Hvis du ikke helt vet hva du skal gjør med restene etter den store krabbefesten eller bare rett og slett er lei av å spise krabbe med sitron, majones og loff, er løsningen å bruke dette smaksrike kjøttet i en varmrett.
Brandade er i tillegg en varmrett som med stor fordel kan serveres kald. Blandingen av salt torsk most med olivenolje, hvitløk og melk er ikke bare veldig god men nærmest genial. Selv om det ikke inngår i den originale blandingen lages brandade ofte med potetmos. Fordelen er at smaken blir mildere og konsistensen jevnere. Noe som er en fordel for den utrente kokk.
Øl et godt alternativ
Brandadekonseptet egner seg imidlertid perfekt også for andre smakskraftige råvarer, som krabbekjøtt. Men da er det viktig å få med hele krabbens ulike bestanddeler, for klokjøtt alene blir ikke vellykket. Derfor er et ferdigrenset krabbeskjell svært velegnet for brandade.
Krabbe er stort sett grei å ha med å gjøre når du skal velge drikke til. Som brandade byr den på enda mer smak, men uten at grunnkravene til drikkevaren endrer seg. Vi trenger noe som kan rense opp etter den litt klebrige munnfølelsen som forsterkes når krabbekjøttet blandes med potet og hvitløk. Friskhet i form av syre og fruktighet samt litt fruktsødme er hovedelementene. Og de gjenfinnes i så vel øl, hvitvin, rosévin som rødvin.
En drøm til brandaden
Hvis øl er det som frister mest, bør du legge litt mer arbeid i valget enn å nappe med deg den første og beste pilsflasken fra butikken. Vi trenger litt mer fylde og det må hentes på polet. GullMack (12306)klarer seg akkurat og vinner på friskheten. BFM 225 Saison (8166) er langt fyldigere og rikere og en drøm til krabbebrandaden.
Rikere hvitvin best
Men vin frister nok like mange. Hvitvin er førstevalget. En fantastisk god partner er østitalienske Tralivio Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2010 (31856). Her er det både friskhet og fruktfylde i mengder. En mer delikat men likevel smaksrik innfallsvinkel byr tyske Von Hövel Balduin Riesling Kabinett Trocken 2012 (17091) på. Den lette restsødmen "spises opp" av smakskraften i maten, og vinen gir dermed en fin tørr munnfølelse.
Eller rosé
Et hvitt budsjettalternativ er Ch. Bonnet 2013 (2825). Den fungerer helt utmerket til krabbe i denne drakten. For øvrig en vin som alltid er i god krabbeform.