Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Drikke
Knallkjøp fra Puglia

Knallkjøp fra Puglia

Det er utvilsomt druen negroamaro som gir den mest autentiske smaken av Puglia.
Aase E. Jacobsen
26 November 2013 - 14:50

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lengre ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Tenute Rubino Negroamaro 2012 (8992)er en deilig vin med flott druepreg, med plommer og svisker, men langt fra kokt i stilen. Frukten er yppig og innsmigrende. En kandidat for høstlig vinkos eller gryteretter.

Parfymert og sødmefylt

Dens storebror, Tenute Rubino Jaddico Brindisi 2010 (47707), har mer av alt med parfymert og saftig sviske- og plommefrukt , stor bløthet, men også god fasthet. Topp vin til så vel vilt som ost- og peiskos.

Les mer om Salento

Druene kommer fra en enkeltvinmark, Jaddico, som ligger ved Brindisi på Salento-halvøya, selve hælen i «den italienske støvelen». Vingården ligger noen kilometer fra Adriaterkysten og nærheten til havet setter sitt preg på vinene.

Mørk og myk

Negroamaro er for meg selve smaken av Puglia. Mens ordet amaro betyr bitter på italiensk, er det ikke det som betegner denne druen. Betydningen kommer fra gammelgresk maru som betyr svart. Det gjør også ordet negro, og mørke myke sødmefulle toner er selve essensen av denne druen, i tillegg til god saftighet.

Les mer om negroamaro

I Jaddico har negroamaro fått selskap av både malvasia nera og montepulciano som er en veldig typisk blanding i Salento. Den har dessuten fått en runde på åtte måneder i eikefat, hvilket bidrar til den økte strukturen.

Nærmest utdødd

Fra samme vinmark kommer produsenten Tenute Rubinos kanskje hotteste vin, Torre Testa, laget av den nærmest utdødde druesorten susumaniello. En druetype som Rubino nå er omtrent alene om å dyrke på kommersiell basis. Denne vinen som fikk Tre Bicchieri av Gambero Rosso i 2014-guiden, er dessverre ikke tilgjengelig i Norge.

Også primitivo

Men Rubino-familien jobber også med primitivodruen som har bidratt  mye til Puglias kommersielle suksess det siste drøye tiåret. Den «enkleste» utgaven, Tenute Rubino Primitivo 2012 (8985), er på samme måte som negroamaro-en, en svært så innsmigrende vin. Tenute Rubino Punta Aquila Primitivo 2010 (8989) er også en god og fyldig vin, men litt merkbar alkohol.

Les mer om primitivo

Så har Rubino-familien mye druer å velge mellom, i alt 200 hektar. Hemmeligheten ligger i at streng utbyttekontroll gir økt kvalitet.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her. Noen riktig strålende rieslinger finner du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Irish for den som ikke liker whisky
Ukens drink
Galliano Hot Shot

Irish for den som ikke liker whisky

En vaniljeduftende likør gjør denne kaffedrinken ekstra innsmigrende. Vil du ha ekstra trøkk, velger du espresso i stedet for vanlig kaffe.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lett får du suksess
Ukens kake
Enkel suksessterte

Så lett får du suksess

En sprø og veldig lettlaget utgave av denne kakefavoritten for mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her