Mat
Ja, vi elsker skreien

Ja, vi elsker skreien

Torsk servert på tradisjonelt vis med lever og rogn er for mange årets kulinariske høydepunkt. At måltidet også er helsebringende er en kjærkommen bieffekt.
Redaksjonen
30 Januar 2014 - 19:07

I tidligere tider var skreimølje en garanti for nordlendingenes helse etter en lang mørketid. Den sikret viktige næringsstoffer og ikke minst et tilskudd av D-vitaminer som er viktige både for skjelettet og hjertet og mangelvare i områder der sola holder seg borte i måneder av gangen.

Overrask med denne oppskriften i dag

Den gir kalorier og spreke hormoner og setter futt i kaller og koner, heter det i Cornelius Moes dikt Møljekalas.

Vandreren

Det har aldri blitt vitenskapelig bevist at det å slurpe og slafse i seg skreimølje virker positivt på sexlysten, men det er heller aldri motbevist – og tro flytter som kjent fjell.

Les om den fantastiske fangsten

Ordet skrei kommer av det gammelnorske verbet skrida, som betyr vandre. Det har nok også en forbindelse med substantivet skreid, som best kan oversettes med vandrende flokk eller stor mengde i bevegelse.

Delikatessen bærer sitt navn med rette. Vandringen fra Barentshavet mot norskekysten starter allerede i desember og når den opptil halvannen meter lange og 40 kilo tunge fisken ankommer sine barndoms farvann for å gyte har de over tusen kilometer på ferdsskriveren.

Den tradisjonsrike tørrfisken

Kysten av Lofoten og Vesterålen er målet for størstedelen av skreien,  men noen fortsetter videre mot Trøndelag og Møre.

Vel fremme gyter fisken og etter tre-fire uker klekkes eggene. Yngelen driver deretter nordover med Golfstrømmen tilbake til farvannet der opphavet vokste opp.

Ved fem års alder vandrer den velvoksne skreien igjen sørover og ringen er sluttet.

Kritthvit delikatesse

Skreien har de senere årene blitt merket for at kjøperne lettere skal gjenkjenne delikatessen i butikken. Ser du det lille merket med en fet og fin skrei festet til ryggfinnen på fisken er du sikret førsteklasses vare.

Fantastisk matfisk

Det finnes heldigvis alternativer også for den som ikke har lyst til å ta opp kampen med en hel fisk, eller som ikke skal mette en skoleklasse.

- Nordmenn er blitt oppmerksomme på skreisesongen, og de stiller også høyere krav til fisken de kjøper. Stadig flere etterspør «loins» eller ryggfileter uten bein, sier Christina Sollie, norgesmester i sjømat og fiskeansvarlig hos Ultra på Bryn i Oslo.

Foto: Synøve Dreyer og Per Eide Studio / Norges sjømatråd

Fakta om skrei

Mengde beregnet til hovedrett:

Fiskefilet 200 - 250 gram per person
Fisk i skiver 300 - 400 gram per person
Lever av skrei 80 - 120 gram per person
Rogn av skrei 100 - 150 gram per person

Trekking

Kok opp vannet med salt og krydder om du ønsker det. Ta kjelen av plata. Legg i fisken og sett kjelen på platen for å få temperaturen opp mot kokepunktet. Ta så kjelen vekk fra varmen igjen og la fisken trekke til den er ferdig, skreien trenger bare 5-6 minutter.

Steking

La et stekefettet bli brunt i stekepannen. Tørk fiskefiletene, vend dem eventuelt i hvetemel tilsatt salt. Legg dem i pannen og stek ved middels varme. La fiskefileten bli helt ferdig på stekesiden før du snur den.

Oppbevaring

Bruk helst isterninger i boks eller pose som ekstra kjøleelement sammen med fiskepakken i kjøleskapet. Fisk som oppbevares nær frysepunktet holder seg mye bedre enn fisk som har det litt for varmt.

