Kalkun og annen fugl

"Hvit jul" er noe vi alle ønsker oss. Nå er det imidlertid ikke bare snø og vinteridyll vi tenker på, men også julemat med hvitt kjøtt. Forbruket av hvitt kjøtt er i sterk økning, og nye mattradisjoner er i ferd med å få fotfeste her i landet. Også i jula
Redaksjonen
01 Desember 2008 - 02:02

Lag kalkun med Apéritifs videokjøkken

Mesterkokken Ole Martin Alfsen fra Kulinarisk Akademi i Oslo, som også er kjent fra TVNorges Firestjerners middag, tar deg her gjennom de viktige trinnene for at kalkunen, stuffingen (fyllet) og sausen skal bli helt perfekt.
 
Nederst i artikkelen finner du alle de gode oppskriftene til det perfekte kalkunmåltidet.
 
Ved å klikke på lenkene nedenfor blir du videresendt til videoene på VG TV.

Her kan du se videoene som er produsert av VG Nett i samarbeid med Apéritif:

Slik lager du perfekt kalkun
 
Ole Martin Alfsen fra Kulinarisk Akademi viser deg hvordan du tilbereder en perfekt kalkun.
 
 

Slik lager du stuffing av brød
 
Ole Martin Alfsen viser deg hvordan du lager deilig stuffing av brød.
 

Slik lager du stuffing av farse og lever
 
Ole Martin Alfsen viser deg hvordan du lager kalkunstuffing av farse og lever.
 

Slik lager du saus til kalkunen
Her viser Ole Martin Alfsen deg hvordan du lager saus til kalkunmåltidet.
 

Artikler om kalkun og fugl

Juletiden setter som regel spor etter seg, både her og der. Kylling er, i motsetning til tradisjonell julemat, svært magert kjøtt. Kos deg allerede nå med disse 10 flotte oppskriftene.

Her hjemme er kalkunen ofte benyttet i julehøytiden. Imidlertid er Thanksgiving en like viktig høytid for amerikanerne - menyen har vært den samme i snart 400 år - kalkun.
 
Koldtbord passer utmerket enten det er en vennegjeng som kommer på besøk eller om du har noe stort å feire. De beste oppskriftene finner du her.
 
Selvgjort er velgjort, og det er langt enklere å lage delikat pålegg selv. Se de gode oppskriftene her.

Følg Apéritifs mini urtekurs og få gode råd om på hvilken måte du kan lage spennende retter med friske urter.

Kylling er manges favoritt, og vi spiser mer hvitt kjøtt enn noen sinne. Her følger en rekke gode tips.

Christopher Moestue lærer deg hvilke viner som passer til lyst kjøtt som kylling og kalv.
 
At vi har sagt farvel til julens utskeielser, behøver ikke bety en hverdag fattig på smak, bare lettere.
 
Lurer du på hvilke deilige retter du kan lage av de forskjellige delene av kyllingen? Apéritif gir deg de beste oppskriftene.

Kalkunbryst står ikke tilbake for noen av de andre matrettene vi har foreslått - heller tvert i mot. Og med en hvit burgunder i glasset skal vi nok komme oss i gjennom dagens rett også.

Mat som lager seg selv mens dunyter en tur i skogen med eller uten ski på beina, er et helnorsk konsept. God mat må dessuten få følge av god vin.

Selv om svært mange benytter kalkun nærmest utelukkende i juletiden, er kalkunen en flott råvare som godt kan benyttes hele året.

At kalkunen i stadig økende grad serveres i julehøytiden er en kjennsgjerning. Imidlertid kan den med fordel også benyttes i andre sammenhenger. Som her, med et godt utvalg grønnsaker som tilbehør.

Mennesker som samles omkring god mat og godt drikke... lukke verden ute. Vi kunne lære mye av amerikanernes tradisjoner med høsttakkefesten Thanksgiving!

Oppskrifter

Tips til stuffing

Tips til saus

Drikke til kalkun og hvitt kjøtt
 
Bruken av lyse kjøttyper øker sterkt, spesielt kjøtt fra kylling og kalkun. Felles for de lyse kjøttslagene er at de er magre. Les mer om hva du burde drikke til det hvite kjøttet nedenfor.
 
Hva drikker du til kalkun?
Juleøl passer fint til kalkun men det må ikke være for bittert. Til en ikke altfor overlesset kalkun passer disse juleølene utmerket:

Til kalkun med full pakke derimot må drikke følget bli kraftigere, men med et akevittfølge som ikke er for kraftig
 
Gammel Opland (12303) er akkurat passe nyansert, myk og innsmigrende.

Rødvin til fuglen
Mange fortrekker nok rødvin til julekalkunen. Også her er det tilbehøret som avgjør hvor fyldig den skal være, men fellesnevneren er mykhet, uten skarpe kanter, forsiktig fatbruk og gjerne et par år gammel.

Til en skikkelig kalkunmiddag passer følgende viner:
 
Californisk cabernet i midtre prissjikt som

En rød burgunder som
Pavelot Savigny-les-Beaune 2011 (45380) eller hva med den italienske

For enlettkledd kalkun passer derimot denne vinen godt:

Fugl og hvitvin
En hvitvin er også utmerket men da må den ha nok rikdom og fylde slik som:
 
 
Finn ut hvilke viner som passer til de ulike kjøttypene og hvorfor.

Sjekk ut Apéritifs juleøltester her

Sjekk ut Apéritifs tester av akevitt

Relevante seksjoner hos Apéritif
• Fugl og fjærkre - julemenyen
• Fugl og fjærkre - kalkun
• Fugl og fjærkre - kylling
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Biff i bagett med ekstra trøkk fra chimchurri
Dagens rett

Biff i bagett med ekstra trøkk fra chimchurri

Det er altså chimichurrisausen som setter fart på smaksløkene i denne oppskriften med biff i bagett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her