Hvit spansk kraftpakke

Hvit spansk kraftpakke

Denne hvitvinen er lett å overse på grunn av opprinnelse, men med en gang den er i glasset overbeviser den stort.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Firé Macabeo 2008 (66865) er en kraftpakke av en hvitvin fra det ukjente området Ribera del Gállego-Cinco Villas i Aragón . Ikke bare er vin herfra sjelden kost, men når den også koster mer enn to hundre kroner, er den definitivt utenfor det spaniafansen vurderer.

Men det er all grunn til å stoppe opp ved denne, som en rekke andre spennende hvitviner fra spanske bakevjer, for den er et vakkert stykke arbeid, med svært god konsentrasjon, kraftig men samtidig elegant og mineralsk. Mineralpreget henter den fra det skrinne og kalkholdige jordsmonnet ved foten av Pyrénéene.

Mange kvaliteter

Den er laget av druen macabeo som overraskende nok er Aragóns viktigste. Den spredte seg fra dette nordøstlige hjørnet av Spania og inn i Roussillon i Frankrike hvor den nyter større respekt enn i Aragón, mye takket være at den tåler tørke og virkelig blomster rent aromatisk sett ved hjelp av en lang varm høst. Den blomstrer dessuten sent, noe som er en fordel i områdene rundt Pyrénéene hvor vårfrost er utbredt.

Alle disse kvalitetene til tross har den ikke bidratt til å løfte Aragóns renommé, heller tvert om siden den stort sett har vært brukt for å «lette» Spanias kraftige rødviner. Der tillates nemlig ti prosent hvitvinsdruer i en rød blanding. Den er også hyppig brukt i Spanias populære roséer hvor den kan utgjøre så mye som 30 prosent.

Småskala

Men hos Bodega Pegaláz får macabeo opptre alene. Og sannsynligvis kommer flere etter, for dette avsidesliggende underområdet er fortsatt i støpeskjeen. Pegaláz’ macabeo lages imidlertid kun i et antall av inntil 3.500 flasker årlig. Den familieeide bodegaen «lever» primært av sine røde som Firé 2006 (52761) er en god representant for. En « bordeauxblend » som er mer farget av terroiret enn druemiksen.

Og disse vinene kommer fra storartete omgivelser. Den arkitektdesignete bodegaen som utnytter tyngdekraften fullt ut har utsikt til Mallos de Riglos. Dette er noen helt spesielle og berømte steinformasjoner tilhørende Pyrénéene, en av dem heter Firé og har altså gitt navn til vinene.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Firé Macabeo 2008

Produsent:
Bod. Pegaláz
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Ribera del Gállego-Cinco Villas
Pris:
214,00 kr
Varenummer:
6686501
90 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Firé 2006

Produsent:
Bod. Pegaláz
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Ribera del Gállego-Cinco Villas
Pris:
224,90 kr
Varenummer:
5276101
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 
 
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen