Drikke
Knallkjøp fra Puglia

Knallkjøp fra Puglia

Det er utvilsomt druen negroamaro som gir den mest autentiske smaken av Puglia.
Aase E. Jacobsen
26 November 2013 - 14:50

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lengre ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Tenute Rubino Negroamaro 2012 (8992)er en deilig vin med flott druepreg, med plommer og svisker, men langt fra kokt i stilen. Frukten er yppig og innsmigrende. En kandidat for høstlig vinkos eller gryteretter.

Parfymert og sødmefylt

Dens storebror, Tenute Rubino Jaddico Brindisi 2010 (47707), har mer av alt med parfymert og saftig sviske- og plommefrukt , stor bløthet, men også god fasthet. Topp vin til så vel vilt som ost- og peiskos.

Les mer om Salento

Druene kommer fra en enkeltvinmark, Jaddico, som ligger ved Brindisi på Salento-halvøya, selve hælen i «den italienske støvelen». Vingården ligger noen kilometer fra Adriaterkysten og nærheten til havet setter sitt preg på vinene.

Mørk og myk

Negroamaro er for meg selve smaken av Puglia. Mens ordet amaro betyr bitter på italiensk, er det ikke det som betegner denne druen. Betydningen kommer fra gammelgresk maru som betyr svart. Det gjør også ordet negro, og mørke myke sødmefulle toner er selve essensen av denne druen, i tillegg til god saftighet.

Les mer om negroamaro

I Jaddico har negroamaro fått selskap av både malvasia nera og montepulciano som er en veldig typisk blanding i Salento. Den har dessuten fått en runde på åtte måneder i eikefat, hvilket bidrar til den økte strukturen.

Nærmest utdødd

Fra samme vinmark kommer produsenten Tenute Rubinos kanskje hotteste vin, Torre Testa, laget av den nærmest utdødde druesorten susumaniello. En druetype som Rubino nå er omtrent alene om å dyrke på kommersiell basis. Denne vinen som fikk Tre Bicchieri av Gambero Rosso i 2014-guiden, er dessverre ikke tilgjengelig i Norge.

Også primitivo

Men Rubino-familien jobber også med primitivodruen som har bidratt  mye til Puglias kommersielle suksess det siste drøye tiåret. Den «enkleste» utgaven, Tenute Rubino Primitivo 2012 (8985), er på samme måte som negroamaro-en, en svært så innsmigrende vin. Tenute Rubino Punta Aquila Primitivo 2010 (8989) er også en god og fyldig vin, men litt merkbar alkohol.

Les mer om primitivo

Så har Rubino-familien mye druer å velge mellom, i alt 200 hektar. Hemmeligheten ligger i at streng utbyttekontroll gir økt kvalitet.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Grillspyd med mørt lammekjøtt og saftig pære smaker veldig godt
Dagens rett

Grillspyd med mørt lammekjøtt og saftig pære smaker veldig godt

Vi regner med at grillen er klargjort som våren og dermed for dagens oppgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Den perfekte mai-rett som kan testes ut allerede nå
Dagens rett

Den perfekte mai-rett som kan testes ut allerede nå

Grillet gravlaks med potetsalat bare ber om at grillen fyres opp. Ansjosdressing setter en ekstra spiss på kombinasjonen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset
+
Mat og vin i kombinasjon

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset

Når saftig and og vin fra Argentina møtes i harmoni, får også du en gyllen mulighet til å skinne som vertskap.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Du kan fint lage en drink med to ingredienser. Denne gir maks uttelling
Ukens drink
Forsiden akkurat nå
Grillspyd med mørt lammekjøtt og saftig pære smaker veldig godt
Dagens rett

Grillspyd med mørt lammekjøtt og saftig pære smaker veldig godt

Vi regner med at grillen er klargjort som våren og dermed for dagens oppgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Den perfekte mai-rett som kan testes ut allerede nå
Dagens rett

Den perfekte mai-rett som kan testes ut allerede nå

Grillet gravlaks med potetsalat bare ber om at grillen fyres opp. Ansjosdressing setter en ekstra spiss på kombinasjonen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Chardonnaychampagne setter en ekstra spiss på festen – denne er også et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Chardonnaychampagne setter en ekstra spiss på festen – denne er også et veldig godt kjøp

En favoritt i kategorien chardonnaychampagne som også byr på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris
+
Ukens vin

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris

Den kombinerer lys rød frukt med stor saftighet og moderat alkohol. Vin som fint kan nytes utendørs og lett avkjølt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Autentiske smaker: Mat og vin fra Italias skjulte perle
Matkurs og vinkurs
Winedinner 11. juni i Oslo

Autentiske smaker: Mat og vin fra Italias skjulte perle

Smak 5 viner fra Friuli-Venezia Giuli – et vinområde som fortjener langt mer oppmerksomhet. Smak et bredt spekter av druetyper til 4 smakfulle retter fra en av Oslos mest autentiske italienske restauranter, Vineria Ventidue.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset
+
Mat og vin i kombinasjon

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset

Når saftig and og vin fra Argentina møtes i harmoni, får også du en gyllen mulighet til å skinne som vertskap.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her