Julemat
La ikke smalahove være uprøvd

La ikke smalahove være uprøvd

For noen grenser dette til barbari. For andre er det et av årets aller største høydepunkter. Vi snakker om smalahove. Som faktisk ikke er skumlere enn røykt og saltet lammekjøtt.
05 Desember 2016 - 11:45

Smalahove har i løpet av de siste femten årene (med en liten dropp under den verste skrapesjukeperioden på slutten av 90-tallet) oppnådd kultstatus blant tradisjonsmaten vi mesker oss med i den hektiske førjulssesongen.

Noen synes det høres skikkelig ekkelt ut, selvsagt uten å ha prøvd eller sjekket hva det egentlig er, andre løfter smalahove til de største gastronomiske høyder og har egne ritualer for hvordan hodedissekeringen skal utføres.

Men smalahove er ikke noe annet enn røykt og saltet kjøtt, eneste forskjellen er at kjøttet fortsatt sitter på kraniet når det serveres.

Flere tips om hva du drikker til smalahove finner du her

Det er her det for noen ubehagelige elementet kommer inn. Men hvis kjøttet ikke sitter på hodet, er det liksom ikke noe moro. Da kan du likså godt spise vossakorv som er alternativet, og et veldig godt et, for de mest følsomme. 

Hodetips

Er du en ekte hodejeger, bør du fordype deg i boken Smalahove av Norvald Tveit, utgitt på Det Norske Samlaget (ISBN 82-521-4401-2).

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt lager du en lekker blåskjellsuppe
Dagens rett

Så enkelt lager du en lekker blåskjellsuppe

I denne oppskriften er det kokosmelk og ingefær som gjær susen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her