Kjapp kveldskos

Slik forvandler du den nÞytrale sjampinjongen til en smaksrik kveldsrett. Og det er gjort pÄ et Þyeblikk. Da trenger du bare litt salat og noe godt i glasset, sÄ er kveldskosen garantert.
Aase E. Jacobsen
25 Februar 2005 - 15:00

Selv om spesialbutikkene frister med de lekreste sopper, er det sjampinjong, aroma- eller Þsterssopp de fleste putter i handlekurven. Det er bÄde et spÞrsmÄl om tilgjengelighet og om pris. Men sku ikke soppen pÄ hatten, for selv en blekeste sjampinjong blir en smaksopplevelse bare den fÄr litt drahjelp av andre gode ingredienser. SÄ godt blir det at du trenger kun litt frisk salat, brÞd og et glass vin ved siden av for at opplevelsen blir fullkommen.

Spanske takter
For nÄr matingrediensene er sÄ budsjettvennlige, har du rÄd til litt vin selv om anledningen bare er et vennebesÞk midt i uka. Denne mÄten Ä tilberede sopp pÄ er veldig spansk, sÄ da er det naturlig Ä sÞke etter vinfÞlge i de traktene. Cuvée Christer Berens Jumilla 2002 (45757) kommer fra et lite og ikke sÄ veldig kjent omrÄde omtrent midt mellom Madrid og Malaga, i det uendelige flate slettelandskapet som er sÄ typisk for den iberiske halvÞy. Og hvor det er drepende varmt om sommeren pÄ dagtid og relativt kjÞlig om natten hvilket forhindrer at druene blir kokte.

Slik sikres ogsÄ en god friskhet i den endelige vinen. Som i denne som er mikset av nordmannen Christer Berens, i serien som bÊrer hans navn. Produsent er Finca Luzón som er en relativt nystartet operasjon styrt av tre familier med lange rÞtter i den lokale vinmakertradisjon. Men deres viner er topp moderne. Som Cuvée Christer Berens Jumilla 2000. Duften er innbydende med rÞde og mÞrke bÊr, sÊrlig kirsebÊr, samt jordsmonn og fatkrydder. Smaken er saftig, ikke veldig kompleks men det er nok av den til vÄrt formÄl og sÊrlig tatt prisen i betraktning. Det saftige og gode bÊrpreget matcher soppretten veldig godt. Super vin til sÄ vel smÄretter og som kosevin men ogsÄ til ikke for kraftige kjÞttretter.

Litt opp i pris og Þrlite mer kompleksitet er det i en annen spanjol, nemlig riojavinen Viña Herminia Crianza 2001 (13149) som er Ä fÄ i mange polutsalg. Her er det mer av det typisk spanske, altsÄ lÊr, tobakk og fatkrydder i tillegg til friskt bÊrpreg. Smaken er blÞt saftig og leskende. Deilig bÄde til soppen og alene.

Venninnevin
Vil du ha enda mer av alt, er en annen riojavin, Marqués de Vitoria Crianza 2010 (7041), lÞsningen. Duften er flott med modne rÞde bÊr, plommer, fatkrydder og lÊr. Smaken er veldig saftig, deilig og fyldig, fine tanniner og god ettersmak av fatkrydder som sitter lenge. Denne vinen har en storebror som er ren nytelse, nemlig Marqués de Vitoria Reserva 2007 (13003), men den krever nok mer raffinement i matveien (selv om den gÄr helt fint i denne sammenhengen ogsÄ), for eksempel nÄr du har lammefilet gjerne med soppsaus pÄ menyen.

Men hvis du ikke er noe glad i spanske viner, finnes det absolutt alternativer. Et er en boksevin, som sÞrfranske Cuvée Chantal (45744), som er typisk for sin opprinnelse med parfymert duft av bjÞrnebÊr og solbÊr samt noe jordsmonn. Smaken er saftig med bra fylde og blÞte tanniner, og god sÞdmefylt ettersmak som sitter en stund. Veldig behagelig bÄde Ä drikke alene og til soppretten, og veldig lett Ä like for mange. Garantert suksess hvis det er vennineflokken som er samlet rundt soppgryta.

Norditalienske Vajra Langhe Rosso 2012 (31236) fra kvalitetsprodusenten Vajra er alternativet for deg som liker mer syrefriskhet. Den rimeligste vinen pÄ polet fra Piemonte som normalt er et hÞyprisomrÄde. Det er nok fordi den er laget av de rimeligste druene nemlig dolcetto, barbera og freisa, og muligens fra yngre vinstokker. SÄ vel duft som smak er veldig tiltalende med de typiske lett parfymerte tonene, samt sÞdmefylte bÊrtoner som friskes opp av gode syrer samt fine tanniner. Perfekt til denne type mat men ogsÄ til lyst kjÞtt og pasta.

Sopp med mye smak

Sopp med mye smak

FremgangsmÄte

Fres sjalottløk og deretter hvitløk i den varme oljen. Ha i skinkebitene og fres litt til. Tilsett soppen og la den steke mens du rører med jevne mellomrom ved middels varme. Tilsett persille og bland godt. Når soppen er blitt myk, men ikke tørr, det tar 10-15 minutter, smaker du til med salt og pepper.

Pris pr porsjon: 15-20 kroner.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grillet og stekt sopp

FremgangsmÄte

Grill soppen på hver side til den blir myk. I mellomtiden freses sjalottløk og deretter hvitløk i olje i en panne. Ha i skinkebitene og fres litt til. Tilsett persille og bland godt. Når soppen er ferdiggrillet, har du den oppi pannen og lar den trekke noen minutter ved svak varme. Smak til med salt og pepper.

Begge disse variantene som for øvrig fungerer like godt til de foreslåtte vinene, egner seg som sentrum på et koldtbord med grønn salat og godt brød og eventuelt også skinke, spekemat og ost.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen pÄ Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, mÞt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiÄrene, Ferran Adria og verdens mest bÊrekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjÞpes pÄ flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjÞpes pÄ flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken pÄ neste utenlandsreise, er det en hÄndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

VingÄrden Milestii Mici i Moldova huser verdens stÞrste vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har sÞkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det sÄ mange flasker til overs fra 1986-Ärgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tÄler mye smak i tilbehÞret. Den fÄr akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen pÄ Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, mÞt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiÄrene, Ferran Adria og verdens mest bÊrekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjÞpes pÄ flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjÞpes pÄ flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken pÄ neste utenlandsreise, er det en hÄndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Her fÄr du et nytt syn (og smak) pÄ chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her fÄr du et nytt syn (og smak) pÄ chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, Ăžkologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende mĂžte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Old-school rĂždvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rĂždvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne Ăžkologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske hĂžyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

VingÄrden Milestii Mici i Moldova huser verdens stÞrste vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har sÞkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det sÄ mange flasker til overs fra 1986-Ärgangen?

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her