Godbiter i pollisten
Herlig umoderne – og dermed veldig trendy

Herlig umoderne – og dermed veldig trendy

Vinene fra denne produsenten blir som de beste blant oss, bedre med tiden. Samtidig som de er gode korrektiver til den dominerende tidsånden.
Aase E. Jacobsen
12 Desember 2015 - 20:35

Men selv om du ikke har tid, er J.B. Becker Wallufer Walkenberg Riesling Spätlese trocken Alte Reben 2012 så absolutt mulig å drikke i dag.

Du må bare ikke forvente deg en aroma- eller fruktbombe. Derimot en uttalt mineralsk, saltaktig vinsmak med assosiasjoner til dryppsteinsgrotte. Gir du den en runde i en karaffel, kommer mer frukt opp, men fortsatt er ikke fruktighet det første du kommer på.

Vinverdenens normcore?

Den er rett og slett superkonsentrert, men på en «beinete» måte. Her er det lite valpefett eller andre formildende sider. Den er også helt knusktørr. Like fullt snakker vi om en vin med fantastiske egenskaper på matbordet.

Den finnes i en enda slankere, litt lettere og billigere, men også svært interessant versjon: Wallufer Walkenberg Riesling Kabinett trocken 2012.

Denne vinstilen er omtrent som hipsterskjegget, eller kanskje enda mer moten normcore – som rett og slett er helt ordinære nærmest dødskjedelige plagg. Moteretningen opplevedes riktignok mer som en parodi på det styggeste fra 1990-tallet, men var absolutt seriøst ment. Den er heldigvis død nå, og akkurat der skiller slike moteblaff seg fra J. B. Becker-stilen som er helt upåvirket av trender. Også barten til Hans Josef Becker kommer til å overleve dagens skjeggmote.

Hans Josef Becker er like kjent for barten som for vinene.

 

Vinene er imidlertid ikke kjedelige, de er bare ikke flashy. Mens mye tysk riesling også på toppnivå er veldig fruktig med til tider sødmefylt aromatisk frukt, er fruktigheten hos J.B. Becker altså mer avmålt. Den er der i fullt monn, men viser seg ikke fram på noen spesiell måte.

Utvikler seg veldig sakte

Noen vil kanskje kalle dette «surpomp»-vin, men om det var mulig å arrangere en vinsmaking med herr Beckers viner og representanter for den mer ekspressive stilen noen tiår fram i tid, tror jeg han ville hatt det bredeste gliset.

For disse vinene er laget for å holde. To år på bunnfallet i store gamle fat før flasketapping vil for mange konvensjonelle produsenter være det samme som harakiri. Men altså ikke for Becker. Vinene utvikler seg veldig sakte, Wallufer Walkenberg Riesling Auslese 1993 føles i dag ikke så veldig mye eldre enn Wallufer Walkenberg Riesling Auslese 2012. Men den har ligget 20 år i kjelleren. Og Wallufer Walkenberg Riesling Auslese 1989 er minst like ungdommelig og et godt bevis på hvor lenge du må vente på at disse vinene virkelig skal blomstre.

Gjør som han vil

Samtlige kommer fra Beckers viktigste vinmark, Walkenberg i Walluf. En ikke så kjent vinmark utenfor Rheingau, men som historisk sett har stor betydning. Det har vært dyrket vin her siden 779, og det skal være den eldste registrerte i området. Om Becker hadde vært medlem i VDP, ville den vært en Grosses Gewächs. Men det ønsker han visstnok ikke.

Han gjør sine helt egne greier, og det har han (og faren før ham) gjort «alltid». Som med økologisk dyrking og enda mer trendy spontangjæring. Når det kommer til svovel, er han litt mindre trendy, siden han selv vil bestemme hvorvidt han skal bruke det eller ei.

Vil du ha tips om flere godbiter, registrer deg for å motta gratis nyhetsbrev

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her