Krydret påskekos

Enten du velger å tyne det siste ut av vinteren til fjells eller du skal nyte våren hjemme i påsken, er en fondue en usedvanlig god løsning på påskekosen. Skulle det dukke opp uventede gjester, er det bare å skape mer plass rundt bordet, for maten lages under måltidets gang.

Fondue har litt dårlig rykte på grunn av at mange forbinder retten med fonduegryten som støvet ned på toppen av skapet i barndommens kjøkken. Siden den aldri var i bruk, kunne det da heller ikke være noe godt, tenkte du kanskje. Men faktum er nok at den ble hentet ned når foreldrene dine hadde gode venner på besøk. Med andre ord ikke noe for datidens familiemiddager. Og med den utrolige matstøyen det er i alle mediekanaler har slike 70-talls hits nærmest druknet for godt. Spredte gjenopplivningsforsøk som en og annen kokebok har imidlertid ikke gjenskapt interessen fra den gang.

Derfor gjøres nok et forsøk på å introdusere fondue som den perfekte påskekos for hele familien. For er det noe både små og store liker, så er det saftig kjøtt med dipsauser. I tillegg  er den lett og lage. Får barna være med på prosessen, smaker maten dessuten ekstra godt.

Dropp brusen
Om du henter fram barndomshjemmets fonduegryte, leter på bruktbutikker eller loppemarkeder eller investerer i en ny sprek en av statusmerker som Le Creuset, er opp til deg. Så lenge vi satser på en fondue hvor kjøttet skal koke i en kraftig buljong, er kravet at varmen fordeles jevnt og raskt til hele væsken og at ikke gryta er for stor i forhold til flammen. Derfor er det viktig at gryta ikke er mer enn halvfull, men det må være nok kokebuljong til at det dekker fonduespydene.

Selvsagt hører godt drikke til en så smaksrik fondue. Til barna bør du legge litt ekstra energi i drikken utover å åpne en brusflaske (som ikke er noe godt valg til maten). Tropisk juice enten det er fersken, mango eller enda mer eksotisk som guava, blandet med vann med kullsyre i forholdet  4:1 er en svært godt match til den fyldige kryddersmaken i dipene og den søt-salte smaken fra kokingen.

Boks til nød
De voksne vil helst ha øl eller vin. For de ølfrelste er et mørkt øl tingen, som Frydenlund Bayer som har nok sødme til å møte krydderene og fin bitterhet som renser godt opp. Guinness er et annet godt om ikke enda bedre valg for den som liker den store fylden og sødmen i dette ølet.

Litt Guinness-aktig gjennom sitt bløte runde bærpreg er argentineren Argento Malbec 2014 (46101) som for øvrig er et usedvanlig godt kjøp. Flasken i seg selv antyder en langt dyrere vin, men du leser riktig, den koster under 80 kroner og blåser dermed en hver boksvin av banen. For til fonduen er den utmerket. Hvis du likevel insisterer på boks, kan Robert Vic Rabbit Red Selection 2012 (45840) brukes, til nød.

Men ønsker du mer kompleksitet i vinen og en større smaksopplevelse er det utrolig mange muligheter. Kravet til vinen er at den skal være fyldig og sødmefylt i bærpreget, ha fine syrer og bløte tanniner. Denne fonduevarianten er faktisk laget for én spesiell vin, nemlig Masi Grandarella 2001 (41363) som er en nyskaping fra velkjente Masi. Vinen er laget av delvis tørkete druer, en prosess som øker konsentrasjonen av smak, sukker og syre i mosten, og resultatet blir derfor en mektig vin med mye sødme og god friskhet. Alkoholnivået er også svært høyt, hele 15,4 prosent, så du skal ikke drikke deg utørst på denne vinen. Men morsom er den, selv om den koster.

Masi har imidlertid et annet alternativ som er velkjente Masi Campofiorin 2010 (3339) . Den er ikke på langt nær så kraftig som sin slektning men likevel med nok sødme og fylde til å møte krydderet i maten.

En annen og mindre kjent men svært spennende italiener er Rubrato Aglianico 2010 (33113) fra Feudi di San Gregorio som tilhører teten blant Italias vinprodusenter. Den er laget av en drue som kun trives i det vulkanske jordsmonnet i fylkene Campania (Vesuv) og Basilicata (Vulture) i Sør-Italia. En tøff drue som i Rubrato har fått piedirosso og primitivo som letter opp inntrykket og gjør vinen saftig og myk. Men fortsatt med nok av krefter til å følge fonduen og tilbehøret. En aldri så liten favoritt.

Fra lenger sør i Italia, nærmere bestemt Puglia, kommer Santera Primitivo di Manduria 2004 (13757) . Den er laget av en av områdets hoveddruer, primitivo, og bærer tydelig preg av å komme fra et varmt klima. For her er masser av søte syltete røde og mørke bær samt krydder som i kombinasjon med fine syrer gjør den til en godt partner til fonduen.

Liker du viner med mer krydder fra fatet, i form av vanilje, nellik og eukalyptus, er australske Peter Lehmann Barossa Shiraz 2011 (31755) et meget godt valg. Denne produsenten holder til i Barossa som gir de største shirazvinene på grunn av sitt varme klima med mye smak i retning søte mørke skogsbær, mokka og sjokolade. Og midt i blinken til fonduen.

Lær mer om fondue
Cappelens Fondue (ISBN 82 02 19626 4) som kom ut for tre år siden, er for øvrig verdt å ha i kokebokhylla og studere for de som får lyst til å prøve seg på de mange andre typene av fondue hvor du bruker ost eller olje til å koke i. Eller de deilige dessertfonduene, særlig de med sjokolade. Når du først får smaken på fondue, kommer gryta til få en ny vår. Selve ordet fondue betyr smeltet og viser til tradisjonene i alpeområdene i Frankrike, Sveits og Nord-Italia hvor osterester smeltes i vin i en gryte og gir en smaksrik saus som tørre brødbiter dyppes oppi. Disse områdenes svar på sild og poteter med andre ord, og nok et bevis på at husmannskost kan bli festmat.

Kjøttfondue med asiatisk touch

Fremgangsmåte

Buljong:
Rens og skjær paprikaen i terninger. Rens og finkutt ingefæren. Finhakk hvitløk. Bland alt i en kasserolle og la koke i 10-15 minutter. Sil og hell tilbake i kjelen. Kok opp og hell buljongen i fonduegryten som holdes varm av en brenner.
Til steking:
Beregn 200 g kjøtt av typen mørbradbiff eller ytrefilet pr person.

Skjær kjøttet i terninger på ca 2x2 cm og grønnsakene i passe porsjonsbiter. Tre kjøtt og grønnsaker på spydene, ikke for mye, kun en kjøtt- og en grønnsaksbit, og la koke i ca 2-3 minutter, litt avhengig av hvor gjennomkokt du vil at kjøttet og grønnsakene skal være. Dypp i dipene og spis sammen med godt brød og/eller sprø snacks som rekechips eller andre typer.

Safrandip:
Ha safrantrådene i kokende vann og la stå i 10 minutter. Bland med de øvrige ingrediensene og rør til en luftig saus. Eventuelt kan du bruke en blender for at hvitløken skal bli jevnt fordelt.
Kardemomme- og kaneldip:
Bland alle ingrediensene og rør til en luftig saus. Eventuelt kan du bruke en blender for at krydderet skal bli jevnt fordelt.

Pris pr porsjon ca kr 60-65.

Sendt inn av

Foto: Ragge Strand

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Oppdatert artikkel fra 11. april 2003.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen