Kjapp kveldskos

Slik forvandler du den nøytrale sjampinjongen til en smaksrik kveldsrett. Og det er gjort på et øyeblikk. Da trenger du bare litt salat og noe godt i glasset, så er kveldskosen garantert.
Aase E. Jacobsen
25 Februar 2005 - 15:00

Selv om spesialbutikkene frister med de lekreste sopper, er det sjampinjong, aroma- eller østerssopp de fleste putter i handlekurven. Det er både et spørsmål om tilgjengelighet og om pris. Men sku ikke soppen på hatten, for selv en blekeste sjampinjong blir en smaksopplevelse bare den får litt drahjelp av andre gode ingredienser. Så godt blir det at du trenger kun litt frisk salat, brød og et glass vin ved siden av for at opplevelsen blir fullkommen.

Spanske takter
For når matingrediensene er så budsjettvennlige, har du råd til litt vin selv om anledningen bare er et vennebesøk midt i uka. Denne måten å tilberede sopp på er veldig spansk, så da er det naturlig å søke etter vinfølge i de traktene. Cuvée Christer Berens Jumilla 2002 (45757) kommer fra et lite og ikke så veldig kjent område omtrent midt mellom Madrid og Malaga, i det uendelige flate slettelandskapet som er så typisk for den iberiske halvøy. Og hvor det er drepende varmt om sommeren på dagtid og relativt kjølig om natten hvilket forhindrer at druene blir kokte.

Slik sikres også en god friskhet i den endelige vinen. Som i denne som er mikset av nordmannen Christer Berens, i serien som bærer hans navn. Produsent er Finca Luzón som er en relativt nystartet operasjon styrt av tre familier med lange røtter i den lokale vinmakertradisjon. Men deres viner er topp moderne. Som Cuvée Christer Berens Jumilla 2000. Duften er innbydende med røde og mørke bær, særlig kirsebær, samt jordsmonn og fatkrydder. Smaken er saftig, ikke veldig kompleks men det er nok av den til vårt formål og særlig tatt prisen i betraktning. Det saftige og gode bærpreget matcher soppretten veldig godt. Super vin til så vel småretter og som kosevin men også til ikke for kraftige kjøttretter.

Litt opp i pris og ørlite mer kompleksitet er det i en annen spanjol, nemlig riojavinen Viña Herminia Crianza 2001 (13149) som er å få i mange polutsalg. Her er det mer av det typisk spanske, altså lær, tobakk og fatkrydder i tillegg til friskt bærpreg. Smaken er bløt saftig og leskende. Deilig både til soppen og alene.

Venninnevin
Vil du ha enda mer av alt, er en annen riojavin, Marqués de Vitoria Crianza 2010 (7041), løsningen. Duften er flott med modne røde bær, plommer, fatkrydder og lær. Smaken er veldig saftig, deilig og fyldig, fine tanniner og god ettersmak av fatkrydder som sitter lenge. Denne vinen har en storebror som er ren nytelse, nemlig Marqués de Vitoria Reserva 2007 (13003), men den krever nok mer raffinement i matveien (selv om den går helt fint i denne sammenhengen også), for eksempel når du har lammefilet gjerne med soppsaus på menyen.

Men hvis du ikke er noe glad i spanske viner, finnes det absolutt alternativer. Et er en boksevin, som sørfranske Cuvée Chantal (45744), som er typisk for sin opprinnelse med parfymert duft av bjørnebær og solbær samt noe jordsmonn. Smaken er saftig med bra fylde og bløte tanniner, og god sødmefylt ettersmak som sitter en stund. Veldig behagelig både å drikke alene og til soppretten, og veldig lett å like for mange. Garantert suksess hvis det er vennineflokken som er samlet rundt soppgryta.

Norditalienske Vajra Langhe Rosso 2012 (31236) fra kvalitetsprodusenten Vajra er alternativet for deg som liker mer syrefriskhet. Den rimeligste vinen på polet fra Piemonte som normalt er et høyprisområde. Det er nok fordi den er laget av de rimeligste druene nemlig dolcetto, barbera og freisa, og muligens fra yngre vinstokker. Så vel duft som smak er veldig tiltalende med de typiske lett parfymerte tonene, samt sødmefylte bærtoner som friskes opp av gode syrer samt fine tanniner. Perfekt til denne type mat men også til lyst kjøtt og pasta.

Sopp med mye smak

Sopp med mye smak

Fremgangsmåte

Fres sjalottløk og deretter hvitløk i den varme oljen. Ha i skinkebitene og fres litt til. Tilsett soppen og la den steke mens du rører med jevne mellomrom ved middels varme. Tilsett persille og bland godt. Når soppen er blitt myk, men ikke tørr, det tar 10-15 minutter, smaker du til med salt og pepper.

Pris pr porsjon: 15-20 kroner.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grillet og stekt sopp

Fremgangsmåte

Grill soppen på hver side til den blir myk. I mellomtiden freses sjalottløk og deretter hvitløk i olje i en panne. Ha i skinkebitene og fres litt til. Tilsett persille og bland godt. Når soppen er ferdiggrillet, har du den oppi pannen og lar den trekke noen minutter ved svak varme. Smak til med salt og pepper.

Begge disse variantene som for øvrig fungerer like godt til de foreslåtte vinene, egner seg som sentrum på et koldtbord med grønn salat og godt brød og eventuelt også skinke, spekemat og ost.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her