Drikke
Her møter Burgund konkurranse

Her møter Burgund konkurranse

Denne Oregon-produsenten burde få burgundvinhus til å skjelve, både på grunn av pris og kvalitet.
Aase E. Jacobsen
22 April 2015 - 14:55

Tre viner fra J. Christopher Wines er nå tilgjengelig i Norge, og det er virkelig knallgode dråper.  

J. Christopher Nuages Chehalem Mountains Pinot Noir 2011 (21475)er en lekkerbisken, elegant og lovende vin med tydelig burgundadresse, men med vestkystens

typiske parfymerte frukt, som Burgund aldri kan stille opp med. 

Vin fra Oregon er en av de heteste vintrendene

Best av alt er at prisen er på nivå med kommunevin fra Burgund, mens du her får vin på omtrent premier cru-nivå. Nuages er riktignok ikke en enkeltvinmarksvin, derimot en blanding av druer fra tre parseller tilhørende Chehalem Mountains AVA (American Viticultural Area).

Sammensatt jordsmonn

Det er også J. Christopher Dundee Hills Pinot Noir 2011 (21477), men fra et annet underområde, nemlig Dundee Hills, som kjennetegnes av et mer

enhetlig vulkansk jordsmonn, og noe varmere og tørrere enn Chehalem Mountains som på sin side har et stort mangfold av ulike jordsmonnstyper, også av vulkansk opprinnelse. Dessuten er det Oregons kjøligste og litt fuktigere takket være høyere beliggenhet.

Men det var i Dundee Hills at Oregons vineventyr startet på 1960-tallet da de tre UC Davis-studentene David Lett, Charles Coury og Dick Erath gikk løs på den etter manges mening umulige oppgaven å lage kvalitetsvin fra Oregon.

Her er alle vinene fra Oregon som finnes i Norge

J. Christophers Dundee-utgave er noe mer lukket, fastere enn Nuages og har litt tydeligere eik, og er kanskje den mest lagringsdyktige av dem.

Disse vinene lages i svært små kvanta, henholdsvis 6.000 og 12.000 flasker.

J. Christophers svar på «bourgogne rouge», J. Christopher Williamette Valley Pinot Noir 2012 (21476), lages ikke i flere enn 30.000 flasker, men likevel har den fått plass i taxfree-hylla. Slik sett er den en egen flyreise verd.

Den er det absolutt beste kjøpet på Gardermoen

Men prisen på polet er også gunstig, for her får du et veldig godt inntrykk av hva Oregon-pinot noir handler om. Den får nemlig sine druer fra hele fire av Willamette Valleys beste AVA-er: Dundee Hills, Chehalem Mountains, Yamhill-Carlton og Eola-Amity Hills. Dette er en vin som gir mersmak.

Willamette Valley er i seg selv en egen AVA, og en veldig stor en som dekker store deler av Oregon, til sammen svimlende 13.500 kvadratkilometer (omtrent som Buskerud fylke). Men bare en liten del av dette er egnet til dyrking av kvalitetsdruer. Til sammen består Willamette nå av 3.438 hektar vinmarker.

100 prosent rock'n roll

De beste druene dyrkes i nord, rett sør for «hovedstaden» Portland. Her ligger J. Christopher sammen med andre topprodusenter som Evening Land (som kanskje kommer til Norge i løpet av året).

Bak J. Christopher står Jay C. Somers som for å please sin utkårete droppet en ølbryggerkarriere til fordel for vin.

Oregon er velkjent for sitt håndverksøl

Første årgang var i 1996, og siden starten har Jay som er rockegitarist på si, fulgt rock’n roll-prinsipper for sin vinmaking. I dag innebærer det biodynami i vinmarkene og veldig tradisjonell vinmaking med spontangjæring i vinkjelleren.

Selv om han hadde hendene fulle med å lage vin i Oregon, ble han i 2004 fristet av at Ernst Loosen i Mosel trengte ekstrahjelp. Siden Ernst fantaserte om pinot noir like mye som Jay elsket Mosel-riesling, fant de to fant hverandre. Og det så til de grader at de like godt etablerte en vingård sammen. I Oregon. Appassionata er navnet på vinen fra vingården som ligger i Chehalem Mountains. 

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet
+
Tester

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet

Nåe nesten alt er cask strength og nærmere den øvre grensen på 60 prosent, må du ha vannmugga klar. Men først må du stille seg i kø den 11. september.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet
+
Godbiter i pollisten

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet

For den er et av de beste kjøpene i sin prisklasse med fast plass i de 60+ største polutsalgene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen
Dagens rett

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen

Persiskinspirerte retter er ikke hverdagskost, men det kan denne oppskriften fort gjøre dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her