Kake
Honningkake slik de lager den på Kampen Bistro

Honningkake slik de lager den på Kampen Bistro

Om du trodde honningkake bare var noe som ble servert på eldresenteret, tar du feil.
Redaksjonen
22 Januar 2015 - 14:10

Få Ukens kake som nyhetsbrev

På Oslos fremste rockekjøkken hentes ofte retter, kaker og desserter fram fra glemselen for å få en moderne twist. Kokk på Kampen Bistro, Theis H. Omdahl, byr på sin variant. Hans honningkake er kanskje ikke akkurat slik bestemor ville lage den, men utrolig god.

Helt siden steinalderen

Honning er dessuten noe vi burde bruke mer av. Det er langt sunnere enn det raffinerte sukkeret og det mest naturlige søtningsstoffet som tenkes kan.

Honning ble faktisk tatt i bruk allerede i steinalderen og holdt seg som det viktigste søtningsstoffet i matlaging helt fram til sukkerindustrien tok over.

Les mer om honning

Den økte trusselen mot bienes eksistens har gitt honning fornyet oppmerksomhet. Stadig flere lager sin egen honning, sågar midt i storbyen, i håp om at det bidrar til å sikre bienes framtid. Prinsippet om «alle bekker små» gjelder også her.

Så god blir byhonning

Det som i hvert fall er sikkert er at slik småskalaproduksjon både er hyggelig og smaker godt. På Bondens Marked og i Mathallen er det dessuten mulig å kjøpe «hjemmeslynget» honning fra både by og land.   

Foto: Julie H. Amundsen

TIPS: Rester av kaken kan males opp og ristes i ovnen. Perfekt som strøssel på iskrem. Se flere nyttige kokketips

Honningkake fra Kampen Bistro

Honningkake fra Kampen Bistro

Fremgangsmåte

Kake:

Pisk sukker og egg luftig. Bland smør og honning og hell forsiktig opp i eggedosisen. Bland hvetemel og bakepulver og vend vekselvis med melk til røren er smidig.

Sett ovnen på 180 °C. Stek kaken i smurt form i ca. 30 minutter, til deigen så vidt slipper kakenålen. Den skal ikke bli tørr.

 

Glasur:

Kok honningen til den tykner. Smak til med frisk sitron. Avkjøl og smør utover kaken.

 

Server kaken med yoghurtis .

Sendt inn av

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du belgisk iste
Ukens drink

Slik lager du belgisk iste

Is-te med alkohol inneholder sjelden te, så heller ikke denne vrien. Ikke er den belgisk heller. Men absolutt smaksrik og rask å mikse sammen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

For å smake vin må du kunne dette
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

For å smake vin må du kunne dette

Bli med på en introduksjon til vinens verden, og smak deg gjennom 8 ulike vinstiler. Dette er første kurset i vår nye kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her