Dagens rett

Jarlsberg-gratinert fersk sild og poteter med høstsalat

Når fersk sild serveres på denne måten, vil alle ha
Foto: (ALLEKO)

Når fersk sild serveres på denne måten, vil alle ha

Sild er en av havets delikatesser vi kan spise så mye vi vil av. Proppfull av smak og sunnhet.
11 Oktober 2022 - 00:00

Av sild blir du snill, heter det. Det er noe vi alle kan ta til oss og gjøre oftere.

Fersk sild er en delikatesse vi burde spise mye mer av. 

Om du får panikk av hel fisk som ligger i fiskedisken, husk at det går an å be om at den fileteres. Nå om høsten er den litt større og da blir filetene større.Silda har mye skjell, så den må skrapes. Kanskje de i fiskedisken sågar gjør det for deg? 

Inspirasjonen til denne retten kommer fra en nå velbrukt kokebok: Fisk og Vin fra Gastronomisk Institutt. Den var med spekesild, som i svenskenes favoritt Janssons fristelse, men fersk sild er enda bedre.   

Se alt det gode du kan lage med sild

Jarlsberg-gratinert sild med høstsalat

Jarlsberg-gratinert sild med høstsalat

Fremgangsmåte

  1. Gratengen: Sildefiletene skjæres rene for bein og deles opp i biter på ca 1 cm.
  2. Hvis du har hel sild, husk å skrape den før du fileterer den. 
  3. Kokte poteter renses for skall og skjæres i tynne skiver .
  4. Riv osten fint.
  5. Løken kuttes i tynne skiver.
  6. Hvitløk og persille finhakkes.
  7. Poteter, løk og halvparten av silden legges lagvis med hvitløk, persille, salt og pepper mellom lagene i en ildfast form.
  8. Hell over fløte. Topp med revet ost og legg resten av sildebitene på toppen. 
  9. Gratiner i ovn ved 180 grader i 10 min. Tiden i ovn kan variere med størrelse og tykkelsen på leget i formen.
  10. Dryss over finhakket dill.
  11. Høstsalat: Blomkål og brokkoli renses og skjæres i små biter à ca 2 cm.
  12. Gulrot, stangselleri og purre kuttes i julienne.
  13. Blansjer alle grønnsakene lett i ca 15 sekunder.
  14. Avkjøl i kaldt vann og tørk grønnsakene.
  15. Hell så alt i en bolle.
  16. Bland olivenolje, eddik, salt og pepper og hell over.

Inspirasjonen til denne retten kommer fra kokeboken: Fisk og Vin fra Gastronomisk Institutt.

Se alt det gode du kan lage med sild

Se hvordan du lager din egen sursild her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré
Dagens rett

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré

Finn frem knivene og skjerp appetitten, for i dag er det biff til middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her