Flere fristende skreioppskrifter

Torsk i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Torsk i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise
Ingredienser
600 gr torskefilet
100 gr spinat
8 ss hollandaisesaus eller Jacobs Hollandaise
kjørvel
Til suppen:
300 g mandelpoteter i tykke skiver
100 g purreløk i biter
1 løk i terninger
50 g smør
7½ dl lys kraft/kyllingkraft, gjerne Jacobs kyllingkraft
1 fedd hvitløk (kan sløyfes)
1 dl melk
1 dl rømme
Salt og svart pepper

Fremgangsmåte

Fisken:
Lag saltlake ved å koke opp en liter vann med 80 gram salt.

Skjær torskefileten opp i fire like stykker og legg dem i laken. Skru ned varmen og la fisken trekke i 8-12 minutter. Pass på at vannet ikke koker.

Mandelpotetsuppe:
Fres potet, løk, purreløk og hvitløk i smøret i 30 sekunder, hell så over kraften og melken.
 

Kok opp og la småkoke til alt er mørt og potetene begynner å gå i oppløsning. Kjør i blender og kok opp med rømme. Smak til med salt og pepper.

Spinaten varmes i en kjele med litt smør, salt og hvitløk til den detter sammen. Press ut vannet og legg den i skålen.

Legg spinat i skålen og suppen rundt. Legg den varme fisken på spinaten og topp med et par skjeer hollandaise og kjørvelkvast.

Tips: Bruk gjerne skrei i sesong i stedet for den vanlige kysttorsken. Her har vi brukt ferdig kraft og hollandaise, men du kan selvfølgelig lage de selv.

Se mange flere lekre fiskesupper her

9 lettlagete supper å ta med på tur

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Slik lager du skreimølje på tradisjonelt norsk vis

Slik lager du skreimølje på tradisjonelt norsk vis

Fremgangsmåte

Koking av lever:
Før leveren kokes må den renses for hinner. Hinnene kan lett dras av.

Ikke få panikk hvis du finner små makker i hinnene på leveren. De er helt ufarlige!

Leveren skjæres i biter som legges i en kasserolle med løk skåret i syltynne skiver sammen med 2 ts salt, 1 ts eddik og 1 ts grovkvernet svart pepper.

La leveren ligge og trekke i 15-20 minutter avhengig av hvor store bitene er. Leverfettet (tranen) er den perfekte sausen til fisken.

Eller: Leveren renses, deles i små biter og legges i en kjele. Når torskeskivene er kokt tar man noe av kokekraften, mauket eller fiskesøet som det kalles lokalt, og øser over i kjelen der den ferdig rensede leveren ligger.

Kok det hele forsiktig opp og la trekke 2-3 minutter. Da viser leveren seg fra sin beste side og smaker best etter manges mening.

Koking av rogn:
Vask rogna og pakk den inn i matpapir for å unngå at den går i stykker under kokinga. Legg den i ½ liter kokende vann tilsatt ½ spiseskjeer salt. La den trekke i 20-40 minutter til rogna er ferdig kokt.
 
Koking av skrei:
Kok opp en liter vann tilsatt salt, 2 ss per liter vann og 1 ss eddik. Trekk kjelen av plata og legg i fiskeskivene.

Sett kjelen over varmen igjen og kok opp. Trekk kjelen til side og la fisken stå og trekke i ca 4 minutter til fisken er kokt.

Før servering legger du fisken med en fiskespade på et serveringsfat. Hell kokekraften i en bolle og tilsett 1 dl salt. Pisk med en visp til saltet er oppløst. Hell saltlaken over fisken 3-4 ganger avhengig av hvor glad du er i salt. Slik blir fisken perfekt saltet.

Server skreien på varme tallerkener med kokt torskerogn skjært i skiver, levermølje og kokte poteter. Da skulle alt ligge til rette for en kulinarisk opplevelse.

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Her finner du mange oppskrifter med torsk

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chassagne-Montrachet i 2019 er en drømmekombinasjon – som denne
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Chassagne-Montrachet i 2019 er en drømmekombinasjon – som denne

Den kommer dessuten fra en produsent som først nå er tilgjengelig i Norge, og det er et vellykket møte.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du gode tips og oppskrifter til midtsommerfesten
Guide

Her finner du gode tips og oppskrifter til midtsommerfesten

Enten du skal kose deg på fjorden, i parken eller i hagen sankthansaften, Apéritif gir deg de beste tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her