Kyllingspydet yakitori er fastfood i ordets rette betydning. Raskt å lage og raskt å spise. Dessuten er det veldig godt, for så vel liten som stor, og ikke av mindreverdig ernæringsmessig kvalitet. Yakitori er japanernes favorittspise etter jobben. Formålet er å dempe den verste sulten etter en lang arbeidsdag før middagen kan inntas. Men det var ikke slik tradisjonen startet.
For den er et resultat av japanske bønders pilgrimferd til Kyoto for å be om en lykkelig utgang på rishøsten. Under reisen knertet de småfugler som turmat. Fuglene ville jo ellers forsyne seg av rismarkene, og det ble derfor sett på som en fornuftig løsning å spise dem. Aller enklest var det å skjære opp kjøttet og tre det på pinner som ble tilberedt over bålet. Utstyr som tallerken eller bestikk var unødvendig siden kjøttet kunne spises rett fra grillspydet.

Mens japanerne på vei fra jobb nyter yakitorien rett fra spydet uten annet tilbehør enn kald drikke, som regel øl, kan spydene godt serveres som middag med ris eller brød samt salat. Uansett er en kald lys øl perfekt til. Yakitori er en ganske lett rett. Den eneste utfordringen er grillpreget, og at kylling er magert kjøtt. Mens Asahi Super Dry (45344) er veldig riktig siden den er japansk,
er den norske Mack Hvete (selges i vanlige butikker) vesentlig bedre til siden den har mer fylde og mer fruktighet. Lysholm Ice (også den er å få "overalt") fungerer også godt til. Leskende og forfriskende.
Helt superb til er den rimelige boksvinen Feudi Bordonaro Nero d'Avola Sangiovese 2004 (20273) (for 300 cl) først og fremst på grunn av sin friskhet men også på grunn av sin bløthet. Tanniner er overhodet ikke nødvendige i denne sammenhengen.