Drikke
Kultviner til knallpriser

Kultviner til knallpriser

Jean Foillard er for de overbeviste en levende legende, men fortjener oppmerksomhet også utenfor menigheten. Dette er gode kjøp.
Aase E. Jacobsen
29 April 2015 - 14:55

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Beaujolais er nok til at mange rynker på nesen, i hvert fall når det er snakk om viner til to hundre kroner eller mer.

Men dette området som jo er en del av Burgund, har så mange kvaliteter, også når det kommer til viner for kjelleren, at du absolutt bør gi vinene herfra fornyet tillit.

Vanvittig gode kjøp

Kombinasjonen er druen gamay og de 10 cru-ene i Beaujolais gir fortsatt vanvittig gode kjøp, og veldig gode alternativer nå som burgundprisene har løpt løpsk.

Dette er de 10 cru-ene i Beaujolais

Beaujolais er dessuten nært knyttet til naturvinbevegelsen, som er nok en rød klut for mange.

Derfor er mange kritiske til naturviner

Men før du klikker deg videre bør du gi Jean Foillards viner fra Morgon en sjanse. Han tilhører denne omdiskuterte bevegelsen som har sine røtter i beaujolaislegenden Jules Chauvet og hans naturvinfilosofi.

Dette er Jules Chauvet og hans ideer

Det betyr at svoveltilsetting utover det som allerede finnes i vinen fra naturens side, ikke er tillatt.

Vinene gjæres uten andre gjærsopper som finnes på drueskallene, og for at dette skal lykkes må druene dyrkes uten hjelpemidler i vinmarken.

Fabelaktig årgang

Slik jobber Foillard og stadig flere andre i Beaujolais. Det er rene vekkelsesstemningen i områdets vinmarker og kjellere, og det lover godt for vinene som kommer derfra. Men Foillard var blant de første og han lager fortsatt overbevisende viner.

Denne produsenten lager også super beaujolais

Hans toppvin, Morgon 3,14, lages bare i de beste årgangene, som 2010 (nå utsolgt) og 2013 som først lanseres om halvannet år. Men tre av hans andre supre Morgon-viner er å få i denne lagringsdyktige årgangen, så derfor er det et godt tidspunkt å teste ham ut på.

Slik var 2013-årgangen da den var helt fersk

Jean Foillard Morgon Corcelette 2013 (3136) er elegant og slank med uttalt mineralkarakter. En svært lovende vin som er nydelig allerede nå.

Foillard Morgon Côte du Py 2013 (51176) er mer kjøttfull og sødmefylt i frukten, men tåler mer smak i maten. En vin som vil ha godt av et opphold i vinkjelleren.

Forskjellen på de to er stor og er knyttet til vinmarken druene kommer fra. Corcelette har svært gamle vinstokker (80 år) som vokser i et jordsmonn med sandstein, det gir en mer delikat stil på vinen. Côte de Py regnes som det beste fra Morgon og takket være skifer- og granittjordsmonnet får vinene mye kraft og fylde. Det er fra samme forhold Foillard henter druer til sin 3,14, bare at vinstokkene for denne er 100 år gamle.

Også hans «vanlige» Foillard Morgon 2013 (51175) er en flott vin på den saftige og friske siden. Like god til kraftige retter med torsk som til lyst kjøtt.  

Ikke helt som andre viner

Foillard har også en parsell i Fleurie, et av de andre cru-ene i Beaujolais. Foillard Fleurie 2011 (12026) står ikke på noen måte tilbake for Morgon-ene. Men er tvert om en kraftpakke med veldig god frukt og fasthet.

Slik var 2011-årgangen i Beaujolais

Så en liten «advarsel»: Naturviner smaker nesten aldri identisk fra flaske til flaske og dag til dag. Jeg har registrert at de «reagerer» mer på den biodynamiske kalenderen med sine frukt-, blomster-, blad- og rotdager, enn konvensjonelt framstilte viner. Det kan være innbilning, siden jeg ikke har kommet over noen form for forskning som dokumenterer dette. Men uansett er naturviner mer levende, en ting er at de er mer forførende på fruktdager enn rotdager hvor de jordlige tonene blir mer framtredende, men de forandrer seg om du lar dem stå i glasset en stund, bruker karaffel (som er å anbefale også med tanke på bunnfall – disse vinene er ufiltrerte) eller lar det være noe igjen i flasken til en senere dag i uka. Akkurat dette siste punktet er en type stresstest jeg ofte bruker på viner for å se hvor mye lufteksponering de tåler før de «dør».

Naturvinpreg?

Det jeg noe upresist omtaler som «naturvinpreg» er en kombinasjon av stall/fjøs (fra gjæringen med naturgjær), litt grønt samt en svakt oksidert tone, som er et resultat av at det ikke tilsettes svovel. I enkelte viner kan det være veldig intenst, og lufting hjelper ikke så mye, de oppleves mer møkkete enn friske og da er det gått for langt – etter min mening. Men generelt har jeg bare gode erfaringer med Foillards viner som virker veldig stabile. Noe som er godt å vite med tanke på framtidig nytelse. 

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag
Dagens rett
Hønsesalat med krabbe og lakserogn

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag

Og da snakker vi ikke om høy begerføring og flerstemt sang, men derimot om en ekstra god vri på russisk salat som skal stamme fra Moskva.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du  drinkklassikeren Tequila Sunrise
Ukens drink
Tequila Sunrise

Slik lager du drinkklassikeren Tequila Sunrise

Denne drinken er en like perfekt avslutning på sommernatten i dag som på 70- og 80-tallet da den hadde sin storhetstid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sommerens friskeste forfriskning som også er kremet og myk
Ukens kake
Sitroniskrem med vin

Sommerens friskeste forfriskning som også er kremet og myk

Vi snakker om hjemmelaget iskrem med smak av sitron og hvitvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag
Dagens rett
Hønsesalat med krabbe og lakserogn

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag

Og da snakker vi ikke om høy begerføring og flerstemt sang, men derimot om en ekstra god vri på russisk salat som skal stamme fra Moskva.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken
Ukens drink
Calcutta Cup drinkoppskrift med Guinness

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken

Det er tonicen som frisker opp og endrer den klassiske Guinness/stout-smaken. Derfor kan du unne deg en god slurk til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er en grunn til at tyskere er ville etter denne retten
Dagens rett
Rollmops

Det er en grunn til at tyskere er ville etter denne retten

Det er ikke bare for at den smaker godt med en snaps, men også for at denne måten å tilberede sild på får ut den beste smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene
Dagens rett
Iransk yoghurtsalat stil grillspydene

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene

Yoghurtsalat er en sommerfavoritt som skapt for ethvert grillmåltid, og så kjapp å lage at retten også midt i ferien. Prøv den også som dip til chipsen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du  drinkklassikeren Tequila Sunrise
Ukens drink
Tequila Sunrise

Slik lager du drinkklassikeren Tequila Sunrise

Denne drinken er en like perfekt avslutning på sommernatten i dag som på 70- og 80-tallet da den hadde sin storhetstid.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her