Drikke
Knallkjøp fra Puglia

Knallkjøp fra Puglia

Det er utvilsomt druen negroamaro som gir den mest autentiske smaken av Puglia.
Aase E. Jacobsen
26 November 2013 - 14:50

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lengre ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Tenute Rubino Negroamaro 2012 (8992)er en deilig vin med flott druepreg, med plommer og svisker, men langt fra kokt i stilen. Frukten er yppig og innsmigrende. En kandidat for høstlig vinkos eller gryteretter.

Parfymert og sødmefylt

Dens storebror, Tenute Rubino Jaddico Brindisi 2010 (47707), har mer av alt med parfymert og saftig sviske- og plommefrukt , stor bløthet, men også god fasthet. Topp vin til så vel vilt som ost- og peiskos.

Les mer om Salento

Druene kommer fra en enkeltvinmark, Jaddico, som ligger ved Brindisi på Salento-halvøya, selve hælen i «den italienske støvelen». Vingården ligger noen kilometer fra Adriaterkysten og nærheten til havet setter sitt preg på vinene.

Mørk og myk

Negroamaro er for meg selve smaken av Puglia. Mens ordet amaro betyr bitter på italiensk, er det ikke det som betegner denne druen. Betydningen kommer fra gammelgresk maru som betyr svart. Det gjør også ordet negro, og mørke myke sødmefulle toner er selve essensen av denne druen, i tillegg til god saftighet.

Les mer om negroamaro

I Jaddico har negroamaro fått selskap av både malvasia nera og montepulciano som er en veldig typisk blanding i Salento. Den har dessuten fått en runde på åtte måneder i eikefat, hvilket bidrar til den økte strukturen.

Nærmest utdødd

Fra samme vinmark kommer produsenten Tenute Rubinos kanskje hotteste vin, Torre Testa, laget av den nærmest utdødde druesorten susumaniello. En druetype som Rubino nå er omtrent alene om å dyrke på kommersiell basis. Denne vinen som fikk Tre Bicchieri av Gambero Rosso i 2014-guiden, er dessverre ikke tilgjengelig i Norge.

Også primitivo

Men Rubino-familien jobber også med primitivodruen som har bidratt  mye til Puglias kommersielle suksess det siste drøye tiåret. Den «enkleste» utgaven, Tenute Rubino Primitivo 2012 (8985), er på samme måte som negroamaro-en, en svært så innsmigrende vin. Tenute Rubino Punta Aquila Primitivo 2010 (8989) er også en god og fyldig vin, men litt merkbar alkohol.

Les mer om primitivo

Så har Rubino-familien mye druer å velge mellom, i alt 200 hektar. Hemmeligheten ligger i at streng utbyttekontroll gir økt kvalitet.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her