Japansk hurtigmat

Fastfood er ikke nødvendigvis av det onde. I hvert fall ikke denne japanske klassikeren som skylles ned med leskende drikke.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Kyllingspydet yakitori er fastfood i ordets rette betydning. Raskt å lage og raskt å spise. Dessuten er det veldig godt, for så vel liten som stor, og ikke av mindreverdig ernæringsmessig kvalitet. Yakitori er japanernes favorittspise etter jobben. Formålet er å dempe den verste sulten etter en lang arbeidsdag før middagen kan inntas. Men det var ikke slik tradisjonen startet.

For den er et resultat av japanske bønders pilgrimferd til Kyoto for å be om en lykkelig utgang på rishøsten. Under reisen knertet de småfugler som turmat. Fuglene ville jo ellers forsyne seg av rismarkene, og det ble derfor sett på som en fornuftig løsning å spise dem. Aller enklest var det å skjære opp kjøttet og tre det på pinner som ble tilberedt over bålet. Utstyr som tallerken eller bestikk var unødvendig siden kjøttet kunne spises rett fra grillspydet.

Leskende øl
Etter hvert ble retten vel etablert i alle samfunnslag. Og i kjølvannet av det store jordskjelvet i 1923, som gjorde store folkemengder husløse, ble yakitori dagligdagskost. I dag brukes utelukkende kylling, som regel kjøtt fra lårene og lever, siden det er rimeligere enn brystet. Men kyllingbryst er fullt mulig å bruke. Mens det opprinnelige yakitorispydet neppe ble marinert, er det vanligst i dag. Soyasaus, søt risvin (mirin), sake og sukker gjør at kyllingen blir mer smaksrik og ikke minst av den får en lett karamellisering under grillingen.

Mens japanerne på vei fra jobb nyter yakitorien rett fra spydet uten annet tilbehør enn kald drikke, som regel øl, kan spydene godt serveres som middag med ris eller brød samt salat. Uansett er en kald lys øl perfekt til. Yakitori er en ganske lett rett. Den eneste utfordringen er grillpreget, og at kylling er magert kjøtt. Mens Asahi Super Dry (45344) er veldig riktig siden den er japansk, er den norske Mack Hvete (selges i vanlige butikker) vesentlig bedre til siden den har mer fylde og mer fruktighet. Lysholm Ice (også den er å få "overalt") fungerer også godt til. Leskende og forfriskende.

Superb boks
En hvitvin smaker også utmerket til, som den fruktige og runde argentinske Alterra Pinot Grigio 2004 (48278) . Helt perfekt! Litt lettere men likevel veldig fin til er tyske Thanisch Riesling Classic 2007 (14451) . Den har akkurat nok frukt til å møte det karamelliserte preget etter marinering og grilling.

Helt superb til er den rimelige boksvinen Feudi Bordonaro Nero d'Avola Sangiovese 2004 (20273) (for 300 cl) først og fremst på grunn av sin friskhet men også på grunn av sin bløthet. Tanniner er overhodet ikke nødvendige i denne sammenhengen.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Yakitori - Grillet kyllingspyd

Fremgangsmåte

Legg grillspydene av tre i vann.

Ha ingrediensene til marinaden i en kjele og varm opp til alt har løst seg opp.

Fjern skinnet og ben ut kyllinglårene. Skjær kjøttet i biter på ca 3x2x2cm. Legg bitene oppi marinaden. Hvis du også bruker lever, bør den renses for hinner og sener og eventuelt deles. La stå i minst 30 minutter.

Skjær vårløkene i 3 cm biter.

Tre kylling- (lever-) og vårløkbiter annen hver gang inn på grillspydene.

Grill over høy varme noen minutter på alle sider.

Etter japansk tradisjon serveres ikke yakitori med noen form for tilbehør bortsett fra drikke. Men for å gjøre måltidet enda mer fullkomment, passer brød eller ris og en frisk salat veldig godt til.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen