Japansk hurtigmat

Fastfood er ikke nødvendigvis av det onde. I hvert fall ikke denne japanske klassikeren som skylles ned med leskende drikke.
Aase E. Jacobsen
18 August 2005 - 17:08

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Kyllingspydet yakitori er fastfood i ordets rette betydning. Raskt å lage og raskt å spise. Dessuten er det veldig godt, for så vel liten som stor, og ikke av mindreverdig ernæringsmessig kvalitet. Yakitori er japanernes favorittspise etter jobben. Formålet er å dempe den verste sulten etter en lang arbeidsdag før middagen kan inntas. Men det var ikke slik tradisjonen startet.

For den er et resultat av japanske bønders pilgrimferd til Kyoto for å be om en lykkelig utgang på rishøsten. Under reisen knertet de småfugler som turmat. Fuglene ville jo ellers forsyne seg av rismarkene, og det ble derfor sett på som en fornuftig løsning å spise dem. Aller enklest var det å skjære opp kjøttet og tre det på pinner som ble tilberedt over bålet. Utstyr som tallerken eller bestikk var unødvendig siden kjøttet kunne spises rett fra grillspydet.

Leskende øl
Etter hvert ble retten vel etablert i alle samfunnslag. Og i kjølvannet av det store jordskjelvet i 1923, som gjorde store folkemengder husløse, ble yakitori dagligdagskost. I dag brukes utelukkende kylling, som regel kjøtt fra lårene og lever, siden det er rimeligere enn brystet. Men kyllingbryst er fullt mulig å bruke. Mens det opprinnelige yakitorispydet neppe ble marinert, er det vanligst i dag. Soyasaus, søt risvin (mirin), sake og sukker gjør at kyllingen blir mer smaksrik og ikke minst av den får en lett karamellisering under grillingen.

Mens japanerne på vei fra jobb nyter yakitorien rett fra spydet uten annet tilbehør enn kald drikke, som regel øl, kan spydene godt serveres som middag med ris eller brød samt salat. Uansett er en kald lys øl perfekt til. Yakitori er en ganske lett rett. Den eneste utfordringen er grillpreget, og at kylling er magert kjøtt. Mens Asahi Super Dry (45344) er veldig riktig siden den er japansk, er den norske Mack Hvete (selges i vanlige butikker) vesentlig bedre til siden den har mer fylde og mer fruktighet. Lysholm Ice (også den er å få "overalt") fungerer også godt til. Leskende og forfriskende.

Superb boks
En hvitvin smaker også utmerket til, som den fruktige og runde argentinske Alterra Pinot Grigio 2004 (48278). Helt perfekt! Litt lettere men likevel veldig fin til er tyske Thanisch Riesling Classic 2007 (14451). Den har akkurat nok frukt til å møte det karamelliserte preget etter marinering og grilling.

Helt superb til er den rimelige boksvinen Feudi Bordonaro Nero d'Avola Sangiovese 2004 (20273) (for 300 cl) først og fremst på grunn av sin friskhet men også på grunn av sin bløthet. Tanniner er overhodet ikke nødvendige i denne sammenhengen.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Yakitori - Grillet kyllingspyd

Yakitori - Grillet kyllingspyd

Fremgangsmåte

Legg grillspydene av tre i vann.

Ha ingrediensene til marinaden i en kjele og varm opp til alt har løst seg opp.

Fjern skinnet og ben ut kyllinglårene. Skjær kjøttet i biter på ca 3x2x2cm. Legg bitene oppi marinaden. Hvis du også bruker lever, bør den renses for hinner og sener og eventuelt deles. La stå i minst 30 minutter.

Skjær vårløkene i 3 cm biter.

Tre kylling- (lever-) og vårløkbiter annen hver gang inn på grillspydene.

Grill over høy varme noen minutter på alle sider.

Etter japansk tradisjon serveres ikke yakitori med noen form for tilbehør bortsett fra drikke. Men for å gjøre måltidet enda mer fullkomment, passer brød eller ris og en frisk salat veldig godt til.

De beste oppskriftene med kylling finner du her

Og her finner du veldig mange andre spennende oppskrifter med kylling

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her