Mat
Lag en restefest for to - eller flere

Lag en restefest for to - eller flere

Rester etter krabbefesten skaper ny feststemning på tallerkenen som brandade. Her er oppskriften og drikkeforslagene.
Aase E. Jacobsen
27 September 2014 - 11:00

Hvis du ikke helt vet hva du skal gjør med restene etter den store krabbefesten eller bare rett og slett er lei av å spise krabbe med sitron, majones og loff, er løsningen å bruke dette smaksrike kjøttet i en varmrett.

Brandade er i tillegg en varmrett som med stor fordel kan serveres kald. Blandingen av salt torsk most med olivenolje, hvitløk og melk er ikke bare veldig god men nærmest genial. Selv om det ikke inngår i den originale blandingen lages brandade ofte med potetmos. Fordelen er at smaken blir mildere og konsistensen jevnere. Noe som er en fordel for den utrente kokk.

Øl et godt alternativ

Brandadekonseptet egner seg imidlertid perfekt også for andre smakskraftige råvarer, som krabbekjøtt. Men da er det viktig å få med hele krabbens ulike bestanddeler, for klokjøtt alene blir ikke vellykket. Derfor er et ferdigrenset krabbeskjell svært velegnet for brandade.

Krabbe er stort sett grei å ha med å gjøre når du skal velge drikke til. Som brandade byr den på enda mer smak, men uten at grunnkravene til drikkevaren endrer seg. Vi trenger noe som kan rense opp etter den litt klebrige munnfølelsen som forsterkes når krabbekjøttet blandes med potet og hvitløk. Friskhet i form av syre og fruktighet samt litt fruktsødme er hovedelementene. Og de gjenfinnes i så vel øl, hvitvin, rosévin som rødvin.

En drøm til brandaden

Hvis øl er det som frister mest, bør du legge litt mer arbeid i valget enn å nappe med deg den første og beste pilsflasken fra butikken. Vi trenger litt mer fylde og det må hentes på polet. GullMack (12306)klarer seg akkurat og vinner på friskheten. BFM 225 Saison (8166) er langt fyldigere og rikere og en drøm til krabbebrandaden.

Rikere hvitvin best

Men vin frister nok like mange. Hvitvin er førstevalget. En fantastisk god partner er østitalienske Tralivio Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2010 (31856). Her er det både friskhet og fruktfylde i mengder. En mer delikat men likevel smaksrik innfallsvinkel byr tyske Von Hövel Balduin Riesling Kabinett Trocken 2012 (17091) på. Den lette restsødmen "spises opp" av smakskraften i maten, og vinen gir dermed en fin tørr munnfølelse.

Eller rosé

Foretrekker du en helt tørr riesling, gjør Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Kabinett 2013 (98198), en god jobb overfor krabben. Den alltid like deilige rosévinen Rosaura 2014 (33115) er ikke mindre vellykket til krabbemåltidet siden den fyller alle kravene 100 prosent.

Et hvitt budsjettalternativ er Ch. Bonnet 2013 (2825). Den fungerer helt utmerket til krabbe i denne drakten. For øvrig en vin som alltid er i god krabbeform.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Brandade med krabbe

Brandade med krabbe

Fremgangsmåte

Rens krabben og mos kjøttet til en jevn masse. Krabbekjøttet skal være romtemperert.

Skrell eller skrubb potetene. Kok på vanlig måte. De siste 10 minuttene lar du hvitløksfeddene koke med. Hell av kokevannet. Mos potetene og hvitløken til en jevn masse. Spe med olivenolje til en luftig mos. Smak til med salt, pepper og tabasco. Bland med krabbekjøttet og sørg for at blandingen blir gjennomvarm hvis du skal servere den som en varmrett.

Forslag til anretting er: Fordel bønne/soppblandingen på tallerkener. Form én stor eller flere mindre boller av brandaden. Drypp olivendressingen rundt. Pynt med salat og cherrytomater delt i to. Vend litt marchesalat eller annen type babyleaf i litt olje og fordel rundt. Drypp over litt extra virgin olivenolje til slutt.

Bønnene:
Kok bønnene i lettsaltet vann i to minutter. Skyll i kaldt vann. Varm olje i en panne. Fres løk og sopp i noen minutter. Bland inn.

Olivendressing:
Fjern eventuelle steiner og finhakk olivenkjøttet. Bland med de øvrige ingrediensene. Alternativt kan du ha det i en blender sammen med oljen, sitronsaften og basilikumen. Kjør til mos. Den skal være flytende. Tilsett parmesan til slutt.

Tips:
Brandaden kan også serveres lun eller kald på toast/grillet landbrød pyntet med en tomatbåt, et rucculablad og noen dråper extra virgin olivenolje på toppen. Deilig kveldskos eller nattmat. Brandaden kan også fylles i uthulte tomater og bakes i ovnen i 15 minutter ved 180 grader.

Lyst til å lage en annen rett med krabbe? Vi byr på mange andre

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her