Mat
La kyllingen bade i rødvin. Bedre blir den ikke
Foto: (StephanieFrey)

La kyllingen bade i rødvin. Bedre blir den ikke

Coq au vin er en klassiker som smaker like godt hver gang. Og siden det er vin i maten, kommer du ikke utenom å servere et glass god rødvin til denne retten. Dessuten en middag du kan tilberede litt uavhengig av årstiden og om det er helg eller hverdag.
Aase E. Jacobsen
23 Oktober 2016 - 14:30

På seksti- og til dels søttitallet var coq au vin - kylling i rødvin - noe av det mest raffinerte som kunne serveres. For det første var kylling ingen dagligdags råvare, det var høns det gikk i hvis fjærkre sto på menyen. For det andre var det å bruke vin i maten bare forbundet med virkelig høytid. I dag er alt annerledes. Kylling er så hverdagslig som det kan bli. Og vinskvetter er lett tilgjengelig siden de fleste har en eller annen vinboks i huset, og det føles ikke råflott å bruke litt av den i maten.

Fet og god

Opprinnelsen til denne retten er vinproduserende områder i Frankrike. Eksakt hvor den oppstod er ikke godt å si for de fleste regioner har sin variant. Også der hvor de hovedsakelig lager hvitvin. Men den forbindes oftest med Burgund. Coq au chambertin, for eksempel, er en luksus som få vil spandere på seg. Og da på grunn av at en flaske (Gevrey-)Chambertin av enkleste sort koster 300 kroner. Fortvil ikke, det er fullt mulig å lage coq au vin med annen rødvin. Helt optimalt blir hvis du bruker samme vinen i retten som den du serverer til.

Men kylling er heller ikke bare kylling. Til denne retten nytter det ikke med en anorektiker på 800 gram. En skikkelig stor og fet en med dobbelt vekt derimot gjør susen. Og det er heldigvis denne type kylling som selges hel (fra Prior Gourmet, Holte eller Stange) i butikken. Hvis du synes det er masete å dele opp en kylling i åtte deler, kan du kjøpe lår av samme store kylling. Den største utfordringen med denne retten er løken. Å skrelle 20 sjalottløk krever at du utstyrer deg med svømmebriller, det gjør i alle fall operasjonen mer behagelig.

Fordelen med gryter er at de lager seg selv når alle ingrediensene endelig er kommet opp i gryta.  Tilbehøret til en slik gryte er veldig enkelt, kokte poteter eller ris samt litt brød. Hvis du vil ha litt forfriskende grønt er dampete sukkererter, grønne erter eller aspargesbønner fint til.

Trenger fett

Som sagt er Burgund et klassisk følge til denne retten. Årsaken er lett å forklare. En relativt fet kyllingrett trenger syrer, god frukt i retning røde bær og bløte finkalibrerte tanniner. Og sødmen fra løken ber også om litt sødme i vinen. Som i den rimelige  burgunderen Nuiton-Beaunoy Les Cave des Hautes-Côtes La Dalignière Hautes-Côtes de Beaune 2012. Det fine preget av røde bær i kombinasjon med gode friskhet og bløte tanniner, fungerer veldig godt sammen med kyllinggryta.

En tanke spenstigere og friskere med noe mer  tanniner er italieneren Prod. del Barbaresco Langhe Nebbiolo 2012 som er et rimelig alternativ til barbaresco. Nebbiolo kjennetegnes av deilig kirsebærpreg, blomster, ofte i form av fiol, skogbunn og krydder, gode syrer og tanniner. Det har denne vinen akkurat nok av til å matche maten perfekt.

Portugisiske Luis Pato Colheita Seleccionada 2012  er heller ingen kosevin, til det er den for krevende, men sammen med maten blir den innsmigrende og deilig. Den trenger litt fett å bryne seg på.

Hvis du synes syrene blir for tøffe, er Pieropan Ruberan Valpolicella Classico Superiore 2013 noe bløtere, men med nok trøkk til å møte maten.  

 

Klassisk coq au vin

Klassisk coq au vin

Fremgangsmåte

  1. Skrell løken og del hver løk i to. Børst soppen og del hver i to.
  2. Del kyllingen i 8 serveringsstykker. Brun dem i varm steikepanne. Kvern litt salt og pepper over og legg kyllingstykkene oppi en stor gryte sammen med rødvin, hvitløk, laurbær, timian og tomatpuré. Tilsett vann/kraft.
  3. Skru på platen og kok opp. Skru ned varmen og la retten småkoke i minst 30-40 minutter under lokk.
  4. Skjær opp flesket og stek det i pannen. Legg fleskebitene deretter på et kjøkkenpapir for at overflødig fett skal suges opp. Legg dem så i gryta. Skyll steikepannen godt og varm opp litt olje.
  5. Fres løk og sopp i pannen. Kvern over litt salt og pepper og ha løk- og soppblandingen oppi gryta.
  6. Lag jevning ved å røre smør og maizena jevnt. Når kjøttet er mørt, tas noe av kraften opp og jevningen piskes inn. Hell dette tilbake i gryta og kok opp.
  7. La trekke noen minutter til før du serverer den med kokte poteter, ris eller brød samt eventuelt dampete sukkererter, grønne erter eller aspargesbønner.

Flere oppskrifter med coq au vin

De beste oppskriftene med kylling finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her