Drikke
La baroloen få en pause. Prøv denne i stedet

La baroloen få en pause. Prøv denne i stedet

Sagrantino fra Montefalco er en av Italias skjulte vinskatter. Et funn for kjelleren og det til svært gunstig pris.
Aase E. Jacobsen
19 Mars 2015 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Scacciadiavoli Montefalco Sagrantino 2008 (17394)er høyoktanvin, men bærer på samme måte som baroloer, sine 15 alkoholprosenter med strak rygg. Det skyldes nettopp en solid ryggrad i form av syrer og tanniner. Men i motsetning til tidligere tiders sagrantinoer, er den med en kombinasjon av tradisjonelle og moderne vinframstillingsmetoder tilgjengelig allerede i sin pureste barndom.

Tørr eller søt

Slik vin, også denne, har godt av å helles i en karaffel en times tid før den nytes. Stilmessig passer en sagrantino perfekt inn i en meny med kraftige retter med rødt kjøtt, gjerne vilt. Den vil ha både fett og mye smak å bryne seg på.

Her kan du lete etter matfølge

Urte- og lakrispreget sammen med den mørke frukten er druens særpreg. Dette gjenfinnes i den søte utgaven, Scacciadiavoli Montefalco Sagrantino Passito 2007 (18840), som er skikkelig kul søtvin med balansert sødme og intens syre ved siden av tydelig tanninbitt.

Etter messen

Kan det være godt, tenker du kanskje? Og ja, det er det når den serveres til fete oster eller en mektig sjokoladekake. Eller slik tradisjonen er i Montefalco by. Her nytes den nemlig sammen med cantucci (mandelkjeks) som dyppes oppi glasset, etter messen på søndag eller etter kaffen. Også denne vinen tåler mange tiår i kjelleren.

Slik smaker vellagret sagrantino

Dette bittelille vinområdet – det har rundt 400 hektar totalt - skiller seg ut fra andre italienske områder ved å ha kommet sent på banen. «Alle» laget den søte vinen av tørkete druer, primært for familiens eget bruk, ikke ulikt tradisjonen med vin santo. Navnet sagrantino antas å komme av sacra, altså hellig, og at det kan knyttes til den religiøse bruken.

Montefalco-vinen nådde av den grunn aldri utenfor områdets grenser. Ikke før man på 1970-tallet begynte å lage tørre viner. I 1992 fikk området DOCG-status for sin Sagrantino di Montefalco.

Storstilt redningsoperasjon

Scacciadiavoli er en av Montefalcos eldste produsenter, men deler som de fleste andre naboer arealet på flere landbruksprodukter. Dagens eierfamilie kom inn på et tidspunkt (1950-tallet) hvor sagrantino på det nærmeste var utryddet og har dermed bidratt til å få den opp på agendaen igjen. Men det er først og fremst Arnaldo Caprai som tilskrives æren for denne redningsoperasjonen.

Les mer om historien til Montefalco

Scacciadiavolis bidrag er blant annet en rosa musserende utgave. Scacciadiavoli Rosé Brut (18841)er en artig sak som reflekterer druens særpreg selv om den er laget av tidlig plukkete og dermed ikke helt modne druer. Sagrantino er blant klodens mest tanninrike (og syrerike) druer, og når den brukes i en rosé må det derfor jobbes med stor forsiktighet. Vel, er den robust, men et veldig interessant bidrag på boblesiden.

Scacciadiavoli lager også en Montefalco DOC hvor sagrantino spiller annenfiolin. Scacciadiavoli Montefalco Rosso 2011 (17397)er en krydret og tiltalende vin med gode bordmanerer. Deres hvitvin av den lokale druen grechetto, Scacciadiavoli Grechetto dell'Umbria 2013 (17398), er også et interessant bekjentskap til en svært gunstig pris.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 22. september i Oslo

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte

Den 22. september kan du nyte et bredt spekter viner fra en velkjent vinprodusent fra Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her