Drikke
La baroloen få en pause. Prøv denne i stedet

La baroloen få en pause. Prøv denne i stedet

Sagrantino fra Montefalco er en av Italias skjulte vinskatter. Et funn for kjelleren og det til svært gunstig pris.
Aase E. Jacobsen
19 Mars 2015 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Scacciadiavoli Montefalco Sagrantino 2008 (17394)er høyoktanvin, men bærer på samme måte som baroloer, sine 15 alkoholprosenter med strak rygg. Det skyldes nettopp en solid ryggrad i form av syrer og tanniner. Men i motsetning til tidligere tiders sagrantinoer, er den med en kombinasjon av tradisjonelle og moderne vinframstillingsmetoder tilgjengelig allerede i sin pureste barndom.

Tørr eller søt

Slik vin, også denne, har godt av å helles i en karaffel en times tid før den nytes. Stilmessig passer en sagrantino perfekt inn i en meny med kraftige retter med rødt kjøtt, gjerne vilt. Den vil ha både fett og mye smak å bryne seg på.

Her kan du lete etter matfølge

Urte- og lakrispreget sammen med den mørke frukten er druens særpreg. Dette gjenfinnes i den søte utgaven, Scacciadiavoli Montefalco Sagrantino Passito 2007 (18840), som er skikkelig kul søtvin med balansert sødme og intens syre ved siden av tydelig tanninbitt.

Etter messen

Kan det være godt, tenker du kanskje? Og ja, det er det når den serveres til fete oster eller en mektig sjokoladekake. Eller slik tradisjonen er i Montefalco by. Her nytes den nemlig sammen med cantucci (mandelkjeks) som dyppes oppi glasset, etter messen på søndag eller etter kaffen. Også denne vinen tåler mange tiår i kjelleren.

Slik smaker vellagret sagrantino

Dette bittelille vinområdet – det har rundt 400 hektar totalt - skiller seg ut fra andre italienske områder ved å ha kommet sent på banen. «Alle» laget den søte vinen av tørkete druer, primært for familiens eget bruk, ikke ulikt tradisjonen med vin santo. Navnet sagrantino antas å komme av sacra, altså hellig, og at det kan knyttes til den religiøse bruken.

Montefalco-vinen nådde av den grunn aldri utenfor områdets grenser. Ikke før man på 1970-tallet begynte å lage tørre viner. I 1992 fikk området DOCG-status for sin Sagrantino di Montefalco.

Storstilt redningsoperasjon

Scacciadiavoli er en av Montefalcos eldste produsenter, men deler som de fleste andre naboer arealet på flere landbruksprodukter. Dagens eierfamilie kom inn på et tidspunkt (1950-tallet) hvor sagrantino på det nærmeste var utryddet og har dermed bidratt til å få den opp på agendaen igjen. Men det er først og fremst Arnaldo Caprai som tilskrives æren for denne redningsoperasjonen.

Les mer om historien til Montefalco

Scacciadiavolis bidrag er blant annet en rosa musserende utgave. Scacciadiavoli Rosé Brut (18841)er en artig sak som reflekterer druens særpreg selv om den er laget av tidlig plukkete og dermed ikke helt modne druer. Sagrantino er blant klodens mest tanninrike (og syrerike) druer, og når den brukes i en rosé må det derfor jobbes med stor forsiktighet. Vel, er den robust, men et veldig interessant bidrag på boblesiden.

Scacciadiavoli lager også en Montefalco DOC hvor sagrantino spiller annenfiolin. Scacciadiavoli Montefalco Rosso 2011 (17397)er en krydret og tiltalende vin med gode bordmanerer. Deres hvitvin av den lokale druen grechetto, Scacciadiavoli Grechetto dell'Umbria 2013 (17398), er også et interessant bekjentskap til en svært gunstig pris.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Wraps er en super løsning for restemiddagen
Dagens rett
Wraps med rømme og kylling

Wraps er en super løsning for restemiddagen

Disse er fylt med kyllingrester, men de kan lages med andre rester, enten med og uten kjøtt, og sågar vegansk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sensasjonelt rimelig for verdens dyreste tørre riesling
+
Tester
73 nyheter testet spesialpol Tyskland riesling og pinot noir mars 2023

Sensasjonelt rimelig for verdens dyreste tørre riesling

5300 kroner er ikke billig, men sammenlignet med hva denne vinen går for internasjonalt er prisen en brøkdel. Den er et av få unntak, for de fleste rieslingene er innafor manges budsjett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv om det kan høres hverdagslig ut, er panert og fritert fisk virkelig festmat
Dagens rett
Panert og fritert ishavsrøye med chips og rødbetesalat

Selv om det kan høres hverdagslig ut, er panert og fritert fisk virkelig festmat

Ishavsrøye er i sannhet en delikatesse, og får ekstra drahjelp med denne innpakningen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Appelsinsaus passer også til biff, bare prøv denne oppskriften
Dagens rett
Biff med grov sennep og appelsinsaus

Appelsinsaus passer også til biff, bare prøv denne oppskriften

Syrlige og søte elementer er et perfekt tilbehør til biff. Når gulrøttene kokes i appelsinsausen blir de også ekstra søte og syrlige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wraps er en super løsning for restemiddagen
Dagens rett
Wraps med rømme og kylling

Wraps er en super løsning for restemiddagen

Disse er fylt med kyllingrester, men de kan lages med andre rester, enten med og uten kjøtt, og sågar vegansk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sensasjonelt rimelig for verdens dyreste tørre riesling
+
Tester
73 nyheter testet spesialpol Tyskland riesling og pinot noir mars 2023

Sensasjonelt rimelig for verdens dyreste tørre riesling

5300 kroner er ikke billig, men sammenlignet med hva denne vinen går for internasjonalt er prisen en brøkdel. Den er et av få unntak, for de fleste rieslingene er innafor manges budsjett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fordyp deg i chardonnay fra Vin de France til ekte Grand Cru
Matkurs og vinkurs
Vinkurs 27. mars i Oslo

Fordyp deg i chardonnay fra Vin de France til ekte Grand Cru

Smak den elskede druen Chardonnay hele veien fra Vin de France til toppvin som Grand Cru fra Chablis.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en litt annen vri på pastaretten i dag
Dagens rett
Tagliatelle med sik

Lag en litt annen vri på pastaretten i dag

Om du ikke har sik i fryseren, kan du bruke annen type fisk fra fiskedisken. Uansett er retten vel verd å prøve selv om det ikke er så vanlig med fisk i pastaretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Eksklusive toppviner fra Tyskland med utsikt over hele Oslo
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 3. mai i Oslo

Eksklusive toppviner fra Tyskland med utsikt over hele Oslo

Bistro Tolvte på toppen av Munch-museet viser sin strålende matlaging til viner fra fire av de aller beste produsentene i Tyskland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv om det kan høres hverdagslig ut, er panert og fritert fisk virkelig festmat
Dagens rett
Panert og fritert ishavsrøye med chips og rødbetesalat

Selv om det kan høres hverdagslig ut, er panert og fritert fisk virkelig festmat

Ishavsrøye er i sannhet en delikatesse, og får ekstra drahjelp med denne innpakningen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her