At du må drikke øl og akevitt til sild, er en stor overdrivelse. Hvitvin kan faktisk være langt bedre. Men ikke hvilken som helst hvitvin på samme måte som du ikke kan drikke et hvilket som helst øl.

Frukt og blomster

På grunn av at det er ganske mye sukker og eddik i laken som silda ligger i, må vinen ha god fruktighet og restsødme. Og best av alt, den må ikke nødvendigvis være dyr. I hvert fall ikke hvis du er på jakt etter en vin som skal klare seg rimelig godt gjennom de forskjellige silderettene.

Gentil Hugel  er en fruktig og blomsteraktig vin med behagelig friskhet og mye fruktsødme, alt i riktig balanse til å takle sild i de fleste kombinasjoner.

Trenger sødmen

Et enda bedre tysk alternativ er Mosel-vinen Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese som ikke bare er en flott vin, men som også tar hva det skal være av vanskelige ingredienser i silderettene på strak arm.

Når du smaker på denne vinen uten mat, vil du kanskje føle at den er veldig søt. Men straks den kommer i kontakt med mat med krydder, syrer og sødme er den i sitt rette miljø. En god vin som også er flott til rike fiskeretter samt lyst kjøtt.

Et annet kult og helnorsk alternativ til vin er Bøddel Sider  Den har litt sødme som tar de litt vanskelige aromaene godt. 

Blank eller brun akevitt?

At enkelte vil oppleve det som jåleri å drikke noe annet enn akevitt til silda, må vi bare leve med. Og mange sverger til de blanke akevittene. Til det er å si at de er perfekte til silderetter av spekesild. Altså klassikere som glassmestersild, sursild og sennepsild.

Det gjelder både Aalborg Taffel Akvavit og norske Gilde Taffel samt den mest komplekse av dem alle Simers Taffel . Sistnevnte klarer imidlertid også kryddersilda. Det gjør sågar Arvesølvet Klar takket være sin fruktige karakter. 

Det må ikke være blankt i glasset. En svært god allround sildeakevitt er Løiten Export.

Lyst øl best

Til akevitten er det vedtatt at det må være øl (selv om vann med kullsyre også er veldig godt til). Men silda er nå en gang glad i øl. Men det ikke det altfor maltpregete juleølet. Det var i alle fall konklusjonen etter å ha testet et utvalg av årets juleøl sammen med silderettene.

Mack Juleøl kommer veldig godt ut av det med silda. Årsaken er at dette er et fruktig og friskt juleøl med balansert maltinnslag. 

De lysere øltypene er imidlertid langt å foretrekke fremfor mange juleøl. Kinn Kveldsbris har god friskhet og fruktighet samt god fylde. Og er ølparallelen til Graacher Himmelreich Riesling Spätlese selv om det ikke har samme sødmen som vinen.

Alkoholfrie alternativ

Det har imidlertid det svært vellagete belgiske hveteølet, Chimay Trappist White Triple som er et morsomt følge til sildebordet.

Sjåførene og de som kjører alkoholfritt må også få sin oppmerksomhet. Og faktisk så kommer det letteste juleølet som Nøgne Ø Julefri akseptabelt godt ut i møtet med silda. For ikke å snakke om eplemost og alkoholfri sider som Frisider Eple

 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her