Lag en restefest for to - eller flere

Lag en restefest for to - eller flere

Rester etter krabbefesten skaper ny feststemning på tallerkenen som brandade. Her er oppskriften og drikkeforslagene.

Hvis du ikke helt vet hva du skal gjør med restene etter den store krabbefesten eller bare rett og slett er lei av å spise krabbe med sitron, majones og loff, er løsningen å bruke dette smaksrike kjøttet i en varmrett.

Brandade er i tillegg en varmrett som med stor fordel kan serveres kald. Blandingen av salt torsk most med olivenolje, hvitløk og melk er ikke bare veldig god men nærmest genial. Selv om det ikke inngår i den originale blandingen lages brandade ofte med potetmos. Fordelen er at smaken blir mildere og konsistensen jevnere. Noe som er en fordel for den utrente kokk.

Øl et godt alternativ

Brandadekonseptet egner seg imidlertid perfekt også for andre smakskraftige råvarer, som krabbekjøtt. Men da er det viktig å få med hele krabbens ulike bestanddeler, for klokjøtt alene blir ikke vellykket. Derfor er et ferdigrenset krabbeskjell svært velegnet for brandade.

Krabbe er stort sett grei å ha med å gjøre når du skal velge drikke til. Som brandade byr den på enda mer smak, men uten at grunnkravene til drikkevaren endrer seg. Vi trenger noe som kan rense opp etter den litt klebrige munnfølelsen som forsterkes når krabbekjøttet blandes med potet og hvitløk. Friskhet i form av syre og fruktighet samt litt fruktsødme er hovedelementene. Og de gjenfinnes i så vel øl, hvitvin, rosévin som rødvin.

En drøm til brandaden

Hvis øl er det som frister mest, bør du legge litt mer arbeid i valget enn å nappe med deg den første og beste pilsflasken fra butikken. Vi trenger litt mer fylde og det må hentes på polet. GullMack (12306) klarer seg akkurat og vinner på friskheten. BFM 225 Saison (8166) er langt fyldigere og rikere og en drøm til krabbebrandaden.

Rikere hvitvin best

Men vin frister nok like mange. Hvitvin er førstevalget. En fantastisk god partner er østitalienske Tralivio Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2010 (31856) . Her er det både friskhet og fruktfylde i mengder. En mer delikat men likevel smaksrik innfallsvinkel byr tyske Von Hövel Balduin Riesling Kabinett Trocken 2012 (17091) på. Den lette restsødmen "spises opp" av smakskraften i maten, og vinen gir dermed en fin tørr munnfølelse.

Eller rosé

Foretrekker du en helt tørr riesling, gjør Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Kabinett 2013 (98198) , en god jobb overfor krabben. Den alltid like deilige rosévinen Rosaura 2014 (33115) er ikke mindre vellykket til krabbemåltidet siden den fyller alle kravene 100 prosent.

Et hvitt budsjettalternativ er Ch. Bonnet 2013 (2825) . Den fungerer helt utmerket til krabbe i denne drakten. For øvrig en vin som alltid er i god krabbeform.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Brandade med krabbe

Fremgangsmåte

Rens krabben og mos kjøttet til en jevn masse. Krabbekjøttet skal være romtemperert.

Skrell eller skrubb potetene. Kok på vanlig måte. De siste 10 minuttene lar du hvitløksfeddene koke med. Hell av kokevannet. Mos potetene og hvitløken til en jevn masse. Spe med olivenolje til en luftig mos. Smak til med salt, pepper og tabasco. Bland med krabbekjøttet og sørg for at blandingen blir gjennomvarm hvis du skal servere den som en varmrett.

Forslag til anretting er: Fordel bønne/soppblandingen på tallerkener. Form én stor eller flere mindre boller av brandaden. Drypp olivendressingen rundt. Pynt med salat og cherrytomater delt i to. Vend litt marchesalat eller annen type babyleaf i litt olje og fordel rundt. Drypp over litt extra virgin olivenolje til slutt.

Bønnene:
Kok bønnene i lettsaltet vann i to minutter. Skyll i kaldt vann. Varm olje i en panne. Fres løk og sopp i noen minutter. Bland inn.

Olivendressing:
Fjern eventuelle steiner og finhakk olivenkjøttet. Bland med de øvrige ingrediensene. Alternativt kan du ha det i en blender sammen med oljen, sitronsaften og basilikumen. Kjør til mos. Den skal være flytende. Tilsett parmesan til slutt.

Tips:
Brandaden kan også serveres lun eller kald på toast/grillet landbrød pyntet med en tomatbåt, et rucculablad og noen dråper extra virgin olivenolje på toppen. Deilig kveldskos eller nattmat. Brandaden kan også fylles i uthulte tomater og bakes i ovnen i 15 minutter ved 180 grader.

Sendt inn av

Foto: Eksportutvalget for fisk

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen