Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Drikke
original.jpg

Lekker meursault til grillet sjømat

Når du skal ha en virkelig god hvitvin til grillet fisk og skalldyr, skal du gå for denne lekre hvite burgunderen.
Aase E. Jacobsen
13 Juni 2013 - 05:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Mikulski Meursault 2011 (91404)er fyldig, konsentrert, elegant og mineralsk med deilige søte frukttoner og balanserende syre. Fatbruken er veldig nennsom. Selv om vinen fortsatt er svært ung, åpner den seg mye enten etter en runde i karaffelen eller når den serveres i store gode burgunderglass.

Les mer om glass

Et lekkert følge til grillet sjøkreps, hummer, kveite eller breiflabb, akkompagnert av en god saus.

Dro utenlands

Produsenten François og Marie-Pierre Mikulski har «bare» 21 års erfaring i Burgund. Det er på mange måter deres styrke. I motsetning til sine kolleger søkte François ut for å lære.

Han dro til California. Her erfarte han at man hadde mye mer teknisk kunnskap og var mer åpen for å ta den i bruk enn i Burgund, hvor man var mest opptatt av tradisjonene.

Kun naturgjær

Deres etiketter hvor informasjonen er malt rett på glasset, slik vi kjenner det fra portvinsbransjen, gjør også sitt til at Mikulski skiller ut.

Likevel definerer ikke Mikulski seg som en moderne produsent. Fatbruken er forsiktig, maks 20 prosent ny eik.

I vinmarken jobbes det naturlig med egenprodusert kompost og bærekraftige plantevernmidler, men Mikulski er ikke sertifisert. I kjelleren brukes kun naturgjær.

Vinmarken avgjør

Den tydelige mineralkarakteren som meursault er så kjent for, kommer enda mer til uttrykk i Mikulski Meursault Charmes 2008 (95751)som også har større fruktsødme, men også en strålende syre. En rik og svært lagringsdyktig vin.

Forskjellen mellom de to vinene er vinmarkenes beskaffenhet. Blant annet består jordsmonnet i «village»-vinen av mange lag med kalksteiner som naturlig nok drenerer godt og samtidig gir fin mineralitet.

Men røttene får mulighet til å trenge dypere ned i jordsmonnet i premier cru-vinmarken hvilket gir plantene enda mer næring og kraft.

Også rødt

Jordsmonnet her er silt, som er nivået mellom leire og sand, men Charmes har ikke det samme lagringspotensialet som Meursaults aller beste premier cru-er som Perrières og Genevrières.

Les mer om Meursault

Mikulskis aller beste kjøp er imidlertid deres Mikulski Bourgogne Chardonnay 2011 (91405)som i øyeblikket er utsolgt, men som kommer i ny og lovende årgang (2012) nærmere jul.

Mikulskis rødvin fra nabokommunen i form av Mikulski Volnay Santenots du Milieu 2008 (94783)er også en godbit.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
 

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Disse 1090 produktene kan du velge mellom fra fredag 5. mars

Kos deg med viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

UGB921-16x9.jpg
Godbiter i pollisten
Noe ekstra prisgunstig og solid til vinkjelleren.

Dette er et ypperlig alternativ når Burgund-pinot er for dyrt

En beaujolais fra en av de fremste cru-ene byr på fantastisk valuta for pengene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her