Kalkun og annen fugl

"Hvit jul" er noe vi alle ønsker oss. Nå er det imidlertid ikke bare snø og vinteridyll vi tenker på, men også julemat med hvitt kjøtt. Forbruket av hvitt kjøtt er i sterk økning, og nye mattradisjoner er i ferd med å få fotfeste her i landet. Også i jula
Redaksjonen
01 Desember 2008 - 02:02

Lag kalkun med Apéritifs videokjøkken

Mesterkokken Ole Martin Alfsen fra Kulinarisk Akademi i Oslo, som også er kjent fra TVNorges Firestjerners middag, tar deg her gjennom de viktige trinnene for at kalkunen, stuffingen (fyllet) og sausen skal bli helt perfekt.
 
Nederst i artikkelen finner du alle de gode oppskriftene til det perfekte kalkunmåltidet.
 
Ved å klikke på lenkene nedenfor blir du videresendt til videoene på VG TV.

Her kan du se videoene som er produsert av VG Nett i samarbeid med Apéritif:

Slik lager du perfekt kalkun
 
Ole Martin Alfsen fra Kulinarisk Akademi viser deg hvordan du tilbereder en perfekt kalkun.
 
 

Slik lager du stuffing av brød
 
Ole Martin Alfsen viser deg hvordan du lager deilig stuffing av brød.
 

Slik lager du stuffing av farse og lever
 
Ole Martin Alfsen viser deg hvordan du lager kalkunstuffing av farse og lever.
 

Slik lager du saus til kalkunen
Her viser Ole Martin Alfsen deg hvordan du lager saus til kalkunmåltidet.
 

Artikler om kalkun og fugl

Juletiden setter som regel spor etter seg, både her og der. Kylling er, i motsetning til tradisjonell julemat, svært magert kjøtt. Kos deg allerede nå med disse 10 flotte oppskriftene.

Her hjemme er kalkunen ofte benyttet i julehøytiden. Imidlertid er Thanksgiving en like viktig høytid for amerikanerne - menyen har vært den samme i snart 400 år - kalkun.
 
Koldtbord passer utmerket enten det er en vennegjeng som kommer på besøk eller om du har noe stort å feire. De beste oppskriftene finner du her.
 
Selvgjort er velgjort, og det er langt enklere å lage delikat pålegg selv. Se de gode oppskriftene her.

Følg Apéritifs mini urtekurs og få gode råd om på hvilken måte du kan lage spennende retter med friske urter.

Kylling er manges favoritt, og vi spiser mer hvitt kjøtt enn noen sinne. Her følger en rekke gode tips.

Christopher Moestue lærer deg hvilke viner som passer til lyst kjøtt som kylling og kalv.
 
At vi har sagt farvel til julens utskeielser, behøver ikke bety en hverdag fattig på smak, bare lettere.
 
Lurer du på hvilke deilige retter du kan lage av de forskjellige delene av kyllingen? Apéritif gir deg de beste oppskriftene.

Kalkunbryst står ikke tilbake for noen av de andre matrettene vi har foreslått - heller tvert i mot. Og med en hvit burgunder i glasset skal vi nok komme oss i gjennom dagens rett også.

Mat som lager seg selv mens dunyter en tur i skogen med eller uten ski på beina, er et helnorsk konsept. God mat må dessuten få følge av god vin.

Selv om svært mange benytter kalkun nærmest utelukkende i juletiden, er kalkunen en flott råvare som godt kan benyttes hele året.

At kalkunen i stadig økende grad serveres i julehøytiden er en kjennsgjerning. Imidlertid kan den med fordel også benyttes i andre sammenhenger. Som her, med et godt utvalg grønnsaker som tilbehør.

Mennesker som samles omkring god mat og godt drikke... lukke verden ute. Vi kunne lære mye av amerikanernes tradisjoner med høsttakkefesten Thanksgiving!

Oppskrifter

Tips til stuffing

Tips til saus

Drikke til kalkun og hvitt kjøtt
 
Bruken av lyse kjøttyper øker sterkt, spesielt kjøtt fra kylling og kalkun. Felles for de lyse kjøttslagene er at de er magre. Les mer om hva du burde drikke til det hvite kjøttet nedenfor.
 
Hva drikker du til kalkun?
Juleøl passer fint til kalkun men det må ikke være for bittert. Til en ikke altfor overlesset kalkun passer disse juleølene utmerket:

Til kalkun med full pakke derimot må drikke følget bli kraftigere, men med et akevittfølge som ikke er for kraftig
 
Gammel Opland (12303) er akkurat passe nyansert, myk og innsmigrende.

Rødvin til fuglen
Mange fortrekker nok rødvin til julekalkunen. Også her er det tilbehøret som avgjør hvor fyldig den skal være, men fellesnevneren er mykhet, uten skarpe kanter, forsiktig fatbruk og gjerne et par år gammel.

Til en skikkelig kalkunmiddag passer følgende viner:
 
Californisk cabernet i midtre prissjikt som

En rød burgunder som
Pavelot Savigny-les-Beaune 2011 (45380) eller hva med den italienske

For enlettkledd kalkun passer derimot denne vinen godt:

Fugl og hvitvin
En hvitvin er også utmerket men da må den ha nok rikdom og fylde slik som:
 
 
Finn ut hvilke viner som passer til de ulike kjøttypene og hvorfor.

Sjekk ut Apéritifs juleøltester her

Sjekk ut Apéritifs tester av akevitt

Relevante seksjoner hos Apéritif
• Fugl og fjærkre - julemenyen
• Fugl og fjærkre - kalkun
• Fugl og fjærkre - kylling

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten
Dagens rett
Arni Kleftiko lammegryte fra Hellas

By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten

Den godgjør seg i ovnen i porsjonspakker og setter en ekstra spiss på måltidet. Greske viner i toppklassen løfter måltidet enda noen hakk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser
Godbiter i pollisten

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser

I reklamen står det at dette er en no-brainer å drikke, men jeg vil si at det er å underselge denne Sonoma-pinot noiren grovt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til
+
Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til

De to sørfranske vinene har alt du trenger for en sensommerlig vinglede og mye kjærlighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten
Dagens rett
Arni Kleftiko lammegryte fra Hellas

By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten

Den godgjør seg i ovnen i porsjonspakker og setter en ekstra spiss på måltidet. Greske viner i toppklassen løfter måltidet enda noen hakk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser
Godbiter i pollisten

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser

I reklamen står det at dette er en no-brainer å drikke, men jeg vil si at det er å underselge denne Sonoma-pinot noiren grovt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen
Dagens rett
Fiskepanetter som i India

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen

Panetter eller kroketter er reneste snacksen som er helt umulig å ikke like. Kanskje bør du lage dobbel porsjon først som sist.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt
Dagens rett
Sennepsmarinert sild

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt

Den syrlige og lett skarpe smaken av sennep og rømme matcher veldig godt den delikate men også umiskjennelige smaken av vårsild.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til
+
Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til

De to sørfranske vinene har alt du trenger for en sensommerlig vinglede og mye kjærlighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her