Dagens rett
Gjør som Bocuse-kokkene, lag noe virkelig godt med tørrfisk
Foto: (ArianeCantador)

Gjør som Bocuse-kokkene, lag noe virkelig godt med tørrfisk

Tørrfisk er ingrediens i Bocuse d'Or Europe som finner sted i Trondheim kommende uke. Med denne italienske vrien kan du trene på hjemmebane.
16 Mars 2024 - 01:00

Når tørrfisk er en av ingrediensene i årets Bocuse d'Or Europe som finner sted i Trondheim 19-20. mars, da er det garantert ikke tradisjonsretter den brukes til. Kandidatene, og med den norske Håkon Werkland i spissen (selvsagt favoritt på hjemmebane), har nok forberedt langt mer visuelt raffinerte retter enn Stoccafisso Mantecato alla Veneziana - kremet tørrfisk med polenta. Men for deg som bare er opptatt av at det skal smake godt, kan du stole på italienerne, for tørrfisk kan de virkelig godt.

Her kan du følge Bocuse d'Or Europe 2024 live

Mye bedre enn vi - i hvert fall er de mye flinkere til å bruke den. Det som skiller norditaliensk tilberedning fra den sørlige, er bruken av melk. Jeg ble derfor veldig overrasket da jeg smakte en annen vri, stoccafisso alla vicentina første gang i Vicenzo. For denne oppskriften inkluderer så vel tørrfisk og melk som ansjosfilet. Der ble jeg fortalt at den stammer fra Middelalderen, 13-1400-tallet. At matkreativiteten har blomstret opp gjennom tidene, er det ingen grunn til å tvile på. 

halvors tørrfiskfilet.jpg [19.55 KB]Tørrfisken du skal bruke i denne retten, er den ferdig utvannede, nøyaktig den samme som i Bocuse-konkurransen. Den heter Halvors Tørrfiskfilet, men dessverre er den ikke så lett å få tak i. 

Den burde jo vært i alle store dagligvarebutikker, nå som den har fått statusen som Bocuse-ingrediens. Ikke lett å bli profet i eget land. 

Se alt det andre du kan lage med tørrfisk

Kremet tørrfisk med polenta

Kremet tørrfisk med polenta

Fremgangsmåte

  1. Mantecato: Kok fisken i melk sammen med most hvitløk til den er mør.
  2. Ta den opp av melken og visp fisken med håndvisp til den faller godt fra hverandre.
  3. Rør fisken i maskin med elteklør.
  4. Spe med olje og fløte til en løs mos/tykk saus.
  5. La maskinen gå til sausen blir jevn.
  6. Hvis den er for tykk, tilsett mer fløte/olje.
  7. Smak til med salt, pepper og sitronsaft og rør inn persille.
  8. Hold den lun. 
  9. Polenta: Kok opp van med salt og rør inn polentaen.
  10. La koke til den tykner under omrøring. Tiden angis alltid på pakken.
  11. Når den er ferdigkokt, helles den på et stekebrett med matpapir. 
  12. La den stivne, og skjør ut firkanter som stekes i olje. 
  13. Legg en firkant på hver tallerken og hell tørrfisksausen over. 

Se alt det andre du kan lage med tørrfisk

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag sjokoladeparfaitkake som en mesterkonditor
Ukens kake

Lag sjokoladeparfaitkake som en mesterkonditor

Det som høres ut som noe veldig komplisert, er faktisk ikke så vanskelig, bare du er konsentrert og nøye gjennom prosessen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her