Drikke
Lekker meursault til grillet sjømat

Lekker meursault til grillet sjømat

Når du skal ha en virkelig god hvitvin til grillet fisk og skalldyr, skal du gå for denne lekre hvite burgunderen.
Aase E. Jacobsen
13 Juni 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Mikulski Meursault 2011 (91404)er fyldig, konsentrert, elegant og mineralsk med deilige søte frukttoner og balanserende syre. Fatbruken er veldig nennsom. Selv om vinen fortsatt er svært ung, åpner den seg mye enten etter en runde i karaffelen eller når den serveres i store gode burgunderglass.

Les mer om glass

Et lekkert følge til grillet sjøkreps, hummer, kveite eller breiflabb, akkompagnert av en god saus.

Dro utenlands

Produsenten François og Marie-Pierre Mikulski har «bare» 21 års erfaring i Burgund. Det er på mange måter deres styrke. I motsetning til sine kolleger søkte François ut for å lære.

Han dro til California. Her erfarte han at man hadde mye mer teknisk kunnskap og var mer åpen for å ta den i bruk enn i Burgund, hvor man var mest opptatt av tradisjonene.

Kun naturgjær

Deres etiketter hvor informasjonen er malt rett på glasset, slik vi kjenner det fra portvinsbransjen, gjør også sitt til at Mikulski skiller ut.

Likevel definerer ikke Mikulski seg som en moderne produsent. Fatbruken er forsiktig, maks 20 prosent ny eik.

I vinmarken jobbes det naturlig med egenprodusert kompost og bærekraftige plantevernmidler, men Mikulski er ikke sertifisert. I kjelleren brukes kun naturgjær.

Vinmarken avgjør

Den tydelige mineralkarakteren som meursault er så kjent for, kommer enda mer til uttrykk i Mikulski Meursault Charmes 2008 (95751)som også har større fruktsødme, men også en strålende syre. En rik og svært lagringsdyktig vin.

Forskjellen mellom de to vinene er vinmarkenes beskaffenhet. Blant annet består jordsmonnet i «village»-vinen av mange lag med kalksteiner som naturlig nok drenerer godt og samtidig gir fin mineralitet.

Men røttene får mulighet til å trenge dypere ned i jordsmonnet i premier cru-vinmarken hvilket gir plantene enda mer næring og kraft.

Også rødt

Jordsmonnet her er silt, som er nivået mellom leire og sand, men Charmes har ikke det samme lagringspotensialet som Meursaults aller beste premier cru-er som Perrières og Genevrières.

Les mer om Meursault

Mikulskis aller beste kjøp er imidlertid deres Mikulski Bourgogne Chardonnay 2011 (91405)som i øyeblikket er utsolgt, men som kommer i ny og lovende årgang (2012) nærmere jul.

Mikulskis rødvin fra nabokommunen i form av Mikulski Volnay Santenots du Milieu 2008 (94783)er også en godbit.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing
Dagens rett

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing

Kanskje er dette starten på ferien, og da vil vi ha det lettvint. Med denne salaten bruker du opp rester i kjøleskapet - eller finner ingrediensene i nærmeste butikk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her