andre da jeg smakte den sist, vet jeg at dette er en vin med et virkelig stort potensial som vil by på mye i mange år framvoer. En aromatisk sett blockbuster som trenger tid i kjelleren og som om den nytes nå, må helles i en karaffel. Den får sine druer fra inntil 150 år gamle vinstokker som overlevde phylloxera takket være at de vokser i vulkansand og derfor er upodet. Her får du virkelig en smak av historie selv om vinen er laget på moderne måte med delvis avstikling og avsluttende gjæring i eikefat.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets 17. maikake er både syrlig og kremete fyldig
Ukens kake
Jordbærkake med vaniljekrem og pasjonscurd

Årets 17. maikake er både syrlig og kremete fyldig

Jordbær, pasjon og vanilje. En slik kake går i en egen mage. Lettlaget er den dessuten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai
17. mai
Oppskrifter på festkaker

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai

Hvem har sagt at de festkaker må være kompliserte? Her er en rekke enkle oppskrifter fra Kvæfjordkake og Pavlova til kransekake og kringle, som kommer til å gjøre den store festen enda større.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne champagnen er faktisk utrolig billig
Godbiter i pollisten

Denne champagnen er faktisk utrolig billig

Den kom inn i hyllene til 120 polutsalg fra mai, og da som en enda mer vellagret utgave enn tidligere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er de 15 beste boblene til under 200-lappen som du kan plukke med deg fra nærmeste pol
+
Test
15 bobleviner i basis mellom 114 og 190 kroner

Dette er de 15 beste boblene til under 200-lappen som du kan plukke med deg fra nærmeste pol

Det er fullt mulig å få tak i lekre bobler selv i budsjettklassen og selv om det er få dager igjen til den store dagen. Her er våre forslag mellom

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten
Dagens rett
Kyllingfilet i balsamicosaus

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten

Balsamico sørger sammen med mange andre ingredienser for det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak
Dagens rett
Surdeigpannekaker med grillet pak choy, hummus og aioli

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak

Byggmel gjør dem ekstra saftige og mettende. Og toppingen kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Mot slutten av skreisesongen får delikatessen en vårlig innpakning
Dagens rett
Skrei med pastasalat og parmesansaus
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her
s