Drikke
Knallkjøp fra Puglia

Knallkjøp fra Puglia

Det er utvilsomt druen negroamaro som gir den mest autentiske smaken av Puglia.
Aase E. Jacobsen
26 November 2013 - 13:50

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lengre ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Tenute Rubino Negroamaro 2012 (8992)er en deilig vin med flott druepreg, med plommer og svisker, men langt fra kokt i stilen. Frukten er yppig og innsmigrende. En kandidat for høstlig vinkos eller gryteretter.

Parfymert og sødmefylt

Dens storebror, Tenute Rubino Jaddico Brindisi 2010 (47707), har mer av alt med parfymert og saftig sviske- og plommefrukt , stor bløthet, men også god fasthet. Topp vin til så vel vilt som ost- og peiskos.

Les mer om Salento

Druene kommer fra en enkeltvinmark, Jaddico, som ligger ved Brindisi på Salento-halvøya, selve hælen i «den italienske støvelen». Vingården ligger noen kilometer fra Adriaterkysten og nærheten til havet setter sitt preg på vinene.

Mørk og myk

Negroamaro er for meg selve smaken av Puglia. Mens ordet amaro betyr bitter på italiensk, er det ikke det som betegner denne druen. Betydningen kommer fra gammelgresk maru som betyr svart. Det gjør også ordet negro, og mørke myke sødmefulle toner er selve essensen av denne druen, i tillegg til god saftighet.

Les mer om negroamaro

I Jaddico har negroamaro fått selskap av både malvasia nera og montepulciano som er en veldig typisk blanding i Salento. Den har dessuten fått en runde på åtte måneder i eikefat, hvilket bidrar til den økte strukturen.

Nærmest utdødd

Fra samme vinmark kommer produsenten Tenute Rubinos kanskje hotteste vin, Torre Testa, laget av den nærmest utdødde druesorten susumaniello. En druetype som Rubino nå er omtrent alene om å dyrke på kommersiell basis. Denne vinen som fikk Tre Bicchieri av Gambero Rosso i 2014-guiden, er dessverre ikke tilgjengelig i Norge.

Også primitivo

Men Rubino-familien jobber også med primitivodruen som har bidratt  mye til Puglias kommersielle suksess det siste drøye tiåret. Den «enkleste» utgaven, Tenute Rubino Primitivo 2012 (8985), er på samme måte som negroamaro-en, en svært så innsmigrende vin. Tenute Rubino Punta Aquila Primitivo 2010 (8989) er også en god og fyldig vin, men litt merkbar alkohol.

Les mer om primitivo

Så har Rubino-familien mye druer å velge mellom, i alt 200 hektar. Hemmeligheten ligger i at streng utbyttekontroll gir økt kvalitet.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her