Dagens rett

Hjemmelaget gravlaks

Lag gravlaks. Det vil du ikke angre på

Lag gravlaks. Det vil du ikke angre på

Det tar et par døgn å grave laksen, men da får du mye god mat du med stolthet kan servere. Her er den lettvinte oppskriften.
16 Juli 2020 - 01:00

Å lage sin egen gravlaks er enklere enn mange tror, og retten er en selvfølge på et hvert koldtbord eller til en fest midt i uka som her. Men gravlaks på menyen krever planlegging, så vi har forståelse for at det er lettvint å velge butikklaget i stedet.

Restene av gravlaksen kan du bruke i en salat eller du kan grille den. Skal du først grille den må du bare passe på å ikke salte laksen for mye når du graver den. Saltsmaken blir nemlig konsentrert ved varmebehandling. Derfor er hjemmelaget gravlaks det tryggeste valget for grilling. 

Du kan også gjøre gravlaksen til din egen ved å grave med den akevitten du liker best, men klar akevitt er best til graving. 

 

Gravet laks med sennepssaus, dillstuede poteter og blinis

Gravet laks med sennepssaus, dillstuede poteter og blinis

Fremgangsmåte

  1. Fjern alle bein fra fiskefiletene og tørk dem godt. Bland salt, sukker og hvit pepper og gni blandingen godt inn i fiskefiletene på begge sider.
  2. Legg dill i bunnen av en form eller et fat. Legg halvparten av fiskefiletene med skinnsiden ned i fatet over dillen.
  3. Strø salt/krydderblanding og rikelig med dill over filetene. Legg neste filet med kjøttsiden ned og legg dill på toppen, strø over resten av salt/krydderblandingen.
  4. Om du ønsker kan filetene dryppes med 3-4 ss cognac eller tørr hvitvin.
  5. Dekk til fisken og la den stå kaldt i 2 døgn, snu den et par ganger i døgnet. Skjær fisken i tynne skiver og server den med stuede poteter   og sennepssaus .

Tips: Dersom du vil ha en annen smaksvariant kan du bytte ut dillen med ca 1 dl knuste einerbær og dryppe 2-3 ss akevitt over kjøttsidene på fiskefiletene. Salt, sukker og grovmalt pepper som før. Denne kan du servere med rømme og grovt brød.

Flere retter med gravlaks finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Dillstuete poteter

Dillstuete poteter

Fremgangsmåte

  1. Smelt smør/margarin og tilsett hvetemel.
  2. Spe med varm melk mens du rører godt. La sausen koke opp og la den småkoke i ca 5 minutter. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt.
  3. Skrell de kokte potetene og skjær dem i store terninger eller båter som tilsettes i sausen. Sausen skal nå småkoke til potetene er varme, men ikke så lenge at de går i stykker.
  4. Ha i klippet dill.

Tips:
I stedet for dill kan du bruke kruspersille, forskjellige krydder eller krydderurter. Løk, hvitløk eller purre smaker også godt.

Dillstuede poteter passer til både fisk, røkt kjøtt, pølseretter, spekemat samt gravet kjøtt og fisk.

Se alt det gode du kan bruke poteter til

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 202.90 kr Basisutvalget
    87 POENG

Sennepssaus til gravlaks

Sennepssaus til gravlaks

Fremgangsmåte

  1. Bland sennep, sukker, vineddik og litt salt og pepper sammen i en bolle med en håndvisp eller stavmikser.
  2. Tilsett oljen litt etter littt, først i dråper, så i en tynn stråle til det blir en tykk, kremaktig saus.
  3. Bland i finhakket dill til slutt.

Tips: Pass på hvilken olje du bruker til denne sausen. Olivenolje og soyaolje har ganske sterk egensmak og bør derfor ikke benyttes. Prøv heller mais- eller solsikkeolje.

Flere sauser og marinader

Flere retter med gravlaks finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 202.90 kr Basisutvalget
    87 POENG
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her